نسیم گیلان

آخرين مطالب

انتشار «ایران و ایرانیان در کتاب مقدس» و یک کتاب دیگر اقتصادی

انتشار «ایران و ایرانیان در کتاب مقدس» و یک کتاب دیگر
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا /«قصیده اتوبیوگرافیکال امین؛ اعترافات و شطحیات مدرن» نوشته سیدحسن امین در 233 صفحه با شمارگان 300 نسخه و قیمت 300 هزار تومان در نشر دایره‌المعارف ایران‌شناسی منتشر شده است.
در بخشی از مقدمه نویسنده آمده است: کتاب حاضر در اصل، شعری بی‌عنوان و بی‌مخاطب بود که بعد برای چاپ ناچار بدان عنوانی غریب «اتوبیوگرافیکال: اعترافات و شطحیات مدرن» داده شد و هم برای آن که به دست مخاطبانی خاص برسد، توضیحات منثوری در قالب مقدمه و پانوشت (شاید بی‌دلیل در مقام توجیه، استدلال و استناد!» به آن افزوده شد.
همان‌گونه که در دیباچه «دیوان امین» و نیز در مقدمه مجلد اول «شاهنامه امین: دانشنامه منظوم ایران» نوشته‌ام، شعر از شعور و شاعری از اندیشیدن، جدا نیست، بلکه شعر، تصویر بیرونی و تبلور کلامی تأملات و تفکرات درونی انسان و ترسیم شناخت شاعرانه / عارفانه از عوالم هستی، با شگردهای زبانی و کلامی است. بنابراین، یک عارف بزرگ یا یک متفکر بزرگ اگر شعری بگوید، شعرش مخصوص هم‌اندیشان خودش یا خواص است و برای دگراندیشان یا اغیار و عوام جاذبه‌ای ندارد. هر چند در سطح عامیان نیز، با رعایت اصل نسبیت، شاعری از تفکر و اندیشه‌وری از شعر و شعور منفک نیست. شعر آید از شعور آخر، نه از لایشعری!
خداوند این خامه و سراینده این چکامه، به‌عنوان یک متفکر و متفلسف که هم حکمت رسمی و عرفان نظری را بدرسه خوانده است و هم حکمت ذوقی و حالات عرفانی را بنفسه تجربه کرده است، از شعر برای انتقال فکر و توزیع معرفت بهره می‌برد و با جسارت می‌گوید که نسبت فلسفه و شعر قول قدما، «عموم و خصوص من‌وجه» است. ان من الشعر لحکمه وان من البیان لسحرا. نه همه متفکران و فیلسوفان شاعرند و نه همه شاعران و سخنوران، متفکر و فیلسوف. در عین حال، بسیاری از فلاسفه و حکماء، جامع جنبتین و حائز منقبتین بوده‌اند.
این بنده نویسنده در مقام یک انسان ایرانی که پنجاه سال در شرق غرب با فلسفه، حقوق، عرفان، ادیان، انسانیات و اجتماعیات سر و کار داشته است، با داشتن دغدغه‌های فلسفی، معرفتی، اجتماعی و سیاسی، بسیاری از اندیشه‌های فلسفی عرفانی و سیاسی‌ام را به نحوی که برای «خودم» طبیعی یعنی غیرمصنوعی و غیرتصنعی است، در قالب شعر بازتاب می‌دهم، می‌گویم و می‌نویسم شعر من با فلسفه و عرفان مرزهای مشترک دارد ولی صد البته، شعر فلسفه نیست. فلسفه هم شعر نیست.

نسیم گیلان


همچنین کتاب «ایران و ایرانیان در کتاب مقدس» نوشته بهنام دارابی با مقدمه سیدحسن امین در 208 صفحه با شمارگان 500 نسخه و قیمت 300 هزار تومان در نشر یادشده عرضه شده است.
در مقدمه حسن امین بر این کتاب می‌خوانیم: این پژوهش به ایران و ایرانیان در کتاب مقدس پرداخته است؛ اما متقابلاً آشنایی ایرانیان با کتاب مقدس که بیشتر به آن تورات و انجیل می‌گفته‌اند بسیار قدیمی است و همواره مورد توجه آنان بوده است. بازتاب تورات و انجیل و احادیث مرتبط با آن‌ها به‌ویژه قصص الانبیا و اسرائیلیات در ادبیات فارسی و داستانی، دراز است و غور در آن مستلزم تحقیقاتی دامنه‌دار و عمیق از جنس پژوهش حاضر است. به طور عام این بازتاب را می‌توان از مقسم‌های مختلف به چند بخش تقسیم کرد: اول، تقسیم آثار به دست ایرانیان به زبان فارسی یا عربی یا زبان‌های دیگر دوم، تقسیم آثار به دست ایرانیان مسلمان یا اهل کتاب (کلیمی و مسیحی) و سوم، تقسیم آثار به نثر و نظم.
استقرای تام و تمام در هر یک از این مقوله‌ها، بیرون از مجال این مقال و مقدمه محدود است. همین قدر می‌توان گفت که متون کلاسیک قصص‌الانبیا به فارسی و عربی، همه ریشه در تورات و اناجیل دارند و البته اناجیل محدود به اناجیل اربعه نیست، بلکه تکیه مسلمانان گاهی بیشتر به اناجیل متروک از قبیل «انجیل برنابا» است که در آن به ظهور «فارقلیطا» که گفته‌اند پیامبر اسلام (ص) است، تصریح شده.
از طرف دیگر، داستان‌هایی مانند یوسف و زلیخا، یا سلیمان و بلقیس ملکه سبا، یا موسی و شبان، یا خضر و موسی در ادبیات فارسی مخصوصاً به نظم، زمینه را برای «اختیارات شاعرانه» و تصرف در اصل و فرع داستان‌ها و تأویل وقایع به نحو مطلوبی فراهم کرده است و شاعران پارسی‌گوی در این زمینه هر چه خواسته‌اند، به خیال‌پردازی و تصویرپردازی دامن زده‌اند و شاهکارها آفریده‌اند.
جالب‌تر از همه آنکه ایرانیان اهل کتاب مخصوصاً کلیمیان ایرانی در طول تاریخ بخش‌هایی از کتاب مقدس خود را به فارسی به نظم و نثر ترجمه کرده‌اند که بخش منظوم آنها کمتر در دسترس بوده است، جز اینکه دکتر «آمنون نتصر» در سال 1352 گزیده‌ای از اشعار فارسی کلیمیان برابر تورات را در کتابی به نام «منتخب اشعار فارسی از آثار یهودیان ایران» منتشر کرد که از آن جمله «موسی‌نامه» است که در چندهزار بیت با محوریت چهار سفر خروج، لاویان، اعداد و تثنیه اثر شاعری کلیمی با تخلص «شاهین شیرازی» در قرن هشتم هجری، درخشش خاص دارد.
انجیل هم در متون نظم و نثر فارسی بازتابی بیشتر از تورات دارد؛ اما بهترین شعری که در فارسی از بازتاب انجیل در دست داریم همان «قصیده ترسائیه» خاقانی شروانی است که به دلیل مسیحی بودن مادرش، کمتر کسی چون او از باورها، مناسک و اصطلاحات ویژه مسیحیان شناخت داشته است.
در شعر معاصر هم احمد شاملو در «مرد مصلوب» با تلمیح و بلکه تصریح به داستان «یهودا اسخریوطی» اشاره می‌کند که او محل اقامت عیسی مسیح (ع) را به یهودیان مسیحیت‌ستیز و سربازان سزار داد و موجب به صلیب کشیده شدن حضرت عیسی شد. نکته مهم این که بنا بر این روایت، یهودا از کرده خود پشیمان می‌شود و عذاب وجدان او را وامی‌دارد که خودکشی کند آن هم با به صلیب کشیدن خویش. شاملو از زبان عیسی و در مقام داوری یهودا می‌گوید:
«... روشنایی کوچک من،
از فروغ آن مرد اسخریوطی است
که دمی پیش، به سقوط در فضای سیاه بی انتهای ملعنت گردن نهاد.»

نسیم گیلان


لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/809260/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اقامه نماز عید سعید فطر در گیلان

برتری 3 بر صفر ملوانان در بازی با مس رفسنجان

مهار آتش سوزی در امامزاده ابراهیم شفت

آتش تا کنون به 45 واحد تجاری و مسکونی خسارت وارد کرد

آتش تا کنون به 20 واحد تجاری و مسکونی خسارت وارد کرد

14 نفر براثر تصادف رانندگی در چابکسر مصدوم شدند

آتش گرفتن حدود 15خانه در شهرک زیارتی امام زاده ابراهیم شفت

تصادف مینی بوس حامل کارگران در چابکسر

حریق در امامزاده ابراهیم (ع) شفت

آتش سوزی در شهرک امامزاده ابراهیم (ع) شفت

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، 11 فروردین 1404

ربات چرخدار و چهارپا جدید شرکت DEEP Robotics چین

بازگشایی آزاد راه قزوین - رشت در محدوده منجیل به رودبار

آزادراه قزوین- رشت محدوده منجیل - رودبار بازگشایی شد

وقوع آتش سوزی در شهرک امامزاده ابراهیم شفت/ آتش نشانان در تلاش هستند

دمای هوای گیلان تا 12 درجه گرم‌تر می‌شود

آتش‌سوزی مهیب در شهرک امام‌زاده ابراهیم شفت

شعر خوانی زیبایی از استاد شهریار

مهار آتش سوزی 6 خانه در امامزاده ابراهیم شفت

مصدومیت 14 نفر براثر تصادف رانندگی در چابکسر

تصاویری واضح و زیبا از کره ماه

پیش بینی آب و هوای گیلان و رشت فردا دوشنبه 11 فروردین 1404

داستانک/ ﻣﻌﻠﻢ ﺟﻮﺍﻥ ﻭ ﺯﯾﺒﺎ

پیام تبریک سرپرست اداره کل آموزش و پرورش استان گیلان به مناسبت فرا رسیدن عید فطر

برتری ملوانان در نیمه نخست، در بازی با مس رفسنجان

دلیل وجود این خط‌های عجیب روی حوله‌ چیست؟

چرا گردن زرافه ماده درازتر است و گردن زرافه نر، کلفت‌تر؟

گزارش زنده: ملوان 0 - مس رفسنجان 0

200 میلیارد برای آبادانی صومعه‌سرا / خبر خوش برای پروژه‌های عمرانی

«اندیشیدن با هنر»؛ نگاهی به هنر در بستر جامعه و فرهنگ امروز ایران

شعرخوانی زیبا از باران نیکراه

پایان یک ماه راز و نیاز به درگاه حضرت حق

برگزاری نماز عید سعید فطر روز عید در مناطق مختلف گیلان

چرا دختران نوجوان بیشتر افسرده می‌شوند

دیدار مدیر کل بنیاد شهید و امور ایثارگران مازندران با مادر شهیدان طبری

پیام تبریک تشکل‌های شاهد و ایثارگر به مناسبت عید سعید فطر

اعلام ترکیب ملوان مقابل مس رفسنجان

راه اندازی کد دستوری بهزیستی گیلان جهت دریافت زکات فطریه / استقرار1750 پایگاه بهزیستی جهت جمع آوری زکات فطریه

دو خط کتاب/ رقص زندگی

زعفران ارگانیک؛ محصولی باکیفیت‌تر و دوستدار محیط زیست

ایجاد شهرک اختصاصی شرکت‌های فناور هوش مصنوعی در گیلان

وضعیت آب و هوا گیلان فردا دوشنبه 11 فروردین ماه 1404 | پیش بینی هواشناسی گیلان 24 ساعت آینده | آب و هوای گیلان در روز سیزده بدر + هواشناسی رشت

برقراری پرواز مستقیم رشت - یزد از فرودگاه سردار جنگل رشت

«سوسک‌ها»؛ داستان دو قوم که به دست یکدیگر کشته شدند

این کشف دانشمندان ژاپنی، درک ما از جو زمین را تغییر خواهد داد !

نشاء برنج یک ماه زودتر از آغاز سال زراعی در گیلان

گیلان به دنبال افزایش سهم تجارت کانتینری در شمال کشور

آیین بزرگداشت روز جهانی تئاتر در لاهیجان

با تمام عزیزانم باید خوب خداحافظی کنم...

پرداخت زکات فطریه برای کمک به آزادی زندانیان گیلانی