نسیم گیلان

آخرين مطالب

سنبل آبی، شیطان بنفش آب‌های جهان اقتصادی

سنبل آبی، شیطان بنفش آب‌های جهان
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا تهاجم زیستی به معنای گسترش محدوده جغرافیایی یک گونه در منطقه‌ای است که پیش‌تر توسط آن اشغال نشده بود. این تعریف هم برای گونه‌های بومی و هم غیر بومی صادق است زیرا آنچه یک گونه را مهاجم می‌کند، نه صرفاً خاستگاه جغرافیایی‌اش بلکه تأثیرات مخربی است که بر اکوسیستم‌های جدید برجای می‌گذارد.
شناخت سنبل آبی؛ از زیبایی فریبنده تا تهدید اکوسیستم‌ها سنبل آبی، گیاهی بومی حوضه رود آمازون، با گل‌های بنفش خیره‌کننده‌اش شاید در نگاه نخست بی‌خطر به نظر برسد اما پس این ظاهر زیبا، یکی از خطرناک‌ترین گونه‌های مهاجم جهان پنهان شده است. این گیاه آبزی چندساله با برگ‌های پهن و براق، ساقه‌ای اسفنجی و ریشه‌های معلق سیاه و ارغوانی، قادر است در مدت کوتاهی مساحت‌ وسیعی از آب‌های سطحی را به تصرف خود درآورد.ارتفاع سنبل آبی می‌تواند از 50 تا بیش از 100 سانتی‌متر برسد و با شش گلبرگ ظریف به رنگ بنفش یا صورتی و زیبایی فریبنده‌اش قدرتش برای نابودی اکوسیستم‌ آبی را پنهان کند.
تکثیر سرسام‌آور، راز تهاجم سنبل آبی یکی از دلایل اصلی مهاجم بودن سنبل آبی، سرعت فوق‌العاده تکثیر آن است. این گیاه می‌تواند هم به روش رویشی و هم از طریق تولید بذرتکثیر شود. هر دو بوته سنبل آبی قادرند در مدت تنها 120 روز، 1200 بوته جدید را تکثیر کند. برخی تحقیقات نشان داده‌اند که در مناطق مستعد، این گیاه می‌تواند در عرض شش تا 18 روز، رشد خود را دو برابر کند و در برخی مناطق جنوب شرقی آسیا، حتی تا 5 متر در روز گسترش یابد. بذرهای این گیاه می‌تواند تا 28 سال زنده بماند و در شرایط مساعد دوباره جوانه بزند.
ورود سنبل آبی به آسیا و نخستین گزارش حضور آن در ایران از گیلان نخستین ردپای سنبل آبی در آسیا به پایان قرن نوزدهم بازمی‌گردد؛ جایی که وجود این گیاه مهاجم در ژاپن و اندونزی گزارش شد و به‌سرعت مزارع برنج این کشورها را به چالشی زیست‌محیطی تبدیل کرد. اولین حضور این گیاه در شهرستان رشت نیز مهرماه سال 1391 در تالاب عینک اتفاق افتاد اما این تنها آغاز ماجرا بود چراکه در سال 1394 گزارش‌ها از گسترش سریع آن در زیستگاه‌های آبی استان گیلان و برخی آبگیرهای اطراف فومن، صومعه‌سرا، لنگرود، و حتی بخش‌هایی از تالاب انزلی و ورودی رودخانه‌های چکور، بهمبر، سیاه‌کشیم و مرغک خبر دادند.
بررسی‌ها نشان می‌دهد که اگرچه شوری بالای آب‌های جنوبی دریای خزر مانع از گسترش این گیاه می‌شود اما شرایط اقلیمی مطلوب و منابع آبی فراوان در شمال ایران به‌ویژه گیلان، بستری مناسب برای رشد و توسعه سنبل آبی فراهم کرده است؛ تهدیدی خاموش که همچنان بر سر راه پایداری اکوسیستم‌های آبی این منطقه سایه افکنده است.
بر اساس اعلام ریحانه پرهیزگار - رئیس گروه اکولوژی تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست - سنبل آبی یکی از مهم‌ترین چالش‌های اکولوژیک تالاب انزلی است. پراکنش بیش از حد گونه گیاهی غیربومی و مهاجم سنبل آبی به‌طور میانگین حدود 4000 هکتار از عرصه تالاب انزلی را درگیر کرده است و به دلیل رشد و پراکنش بی‌رویه این گونه مهاجم با وجود شناسایی سایر گونه‌های مهاجم در تالاب انزلی، توجهات به کنترل و مدیریت این گونه معطوف است.
تأثیرات ویرانگر سنبل آبی بر اکوسیستم‌های آبی کاهش اکسیژن آب، افزایش تبخیر آب، اختلال در فعالیت‌های انسانی، تهدید سلامت عمومی از جمله تاثیرات سنبل آبی است. پوشش متراکم سنبل آبی مانع از رسیدن نور خورشید به گیاهان زیر آب می‌شود و این مسئله، همراه با تجزیه زیستی گسترده، موجب کاهش شدید اکسیژن محلول در آب می‌شود همچنین برخی مطالعات نشان داده‌اند که حضور این گیاه می‌تواند سرعت تبخیر آب را تا 1.8 برابر افزایش دهد، که این موضوع در مناطق خشک می‌تواند بحرانی جدی باشد.
سنبل آبی می‌تواند راه‌های آبی را مسدود کند، دسترسی به بنادر را مختل و حمل‌ونقل دریایی، قایقرانی و حتی فعالیت‌های ماهیگیری را دشوار یا غیرممکن سازد. تأثیرات اقتصادی این پدیده به‌ویژه در مناطق وابسته به منابع آبی غیرقابل انکار است.توده‌های متراکم سنبل آبی، زیستگاهی مناسب برای تکثیر پشه آنوفل، ناقل بیماری مالاریا فراهم می‌کنند. این گیاه نه‌تنها یک تهدید زیست‌محیطی بلکه خطری برای بهداشت عمومی نیز به شمار می‌رود.
سنبل آبی در فهرست سیاه جهانی سنبل آبی در فهرست IUCN به‌عنوان یکی از 100 گونه مهاجم خطرناک جهان شناخته می‌شود و در بسیاری از مقالات علمی از آن با عناوینی چون «شیطان بنفش» یا «یکی از بدترین علف‌های هرز جهان» یاد می‌شود. حضور این گیاه، در کنار آسیب‌های زیست‌محیطی، تهدیدی جدی برای اقتصاد، بهداشت عمومی، و پایداری منابع طبیعی به‌شمار می‌رود.
بر همین اساس مبارزه با این گیاه مهاجم نیازمند همکاری، برنامه‌ریزی دقیق و مشارکت فعال جوامع محلی است تا شاید بتوان از گسترش بیشتر آن جلوگیری و اکوسیستم‌های آسیب‌دیده را بازیابی کرد.بخشی از اطلاعات این گزارش از مقالات «ارزیابی خطرزایی دو گیاه مهاجم سنبل آبی و آمبروزیا در استان گیلان» و «بررسی پراکنش و برخی ویژگیهای زیستی گیاه مهاجم سنبل آبی در تالاب انزلی، استان گیلان» ذکر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/803685/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افزایش گرمای اقیانوس‌ها و تهدید آن علیه آب و هوای جهانی

وقتی میکروب‌ها جایگزین داروهای ضد اضطراب می‌شوند!

هوش مصنوعی برای تشخیص تجهیزات غیراستاندارد صنایع و حریق در پالایشگاه‌ها از راه رسید

100 خانه در رشت دچار آبگرفتگی شده‌اند

بالا آمدن سطح آب رودخانه های رشت/ 100 خانه دچار آبگرفتگی شد

جدول خاموشی برق گیلان فردا شنبه 20 بهمن 1403 | برنامه قطعی برق رشت فردا شنبه 20 بهمن 1403

واکنش به پیشنهاد ترامپ برای مذاکره از تریبون نماز جمعه/ امام جمعه رشت: برخی افراد با حرف های ناپخته سعی دارند که به مبارزه با استکبار جهانی پایان دهند

محدودیت تردد به ماسوله در اثر بارش سنگین برف

تعیین 2مسجد برای اسکان خانوارهای پیربازار رشت

تشریح آخرین وضعیت محورهای گیلان؛ زندانه همچنان مسدود است

امام جمعه رشت: هیچ کشوری همانند ایران استقلال و آزادی ندارد

دستور عارف برای رسیدگی به مردم گیلان در پی بارش برف و باران

ماسوله در آغوش زمستان | منظره‌ای سفیدپوش در دل گیلان +ویدئو

انقلاب اسلامی با تکیه بر سرشت انسانی و آزادی بنا شده است

آبگرفتگی در رشت پس از بارندگی شدید + عکس

خبر فوری تعطیلی مدارس و ادارات گیلان فردا شنبه 20 بهمن 1403 / کدام مدارس و ادارات رشت و استان گیلان 20 بهمن 1403 تعطیل شد؟

تخلیه اضطرای ساکنان این مناطق در رشت

100 خانه در رشت به زیر آب رفت!

پیروزی مدعیان در ایستگاه پانزدهم

بارندگی شدید و بالا آمدن آب؛ تخلیه اضطراری ساکنان 3 منطقه رشت

طغیان رودخانه‌ها در این شهر؛ خانه‌ها زیر آب رفت

رشت با 126 میلیمتر رکوردار بارندگی‌ 24 ساعت گذشته

دستور عارف در پی بارش شدید برف و باران در استان گیلان

اسکان اضطراری ساکنان حاشیه رودخانه زرجوب

فوری/ رشت آماده‌باش شد

تصاویر ارسالی از وضعیت منطقه پیربازار رشت بعد از باران سیل‌آسا

آخرین وضعیت راه‌های گیلان/ بارش برف در محور اسالم به خلخال 130 سانتیمتر رسید

تخلیه اضطراری ساکنان 3 منطقه مسکونی در رشت

رشت رکورددار بارندگی‌ در 24 ساعت گذشته؛ ارتفاع برف در اسالم از 130 ‌سانتی‌متر گذشت!

جاده ماسوله بسته شد

ملوان 1 - سپاهان 1 : صدر در انزلی جا ماند!

تخلیه اضطراری ساکنین منازل مسکونی حاشیه رودخانه در پیربازار/ رشت رکورددار بارش کشور در 24 ساعت گذشته

دستور عارف به استاندار گیلان برای بسیج تمامی امکانات جهت حل مشکلات مردم

دستور مهم عارف به استاندار گیلان

دستور عارف به استاندار گیلان برای بسیج امکانات جهت حل مشکلات مردم

دستور معاون اول رئیس‌جمهور به استاندار گیلان

دستور معاون اول رئیس‌جمهور به استاندار گیلان برای بسیج تمامی امکانات جهت حل مشکلات مردم

صحبت های شنیدنی دکتر انوشه

ترجمه رمان تاجیکی «آدینه» چاپ شد

با افزودن ‌ورقه‌ بوروفن، ظرفیت خازن‌ها 105 برابر افزایش یافت

تغییرات آب و هوایی و زندگی روی زمین تا سال 2100

150 میلیمتر بارندگی در گیلان / احتمال مسدود شدن محور قزوین - رشت

امام جمعه رشت: مذاکره با آمریکا هیچ نفعی برای کشور ندارد

به هیچ وجه به این استان سفر نکنید!

رودخانه‌های رشت طغیان کردند!

7 محور مواصلاتی گیلان تحت بارش شدید برف هستند

وضعیت وحشتناک زمین چمن ورزشگاه سن سیروس در آستانه بازی ملوان و سپاهان/ فیلم اختصاصی خبرورزشی از بندرانزلی

آخرین وضعیت گیلان پس از بارشها/ مسیر دسترسی ماسوله بسته شد

بارش یک متری برف در برخی گیلان

مسافران بخوانند؛ شنبه و یکشنبه به گیلان نروید