نسیم گیلان

آخرين مطالب

ابداع ابرآلیاژی که قوانین گرمایی را بر هم می‌زند علمي

ابداع ابرآلیاژی که قوانین گرمایی را بر هم می‌زند
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا /آهنربای پیروکلر(pyrochlore) به دلیل ساختار غیر یکنواخت خود، عملکردی استثنایی دارد.
همه می‌دانیم که اشیاء وقتی گرم می‌شوند، منبسط می‌شوند. پل‌ها، جاده‌ها و حتی برج ایفل نیز در تابستان کمی بلندتر می‌شوند.
ارتفاع برج ایفل بین تابستان و زمستان بین 10 تا 15 سانتی‌متر به دلیل انبساط حرارتی تغییر می‌کند. برج ایفل در تابستان که فلز گرم‌تر می‌شود و منبسط می‌شود، بلندتر است.
با این حال، این انبساط می‌تواند یک مشکل واقعی برای بسیاری از فناوری‌ها مانند ابزار دقیق یا فضاپیماها باشد. به همین دلیل است که دانشمندان همواره در جستجوی ماده‌ای بوده‌اند که بدون توجه به تغییرات دما، اندازه ثابتی را حفظ کند.
یکی از نامزدهای بالقوه اینوار(Invar) است که به آلیاژ آهن-نیکل گقته می‌شود و به دلیل انبساط حرارتی بسیار کم، معروف است. اما علم پشت جادوی «اینوار» تاکنون یک راز باقی مانده بود.
محققان دانشگاه وین(Wien) با پژوهشگران دانشگاه علم و صنعت پکن همکاری کردند تا راز «اینوار» را با استفاده از شبیه‌سازی‌های رایانه‌ای کشف کنند.
جالب اینجاست که این درک جدید منجر به ساخت یک آلیاژ قوی یا ابرآلیاژ به نام «آهنربای پیروکلر» شد.
سرجی خملوسکی(Sergii Khmelevskyi) از دانشگاه وین می‌گوید: هر چه دمای یک ماده بالاتر باشد، اتم‌ها تمایل بیشتری به حرکت دارند و وقتی اتم‌ها بیشتر حرکت می‌کنند، به فضای بیشتری نیاز دارند و میانگین فاصله بین آنها افزایش می‌یابد.
وی افزود: این اثر، اساس انبساط حرارتی است و نمی‌توان از آن جلوگیری کرد، اما می‌توان موادی را تولید کرد که در آنها تقریباً با اثر جبران‌کننده دیگری متعادل شود.
انبساط حرارتی کمتر آهنربای پیروکلر
این پژوهش با بررسی خاصیت غیرمعمول «اینوار» در انبساط حرارتی کم آغاز شد. آنها دریافتند که خواص مغناطیسی آن کلید پایداری آن است.
خملوسکی گفت: این اثر به دلیل تغییر وضعیت برخی الکترون‌ها با افزایش دماست. نظم مغناطیسی در ماده کاهش می‌یابد و باعث انقباض مواد می‌شود. این اثر تقریباً انبساط حرارتی معمول را خنثی می‌کند.
این چارچوب نظری جدید مبتنی بر شبیه‌سازی، به دانشمندان اجازه می‌دهد موادی را پیش‌بینی و طراحی کنند که تقریباً هیچ تغییری در اندازه خود با تغییر دما نشان نمی‌دهند.
محققان با این درک جدید، شروع به ایجاد یک ماده حتی بهتر کردند و موفق شدند.
آنها یک آلیاژ جدید به نام آهنربای پیروکلر ابداع کردند که انبساط حرارتی کمتری نسبت به «اینوار» از خود نشان می‌دهد.
آهنربای پیروکلر ابعاد بسیار پایداری را در محدوده دمایی بیش از 400 کلوین (126.8 درجه سانتی‌گراد) نشان می‌دهد. جالب اینجاست که فقط یک ده هزارم درصد در هر کلوین تغییر می‌کند.
متشکل از چهار فلز
همانطور که گفته شد، «اینوار» از دو فلز آهن و نیکل ساخته شده است، اما «آهنربای پیروکلر» از چهار فلز زیرکونیوم، نیوبیم، آهن و کبالت تشکیل شده است. این ترکیب پیچیده‌تر به آن توانایی بی‌سابقه‌ای در مقاومت در برابر انبساط حرارتی می‌دهد.
یلی کائو(Yili Cao) از مؤسسه شیمی حالت جامد دانشگاه علم و فناوری پکن در بیانیه‌ای گفت: این ماده‌ای با ضریب انبساط حرارتی بسیار پایین در محدوده دمایی بی‌سابقه‌ای وسیع است.
پایداری حرارتی استثنایی این آلیاژ جدید به دلیل ساختار نامنظم و ناهمگن آن است.
ترکیب آن در سراسر ماده با غلظت‌های مختلف عناصر مانند کبالت متفاوت است. این بر نحوه واکنش مناطق مختلف ماده به تغییرات دما تأثیر می‌گذارد. علاوه بر این، خواص مواد را در هر نقطه متعادل می‌کند تا انبساط حرارتی کلی نزدیک به صفر برسد.
این ماده جدید برای کاربردهایی که با تغییرات شدید دما مواجه هستند یا به دقت بالایی نیاز دارند، ایده آل است و می‌توان از آن در هوانوردی، هوا فضا و الکترونیک پیشرفته استفاده کرد.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/803657/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

راز عنکبوت‌های عظیم‌الجثه مریخ کشف شد

جنین کانگورو برای اولین بار در جهان توسط انسان ساخته شد

هموطنان در 72 ساعت آینده به گیلان سفر نکنند

به گیلان سفر نکنید

هشدار؛ گیلان در محاصره برف و باران؛ سفر نکنید! |‌ این محورها کاملا مسدود است

آخرین وضعیت راه‌های گیلان/ بارش برف در محور اسالم-خلخال به 100 سانتی‌متر رسید

عملیات برفروبی محور ملکوت- لرود در رانکوه املش

سنبل آبی، شیطان بنفش آب‌های جهان

سفر به گیلان ممنوع / بارش برف شدید است

شور و نشاط وصف‌ناپذیر نوجوانان گیلانی در جشن سرود فجر

طی 72 ساعت آینده به گیلان سفر نکنید

این استان در محاصره برف و باران/ درخواست استاندار: به شهر ما سفر نکنید

مسافران بخوانند؛ شنبه و یکشنبه به این استان نروید

چاپ کتابی درباره حفاظت از پرندگان و زیستگاه‌های حیات وحش

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای

یک آزمایش ساده برای کشف حیات بیگانه

آماده‌باش کامل شهرداری در پی آبگرفتگی برخی مناطق رشت

جلوه زیبایی از برف در شهر تاریخی ماسوله

اجرای طرح ویزیت رایگان به مناسبت دهه فجر در روستای هجرت آستارا

برف یک متری در گیلان

برف سنگین گیلان را فراگرفت/ ارتفاع برف به یک متر رسید!

آستارا میزبان مسابقات قهرمانی تکواندو هانمادانگ کشور

مردم از سفر غیر ضروری به ماسوله خودداری کنند

بارش شدید برف در 8 محور گیلان؛ تردد جریان دارد

ارتفاع برف به یک متر رسید؛ تردد در 5 محور گیلان فقط با زنجیرچرخ

هشدار استاندار گیلان درباره وضعیت بارندگی و برف

داستانک/ نیمکت خالی

ابداع ابرآلیاژی که قوانین گرمایی را بر هم می‌زند

معاون رییس جمهور: بیمه دی جزو خوش حساب ترین شرکت هاست

ارتفاع برف در محورهای کوهستانی گیلان به 100 سانتی متر رسید

تردد در 5 محور گیلان فقط با زنجیرچرخ امکان‌پذیر است

گاهی ناامیدی لازم است...

آخرین وضعیت جوی و ترافیکی محورهای شمالی کشور

تساوی دوباره بعثت کرمانشاه در لیگ دسته اول فوتبال کشور

عرضه «فلسفه سیاسی هابز» در کتابفروشی‌ها

بارش برف در محور‌های گیلان/ از سفر‌های غیرضروری خودداری کنید

آخرین وضعیت جوی و ترافیکی محورهای مواصلاتی گیلان + فیلم‌

ورود و خروج طی روزهای شنبه و یکشنبه در گیلان ممنوع شد

ممنوعیت ورود و خروج به گیلان/ مرخصی همه مدیران لغو شد

بارش باران 142 میلی‌متری در آستارا/ بارش‌ها در گیلان تشدید می‌شود

کهکشان مارپیچی مسیه 106 (NGC 4258) از نگاه جیمز وب

تاسکوپ رادیویی میرکت را ببینید

قم، میزبان عطر ایثار و شهادت در مراسم غبارروبی مزار شهدا

نشست صمیمی مدیرکل بنیاد مازندران با جانبازان فریدونکنار

جزئیات آخرین وضعیت بارش برف در گیلان

ریزش کوه در محور فومن به ماسوله

هموطنان از سفر به گیلان خودداری کنند/ آماده‌باش کامل دستگاه‌ها برای بارش برف

سخنان شنیدنی دکتر قمشه ای

داستانک/سعی کن نخندی

ارتقاء کیفیت فرآورده‌های غذایی با توسعه فناوری‌های کنترل کیفیت