نسیم گیلان

آخرين مطالب

خانه تاریخی «دادخواه» در انتظار سرنوشت بهتر اجتماعي

  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا/گیلان خانه تاریخی دادخواه در بازار رشت، متعلق به بنیانگذار عطاری دادخواه است. این خانه در ابتدا محل سکونت خانواده حاج ابراهیم دادخواه بود و اکنون به عنوان انبار گیاهان دارویی کاربری دارد.
از دالانی که سقف چوبی دارد، وارد حیاط می شوم. مردی که با یک چرخ گاری، جعبه های بار و کالا را برای تخلیه به خانه آورده است، می گوید: «حاجی داخل خانه است».
وارد حیاطی وسیع می شوم که حوض مستطیل شکل آن سال هاست بی آب مانده. گوشه حیاط، دستگاه بزرگ آسیاب برقی قرار دارد و کمی جلوتر، جعبه ها و بسته بندی های انواع ادویه و گیاهان دارویی.

نسیم گیلان

صاحبخانه، مرد مسنی است که در یکی از اتاق های طبقه همکف بر صندلی نشسته و با خوشرویی «سلام» می گوید. عطر رازیانه و گل محمدی تمام فضای اتاق را پرکرده است؛ وقتی جلوتر می روم، انگار سوی چشمانش برمی گردد و می گوید: «ببخشید، فکر کردم دخترم آمده است».

نسیم گیلان

اتاق سقف کوتاهی دارد که با لمبه های چوبی توسی رنگ پوشیده شده است. دورتادور رف ها و طاقچه های اتاق، با بسته های بزرگ انواع ادویه و گیاهان دارویی پر شده است. «علی اکبر دادخواه»، ناظر تخلیه باری است که به تازگی برایش آمده و کارگرها مشغول جابجایی آن در انبار هستند. انباری که زمانی خانه مسکونی و محل زندگی پدرش «حاج ابراهیم دادخواه» بود. خانه ای که علی اکبر و دیگر اعضای خانواده نیز در آن زندگی کرده و بزرگ شده اند.
کیست که در رشت عطاری حاجی دادخواه را نشناسد. مغازه عطاری حاجی دادخواه، هنوز با نام و برند مؤسس آن در ابتدای خیابان شیک و نزدیک به بازار شهر رشت قرار دارد. عطاری دادخواه اکنون برند شهر رشت است و با آن دکوری قدیمی و پنجره آبی نیلی، هر کسی را به سمت خود می کشاند.

نسیم گیلان

«حاج ابراهیم دادخواه» در سال 1278 خورشیدی در رشت متولد می شود. دوران کودکی و تحصیل را در محله سبزه میدان رشت و مدرسه احمدی سپری می کند. آنگونه که فرزندش می گوید: حاج ابراهیم دادخواه به علت علاقه زیادی که به گیاهان دارویی داشت، برای آموزش نزد مرحوم دکتر بقراط می رود و نسخه های دارویی او را از عطاری های معروف آن زمان یعنی عطاری «حاج محمود کاشی» و «حاج احمد عطار» تهیه می کند و از همان زمان نوجوانی با خواص گیاهان دارویی و کاربرد گیاهان آشنا می شود. او پس از چند سال کار در مطب مرحوم بقراط و چند طبیب دیگر، خود مردی با تجربه در طب سنتی می شود و در سال 1307 خورشیدی عطاری خود را در مرکز شهر و در ابتدای بازار باز می کند.

نسیم گیلان

گفته می شود حاجی دادخواه در سال هایی که هنوز پزشکی نوین جایگزین طب سنتی و گیل تجربه نشده بود، بیماران زیادی را در همان مغازه کوچکش با بهایی اندک درمان می کرد. حاج ابراهیم دادخواه در سال 1371 زندگی را بدرود می گوید، ولی عطاری حاجی دادخواه در همان مکان قبلی همچنان پابرجاست و هنوز توسط فرزند و نوه هایش اداره می شود.

نسیم گیلان

و حالا من در خانه حاج ابراهیم دادخواه در دل بازار رشت ایستاده ام. خانه ای که هنوز ردی از فعالیت های حاجی دادخواه را با خود دارد. اگرچه این خانه دیگر کاربری مسکونی ندارد، ولی به عنوان انبار کالای همان عطاری حاجی دادخواه استفاده می شود. خانه ای که از سال 1342 خانواده حاج ابراهیم دادخواه در آن زندگی کرده اند.
علی اکبر دادخواه پس از فوت پدر، اداره عطاری دادخواه را در بازار رشت برعهده می گیرد. او درباره این خانه تاریخی می گوید: خانه قدیمی ما ابتدا در محله سبزه میدان بود. یک خانه بزرگ و قدیمی با سقف سفال پوش؛ سال 1342 پدرم این خانه را از بانویی به نام «مشهری» - که از سرمایه دارهای ماسوله بود - خریداری کرد و خانواده ما برای زندگی به این خانه منتقل شدند. خانه قدیمی سبزه میدان هم تخریب و نوسازی شد.

نسیم گیلان

او درباره خانه کودکی اش می گوید: این خانه در ابتدا این شکلی نبود. پدرم بعد از خرید خانه، ساختمان قدیمی را تعمیر کرد و تغییراتی در آن اجام شد. این خانه مثل بیشتر خانه های آن زمان، دو طبقه با سقف چوبی بود. طبقه دوم، تلاری داشت که با نرده های چوبی تزیین شده بود. پدرم تلار چوبی را برداشت و ایوان را به صورت بتنی درست کرد و نرده های چوبی را هم برداشت و نرده آهنی به جای آن گذاشت. درب و پنجره ها همه چوبی بود و برخی از آنها عوض شد. کف حیاط نیز مثل بیشتر خانه های قدیمی رشت، سنگفرش بود و بعدها آن را موزاییک کردیم.
علی اکبر دادخواه که سال های کودکی، جوانی و میانسالی اش را در همین خانه سپری کرده، به خانه ای سفال پوش در انتهای حیاط اشاره می کند و می گوید: در اصل خانه پدری من، متشکل از دو ساختمان بود. ملک مجاور هم مسکونی و مال پدرم بود. آن خانه سفال پوش، قدیمی تر بود و این یکی جدیدتر است. آن ساختمان قدیمی، یک درب مجزا هم از کوچه فرعی پشت بنا دارد و من بعد از ازدواج در آن خانه ساکن شدم و پدرم در این ساختمان جلویی زندگی می کرد.
او درباره سرنوشت خانه پدری اش نیز می گوید: آن ساختمان که قدیمی تر است، طالب زیاد دارد؛ تاکنون چند نفر آمده اند تا خانه را بخرند و به همان شکل قدیمی مرمت کنند، ولی پسرهایم قصد دارند ساختمان قدیمی پدر را مرمت و احیا کنند.

نسیم گیلان

از او اجازه می گیرم تا از فضای خانه عکس بگیرم. بخشی از اتاق ها در اختیار دختر اوست و تبدیل به آموزشگاه شده و بقیه خانه، تبدیل به انبار کالای عطاری دادخواه شده است. اتاق های ساختمان، رف ها و طاقچه ها؛ تا سقف پر است از بسته های انواع ادویه و گیاهان دارویی.
خانه تاریخی دادخواه، با عطر گیاهان دارویی درست روبروی پارکینگ بازار قرار دارد. پارکینگی که پیش از این خود یک خانه تاریخی اربابی بود. خانه های تودرتوی بافت بازار، یکی پس از دیگری در حال تخریب است. امیدوارم خانه تاریخی حاجی دادخواه، سرنوشت بهتری پیدا کند.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/779366/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صدور فرمان آماده باش؛ 9 نقطه تهران تعطیل شد

درخواست اعدام مسببان حادثه طبس با گیوتین!

دستور فوری بایدن به پنتاگون درباره خاورمیانه

دیابت نوع 1 در چین درمان شد

«دنباله‌دار قرن» ماه آینده از کنار زمین می‌گذرد

کاشت اولین تراشه مغزی مبتنی بر گرافن در سر یک بیمار مبتلا به سرطان

موشک چین 8 ماهواره را به مدار فرستاد

ایران یکی از تیم‌های قدرتمند کبدی جهان است

آسمانی شدن پدر شهید جاوید الاثر در کلاچای

اورسجی: هدف ما المپیکی شدن کبدی است

بهره‌برداری از 10 پروژه گردشگری در گیلان

بزرگترین پالایشگاه برنج در شرق گیلان راه اندازی می شود

غرقاب شدن پل آبنمای منطقه رودبار چیره فومن / راه دسترسی 4 روستا مسدود شد

طغیان رودخانه و مسدود شدن راه دسترسی 4 روستا در فومن

صبح بارانی رودسر گیلان

کاهش زمان رسیدگی به پرونده‌ها در اولویت دستگاه قضایی آستارا قرار دارد

طغیان رودخانه در فومن /راه دسترسی 4 روستا مسدود شد

20 فروند بالگرد دید در شب به ظرفیت هلال احمر افزوده می‌شود

طلا در کانال 4 میلیون تومان سنگر گرفت/گزارش قدس از علت افزایش قیمت طلا در روزهای اخیر

خانه تاریخی «دادخواه» در انتظار سرنوشت بهتر

گیلان سرزمین راز و رمزها است/ دستاورد مهم جهانی شدن ماسوله

طلا در کانال 4 میلیون تومان سنگر گرفت/گزارش قدس از قرار گرفتن طلا در خط مقدم تقاضا برای سرمایه گذاری

10 پروژه گردشگری گیلان با 4.5 همت سرمایه‌گذاری بهره‌برداری شد

آیین اختتامیه دومین جشنواره منطقه ای کتابخوانی " هلال درخشان " در رشت برگزار شد

ماجرای توهین به مردم گیلان در مجازی چه بود؟/فرد توهین کننده به مردم گیلان اهل کدام استان بود؟

اعلام انزجار دانش آموزان گیلانی از جنایت‌های اسراییل در غزه و لبنان

آغاز رالی خانوادگی از خزر تا خلیج فارس

کدام کشورها بمب سنگرشکن دارند؟ | 2 ویژگی اساسی این نوع بمب | قوی‌ترین بمب سنگر شکن کدام است؟

بزرگ‌ترین پالایشگاه برنج با سرمایه‌گذاری 250 میلیاردی تاسیس می‌شود

سال گذشته سهم گیلان در صادرات کیوی 218 هزار تن بود

بارش 113 میلی‌متری باران در پنج‌خاله رودبار

ثبت جهانی ماسوله صنعت گردشگری گیلان را رونق می بخشد

10 پروژه گردشگری گیلان توسط وزیر میراث به بهره‌برداری رسید

استاندار گیلان باید استانداری برای تمام فصول باشد

افزایش 170 درصدی ورود گردشگران به گیلان

این روزها به هرچه گذشتم کبود بود

سخنان دلنشین سوگل مشایخی

خانه هوشنگ مرادی کرمانی «خانه‌قصه» می‌شود

ریزش کوه این محور شمالی را مسدود کرد

احتمال شهادت یکی از فرماندهان سپاه در حمله اسرائیل

درخواست فوری ایران از سران کشورهای اسلامی

نتانیاهو، لبنان را به حملات بیشتر تهدید کرد

بلینکن: لحظات کنونی، برای تمام جهان بحرانی است

انگلیس: در آستانه یک جنگ منطقه ای بزرگ هستیم

حمله دوباره اسرائیل به جنوب و شرق لبنان

آغاز تزریق واکسن آنفلوانزا به ایثارگران آذربایجان‌شرقی

تا آخرین لحظه هم‌سنگر و هم‌رزم حزب‌الله خواهیم بود

توهین به گیلانی‌ها در اینستاگرام؛ متهم اهل کدام استان بود؟

توهین عجیب به گیلانی‌ها در اینستاگرام

رییس ایرانی فدراسیون کبدی دانمارک: 45 سال بود به انزلی نیامده بودم؛ در اروپا برای رشته‌های غیرالمپیکی هزینه نمی‌شود