نسیم گیلان

آخرين مطالب

موشک «استارشیپ» چقدر جو زمین را آلوده کرده است؟ علمي

موشک «استارشیپ» چقدر جو زمین را آلوده کرده است؟
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا / دانشمندان مطمئن نیستند که پس از عملیات جداسازی موشک «استارشیپ» چه مقدار غبار فلزی در جو زمین باقی مانده است، اما مقدار آن را بسیار زیاد تخمین می‌زنند.
جداسازی سریع و برنامه‌ریزی‌نشده موشک بزرگ «استارشیپ»(Starship) شرکت «اسپیس‌ایکس»(SpaceX) که در اواسط ژانویه قطعات فلزی سوزان را در سراسر دریای کارائیب پرتاب کرد، ممکن است مقادیر قابل توجهی از آلودگی مضر را در لایه‌های بالایی جو زمین منتشر کرده باشد
به نقل از اسپیس، به گفته «جاناتان مکداول»(Jonathan McDowell)، ستاره‌شناس و کارشناس زباله‌های فضایی، مرحله بالایی موشک در ارتفاع حدود 146 کیلومتری منفجر شد و وزن آن بدون پیشرانه حدود 85 تن بود. به گفته «کانر بارکر»(Connor Barker)، پژوهشگر شیمی جوی «کالج دانشگاهی لندن»، بازگشت این مرحله موشک به جو زمین ممکن است 45.5 متریک تن اکسید فلز و 40 متریک تن اکسید نیتروژن ایجاد کرده باشد. اکسیدهای نیتروژن به ویژه به دلیل پتانسیل آنها برای آسیب رساندن به لایه محافظ ازن شناخته شده‌اند.
بارکر که اخیرا فهرستی را درباره انتشارات ناشی از موشک‌ها و آلاینده‌های ناشی از ورود مجدد ماهواره‌ها در مجله «Nature» منتشر کرده بود، مدت کوتاهی پس از این اتفاق ناگوار، تخمین‌ها را در حساب لینکدین خود منتشر کرد. با وجود این، بارکر در یک ایمیل به اسپیس تاکید کرد که این اعداد به جای محاسبه دقیق اثرات زیست‌محیطی حادثه، یک تخمین تقریبی و اولیه را ارائه می‌دهند. این دانشمند در یک پست لینکدین نوشت: میزان آلودگی فلزی ناشی از این حادثه، با تولید یک سوم مواد شهاب‌سنگ‌هایی که سالانه در جو زمین می‌سوزند، برابر است.
به سختی می‌توان گفت که حادثه ناگوار استارشیپ در جو بالایی زمین چقدر آلودگی ایجاد کرده است. به عنوان مثال، دانشمندان مطمئن نیستند که چه مقدار از جرم این موشک بزرگ سوخته و چه مقدار از آن به زمین سقوط کرده است. مکداول به اسپیس گفت که احتمالا مقادیر زیادی از آن در اقیانوس پاشیده شده است.

نسیم گیلان

زباله‌های فضایی به‌جامانده از «استارشیپ» در آسمان
نکته مثبت این است که مرحله بالایی استارشیپ از فولاد ضد زنگ ساخته شده است و مانند ماهواره‌ها و مراحل بالایی بسیاری از موشک‌های دیگر مانند «فالکون 9»(Falcon 9) شرکت اسپیس‌ایکس از جنس آلومینیوم نیست. سوزاندن آلومینیوم، مشکلی است که بسیاری از دانشمندان را نگران می‌کند. وقتی آلومینیوم طی ورود مجدد ماهواره به زمین در دمای بالا می‌سوزد، اکسیدهای آلومینیوم یا آلومینا را تولید می‌کند که یک ماده پودری سفیدرنگ است و به دلیل پتانسیل آسیب رساندن به لایه ازن و تغییر قابلیت انعکاس جو زمین شناخته می‌شود.
تعداد ماهواره‌هایی که به دور زمین می‌چرخند و پس از آن دوباره به جو زمین وارد می‌شوند، در سال‌های اخیر به سرعت در حال افزایش بوده است. با این تعداد ماهواره، میزان انتشار آلومینا در مزوسفر و استراتوسفر بالایی که لایه‌های بکر جو زمین هستند، سر به فلک کشیده است. آلودگی هوا در مزوسفر و استراتوسفر بالایی، دانشمندان را نگران می‌کند، زیرا ایجاد آن در ارتفاعات بالا به این معناست که آلاینده‌ها برای مدت طولانی در هوا باقی می‌مانند.
دانشمندان باور دارند مقدار آلومینا ناشی از ماهواره‌های سوخته در حال حاضر به همان سطوحی نزدیک می‌شود که ناشی از نابودی جوی سنگ‌های فضایی طبیعی مانند سیارک‌ها یا شهاب‌سنگ‌ها با مقادیر کمی آلومینیوم هستند. مقدار اکسیدهای نیتروژن تولیدشده در طول ورود مجدد نیز به مقدار تولیدشده توسط سنگ‌های فضایی طبیعی نزدیک است.
اکسیدهای نیتروژن به‌ عنوان سنگ‌های فضایی یا زباله‌های فضایی به وجود می‌آیند که با سرعت‌ فراصوت حرکت می‌کنند و هنگام سقوط به زمین، هوای اطراف را فشرده می‌سازند. اتم‌های نیتروژن گرم می‌شوند و با اکسیژن واکنش می‌دهند و اکسیدهای مضر را ایجاد می‌کنند.
با افزایش مورد انتظار پرتاب موشک و رشد ناوگان ماهواره‌ای و افزایش دفعات ورود مجدد، غلظت گازها و ذرات مخرب می‌تواند به سرعت افزایش یابد. این آلاینده‌ها می‌توانند بازیابی لایه ازون سیاره را خنثی کنند و آسیب ناشی از مواد تخریب‌کننده لایه ازن را که در گذشته در اسپری‌های آئروسل و یخچال‌ها استفاده می‌شد، افزایش دهند. آلودگی هوا ناشی از ماهواره‌های سوخته نیز می‌تواند میزان گرمایی را که جو زمین در خود نگه می‌دارد، تغییر دهد و به پیامدهای جدی بر آب‌وهوای سیاره منجر شود.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/803132/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ارتش 100 هزار نفری ربات‌های انسان‌نمای آمریکا برای مقابله با چین

«متا» توسعه هوش مصنوعی را متوقف می‌کند

پرتاب رکوردشکنانه 5 موشک طی 24 ساعت

رونمایی ناسا از ربات حفاری ماه

پیام مهندس سعید اوحدی، معاون رئیس جمهور و رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران به مناسبت روز جانباز

چهارمین جلسه «حکمت و بصیرت مدیران بنیاد شهید و امور ایثارگران» برگزار شد

دومین نشست «دبیران ستادهای استانی کنگره ملی شهدای غریب اسارت» برگزار شد

زندگی شهدای غریب اسارت ظرفیت خلق داستان‌‌های فاخر را دارد

دو تقاطع غیر همسطح طبق مدت زمانی اعلام شده به اتمام رسیدند

‌پایان گره‌های ترافیکی رشت/ 2 تقاطع غیرهم‌سطح بهره‌برداری شد

اقناع مشروط نماینده لنگرود از پاسخ‌های وزیر جهاد کشاورزی درباره واردات چای و برنج

عکس/ کاروانسرایی در رشت حدود 80 سال پیش

عکس زیرخاکی از دوران کودکی فاطمه هاشمی بازیگر سینما و تلویزیون در آغوش پدرش + عکس

خانه‌ نبی‌زاده را نجات دهید!

بهره‌برداری از دو تقاطع غیر هم سطح در رشت+عکس

لزوم بهره گیری از فناوری روز برای کنترل ترافیک در شهر رشت

افتتاح بیش از 3 هزار طرح برق رسانی در گیلان

2 تقاطع غیرهمسطح رشت به بهره برداری رسید

4 طرح عمرانی و خدماتی در بخش مرکزی شفت افتتاح شد

سازمان‌های دولتی باید به مسائل مردم عمیق‌ تر نگاه کنند

شخم زمستانه 15 درصد شالیزارهای گیلان

عکس/ ارتفاعات زیبا و برفی تالش در گیلان

استان گیلان پنج‌شنبه‌های خونینی را تجربه می‌کند!

نطق انتقادی نماینده اصلاح‌طلب مجلس علیه دولت

تو در چنگ منی!

باز با گریه به آغوش تو بر می گردم!

خواب پروانه شدن میبیند!

داستانک/ پند حکیم

20 سال زندان و 100 میلیون دلار جریمه برای دانلود «دیپ سیک»

عرضه سیستم هوش مصنوعی برای تشخیص خشونت با تحلیل همزمان تصویر و صدا

ترامپ به جای سنگ ماه در «اتاق بیضی»، گلدان گذاشت

صبحگاه مشترک برادران و خواهران بسیجی بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

آماده باش برای مقابله با بحران احتمالی بارش برف در آستارا

زمان قطعی برق رشت امروز سه شنبه 16 بهمن ماه ( جدول خاموشی)

بررسی تخلف یک فروشگاه زنجیره ای توسط گشت مشترک تعزیرات در رشت

میز خدمت جهادی گامی مؤثر در راستای حل مشکلات مردم است

پیش بینی وضعیت آب و هوا گیلان فردا چهارشنبه 17 بهمن ماه 1403 | اخبار هواشناسی گیلان و رشت طی 24 ساعت آینده

نماینده مجلس: علت واردات بیش از نیاز برنج در کشور چیست؟

تکمیل 19 پروژه صنعت برق گیلان

دو تقاطع غیرهمسطح رشت به بهره‌برداری رسید

جایزه برای انتخاب شعار نمایشگاه کتاب

برگزاری جشن 62 سالگی شورای کتاب کودک

20 کتابخانه عمومی در اسکاتلند رو به تعطیلی هستند

یک روش جدید و غیر تهاجمی برای تشخیص آلزایمر

ناسا مرگ ستاره‌ای درخشان را به تصویر کشید

تکریم نماینده ولی فقیه و عضو خبرگان رهبری و مدیرکل بنیاد مازندران از علمداران حماسه

نمایندگان رهبر معظم انقلاب به دیدار جانبازان رفتند

مدیرکل مسکن و تسهیلات رفاهی بنیاد شهید و امور ایثارگران شرایط مشمولان خودرو داخلی را اعلام کرد

مادر شهیدان والامقام «هادی و داوود توکلی‌پسند» به لقاءالله پیوست

توقف تولید در مجتمع ذوب آهن فولاد خزر/ 410 کارگر بیکار شدند