نسیم گیلان

آخرين مطالب

الهام از«پرهای پرندگان بهشتی» و «کتری‌های برقی» برای تصفیه آسان و سریع آب دریا اقتصادی

الهام از«پرهای پرندگان بهشتی» و «کتری‌های برقی» برای تصفیه آسان و سریع آب دریا
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا /محققان با ترکیب مهندسی نانو و الهام از طبیعت، فناوری جدیدی برای تصفیه آب ارائه کرده‌اند که می‌تواند به حل بحران جهانی کمبود آب کمک کند.
کمبود آب شیرین، میلیاردها نفر را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار داده است. در حالی که اقیانوس‌های زمین منابع عظیمی از آب را در خود جای داده‌اند، فرآیند تبدیل آب دریا به آب شیرین مستلزم صرف انرژی بالا و زیرساخت‌های پیچیده است.
تصفیه‌خانه‌های مدرن آب‌شیرین‌کن از روش‌هایی مانند اسمز معکوس استفاده می‌کنند که نیازمند فشار بالا و غشاهای تخصصی است. هزینه‌های بالای ساخت و بهره‌برداری از این تأسیسات، استفاده از آن‌ها را در بسیاری از مناطقی که بیشترین نیاز به آب شیرین دارند، محدود کرده است.
دانشمندان برای غلبه بر این چالش، به دنبال روش‌های ساده‌تری مانند استفاده از انرژی خورشیدی برای تبخیر آب دریا بوده‌اند، مشابه آنچه در چرخه طبیعی آب اتفاق می‌افتد. این سیستم‌ها با تمرکز نور خورشید برای گرم کردن آب دریا، بخار آب تولید کرده و آن را به‌عنوان آب شیرین جمع‌آوری می‌کنند. با این حال، چنین روش‌هایی تنها در روزهای آفتابی کارایی دارند. از سوی دیگر، روش‌های گرمایشی الکتریکی اغلب انرژی را هدر می‌دهند، زیرا به‌طور ناخواسته مولکول‌های آب را به هیدروژن و اکسیژن تجزیه می‌کنند.
طبیعت راهکاری ظریف برای جذب مؤثر انرژی خورشید ارائه کرده است. پرهای پرندگان بهشتی دارای ساختارهای میکروسکوپی ویژه‌ای هستند که نور را به دام انداخته و باعث می‌شوند پرها تقریباً تمام نور ورودی را جذب کنند. از سوی دیگر، کتری‌های برقی معمولی از طراحی هوشمندانه‌ای بهره می‌برند که در آن عنصر گرمایشی با یک لایه عایق پوشانده شده است، به‌طوری که از عبور جریان الکتریکی از آب جلوگیری می‌کند اما همچنان گرما را به طور مؤثر انتقال می‌دهد.
با الهام از این دو پدیده طبیعی، پژوهشگران دانشگاه دونگ‌هوا یک پارچه تصفیه‌کننده آب مبتنی بر فناوری نانو طراحی کرده‌اند. این پارچه از الیاف کربنی تشکیل شده که رسانای الکتریسیته هستند. بر روی این الیاف، نانومیله‌های دی‌اکسید تیتانیوم (TiO2) با قطر 300 تا 500 نانومتر و طول 1.5 تا 2 میکرومتر رشد داده شده‌اند. این ساختارها، مانند جنگلی میکروسکوپی، جذب نور را افزایش می‌دهند. در ادامه، این نانومیله‌ها با نانوذرات پلی‌پیرول (PPy) به اندازه 100 نانومتر پوشانده شدند تا کارایی جذب نور و تبدیل آن به گرما را بهبود بخشند.
این پارچه به دو روش عمل می‌کند: ساختار نانومیله‌ای باعث به دام افتادن و جذب حداکثری نور، مشابه پرهای پرندگان بهشتی می‌شود. هنگامی که با برق تغذیه می‌شود، هسته کربنی گرم شده و لایه نانومقیاس TiO2/PPy از تماس مستقیم الکتریسیته با آب جلوگیری می‌کند، بنابراین از هدررفت انرژی ناشی از تجزیه آب ممانعت به عمل می‌آید. این ماده 95.5٪ از نور ورودی را جذب می‌کند و راهبرد جذب نور نانومقیاسی مشابه با طبیعت را به کار می‌گیرد.
آزمایش‌ها نشان دادند که این سیستم عملکرد چشمگیری دارد. تنها با استفاده از نور خورشید، سرعت تبخیر آب به 2.2 کیلوگرم در هر مترمربع در ساعت رسید. در حالت استفاده از برق، این مقدار به 7.9 کیلوگرم در هر مترمربع در ساعت افزایش یافت. هنگامی که هر دو منبع انرژی به‌طور همزمان استفاده شدند، نرخ تبخیر به 9.1 کیلوگرم در مترمربع در ساعت رسید که به‌طور قابل توجهی بهتر از طراحی‌های پیشین است.
به نقل از ستاد نانو، یکی دیگر از چالش‌های مهم در فرآیندهای شیرین‌سازی آب، تجمع نمک است. پژوهشگران این مشکل را با طراحی سیستمی که در آن آب به‌طور مداوم در سطح پارچه جریان دارد، حل کرده‌اند. ساختار نانومقیاسی سطح باعث حرکت مداوم آب شور در سراسر سطح گرم شده می‌شود و از تشکیل کریستال‌های نمک و گرفتگی سیستم جلوگیری می‌کند. این ویژگی امکان استفاده طولانی‌مدت بدون نیاز به تمیزکاری یا تعویض را فراهم می‌آورد.
این ماده در آزمایش‌های 10 ساعته با استفاده از آب دریا که حاوی مواد معدنی مختلف بود، عملکرد پایداری را نشان داد. دوام بالا در شرایط واقعی، این فناوری را به یک راهکار عملی برای تصفیه آب تبدیل کرده است. انعطاف‌پذیری پارچه و ساختار نسبتاً ساده آن نشان می‌دهد که امکان تولید در مقیاس بالا نیز وجود دارد.
این فناوری مزایای متعددی نسبت به روش‌های موجود دارد. برخلاف تصفیه‌خانه‌های سنتی، نیازی به پمپ‌های فشار قوی یا سیستم‌های غشایی پیچیده ندارد. قابلیت استفاده از هر دو منبع انرژی خورشیدی و الکتریکی، امکان عملکرد شبانه‌روزی و در هر شرایط آب‌وهوایی را فراهم می‌کند. انعطاف‌پذیری پارچه امکان طراحی در اشکال مختلف را می‌دهد و سادگی ساخت آن می‌تواند هزینه‌ها را کاهش دهد.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/805574/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ساخت موتور موشکی که فضاپیما را در 30 روز به مریخ می‌رساند

درمان اختلال عضلانی ژنتیکی یک جنین در رحم مادر برای اولین بار

بارش برف در رشت

برف در محور پونل-خلخال یک متری شد!

نگاهی به مجموعه رمان نوجوان میراث لورین

دو خط کتاب/ باشگاه پنج صبحی ها

کاهش خطر برخورد سیارک «قاتل شهر» به زمین

«همبرگر» از کجا آمده است؟

سرمایه‌گذاری 20 میلیون دلاری برای حفاری سیارک‌ها

تولید زخم‌پوش زیستی برای بیماران دیابتی توسط رویان

مناسبت روز/ جمعه، 3 اسفندماه

اینفوگرافی/ آمارهایی درباره زبان مادری به بهانه روز جهانی زبان مادر

«مهاجر هندیجان» راهی بازار نشر شد

انتشار تفسیر عرفانی داستان حضرت موسی (ع)

فرودگرِ جالب blue ghost

دیدار مدیرکل بنیاد مازندران و رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح با والدین معزز شهید مدافع امنیت مصطفی نوروزی

شاعری که زیر بار پیشنهاد حکومت نرفت!

زمین از نگاه ایستگاه فضایی در شب

نیم نگاه نانولوله‌های کربنی به صنعت باتری‌؛ جایگاه باتری لیتیم یون متزلزل می‌شود

کشت 10 میلیون درخت تا رفع تداخل حدود 8 هزار هکتار اراضی ملی در گیلان

شاعرانه/ برکن دل از کسی که دلش مایل تو نیست

شعری زیبا از فروغ

تلسکوپ فضایی اقلیدس را ببینید

ویدیویی واقعی از فرود کاوشگر perseverance بر سطح سیاره ی بهرام

شاعرانه/ تو را که در غم هجران نبوده‌ای چه خبر

میزان اثرگذاری انسان در جهان

تمرین فضانوردان ناسا برای بازگشت به ماه

نگاه تلسکوپ فضایی جیمز وب به کهکشان کلاه مکزیکی

بالاخره آدم‌های سمی یا رفتارهای سمی؟

غبارروبی گلزار شهدای علی بن جعفر (ع) به مناسبت سالروز تأسیس بیمه دی

اختتامیه هجدهمین دوره مسابقات فوتسال دسته یک جانبازان سالم‌تن کشور برگزار شد

دانی که به دیدار تو چونم تشنه؟

سخنان جالب دکتر قمشه ای

هوش مصنوعی «گروک 3» رایگان شد

نحوه کار کردن منظومه شمسی

هشدار قرمز هواشناسی برای گیلان؛ بارش‌های گسترده در راه است

گر همچو من افتاده این دام شوی!

بیت جالب حافظ

ویدئوی «شبح آبی» از سطح ماه

کشف بیش از 70 هزار مواد محترقه غیرمجاز در گیلان

خواندن قسمتی از کتاب مناجات توسط خانم شریفی مقدم

نانوذرات به کمک کاهش آسیب‌های ناشی از چاقی می‌آید

چگونه از آنچه هستیم راضی باشیم؟

90هزار مازندرانی ایثارگر تحت پوشش بیمه دی هستند

مرحله دوم پیامک واگذاری خودرو به جانبازان ارسال شد

خانه ادبیات مرودشت افتتاح شد

این شعرخوانی زیبا را ببینید

افشاگری پدر ایلان ماسک: او دروغ می‌گوید، می‌خواهد جلب توجه کند

جلوگیری از خاراندن اگزمای پوستی در خواب با یک حسگر جدید

ارتش ستاره‌ها در آغوش یک کهکشان غول‌پیکر