این استان ایران رکوردار سرطان شد/ گیلانی ها مراقب این بیماری باشند
اقتصادی
بزرگنمايي:
نسیم گیلان - به گزارش صد آنلاین، 17 هزار ابتلای سالانه به سرطان در گیلان در سایت وزارت بهداشت ثبت شده است و به عبارت دیگر سالانه 2.5 درصد جمعیت این استان به سرطان مبتلا میشوند. براساس اعلام مسئولان بهداشتی گیلان، روزانه 3 نفر به تعداد افراد مبتلا به سرطان در استان اضافه میشود. این در حالی است که میزان ابتلا به این بیماری در سطح کشور روزانه 2.
5 نفر است. موضوعی که استاندار و رئیس دانشگاه علوم پزشکی هم بارها درباره آن صحبت و اعلام کردهاند «گیلان جزو استانهای با درگیری بالا با سرطان است و نظام سلامت استان برای عبور از وضعیت کنونی نیازمند توجه ویژه ملی است.»
آمار سرطان در استان افزایشی است
«هادی حقشناس»، استاندار گیلان در این زمینه نسبت به تشدید مشکلات زیستمحیطی در استان هشدار داده و میگوید: مسأله محیط زیست مشکل اول گیلان بوده و تشدید بحرانهای محیطزیستی در کنار اجرا نشدن طرحهای توسعه شبکه فاضلاب سبب ایجاد شرایط خاصی در استان شده است. وی با تأکید بر اینکه اجرای طرحهای محیطزیستی فاضلاب در گیلان نصف و با کمی اغماض حدود یکسوم کشور است، میافزاید: گیلان از اجرای طرحهای شبکه فاضلاب به هر دلیلی عقب مانده است و اگر فکری برای آن نشود، حتماً ظرف چند سال آینده اهالی رشت و انزلی به علت تجمع فاضلاب انسانی در تالاب انزلی مجبور به ترک این شهر هستند. استاندار گیلان تصریح میکند: طبق گزارشهایی که از بیمارستانهای شهرهای اطراف بندرانزلی دریافت کردهام، آمار سرطانهای گوارشی و بیماریهای پوستی افزایش یافته است و این بیماریها عمدتاً ناشی از تنفس ریزگردهایی است که با هر باد و نسیمی پراکنده میشوند و این مشکل را بهوجود میآورند. البته آمار دقیقی در این زمینه وجود ندارد و بنده هم در این زمینه متخصص نیستم، اما روند افزایشی بوده است.
وی در این زمینه توضیح میدهد: رشت دو رودخانه زیبا دارد، اما به علت اینکه روزانه 380 هزار مترمکعب از فاضلاب وارد این رودخانهها و در نهایت مستقیم به تالاب انزلی سرازیر میشود، مردم استان حتی نمیتوانند در کنار آن پیادهروی کنند. بارها این موضوع را متذکر شدهام و حالا باید اعلام کنم اگر تا 3 سال آینده در این زمینه اقدام ملی انجام نشود، فاجعه رخ میدهد و دیگر رشت و انزلی وجود نخواهند داشت. حقشناس با تأکید بر توجه ویژه دولت به حل مشکلات استان میافزاید: در حال حاضر شرایط گیلان بسیار حساس است، اما درصورت اختصاص بودجه 300 میلیون دلاری میتوان پروژه تصفیهخانههای استان را تکمیل کرده و جلوی یک فاجعه را بگیریم. در حال حاضر هم مسأله و هم راهحل آن مشخص است. درواقع اگر مبلغی که عنوان شده، به گیلان اختصاص یابد، چند اتفاق مهم در استان میافتد. اول اینکه هزاران هکتار از زمینهای گیلان از آلودگی نجات پیدا میکند. در مرحله دوم بزرگترین زایشگاه آبزیان دریای خزر احیا خواهد شد و سومین موضوع که بسیار هم مهم است، تضمین سلامت مردم استان در برابر سرطانهای ناشی از آلودگیهای زیستمحیطی است.
سونامی سرطان در گیلان ؟
سرطان پستان، معده، پرستات، کولورکتال و پوست به ترتیب بهعنوان شایعترین سرطانها در این استان اعلام شد و برخی نفوذ فاضلاب به مزارع و آبهای زیرزمینی را دلیل این سرطانها در استان میدانند، اما دکتر «سیدمهدی سلیمانی»، سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان این موضوع را نیازمند بررسی بیشتر میداند و به «ایران» میگوید: نمیتوان بهتنهایی موضوعات زیستمحیطی را اولین دلیل شیوع بالای سرطان در استان اعلام کرد و لازم است در این زمینه بررسیهای بیشتری انجام شود.
وی نفوذ آبهای آلوده به مزارع و بخش کشاورزی در برخی مناطق استان را نگرانکننده میداند و میافزاید: گیلان سالمندترین استان کشور بوده و 13.2 درصد جمعیت آن را گروه سنی 60 سال به بالا تشکیل میدهد. این موضوع در کنار برخی عادات غذایی اشتباه نظیر استفاده از غذاهای نمکسود، ماهیهای دودی و همچنین چاقی، میزان بروز سرطانها را در استان افزایش داده است.
اجرای طرح مشترک علوم پزشکی
و آب و فاصلاب
دکتر سلیمانی با بیان اینکه شیوع بیماری های سرطانی در کل کشور رو به افزایش بوده است، تصریح میکند: در سالهای اخیر در کل کشور بیماری های سرطانی علت دوم مرگومیر بودهاند، به همین خاطر نمیتوان گفت آمار در استان غیرطبیعی است. البته این موضوع به این معنی نیست که در استان شرایط مناسبی داریم. عوامل زیادی در بروز سرطان های مختلف ارگان های متفاوت بدن نقش دارند که شامل ژنتیک، کم تحرکی، فعالیت بدنی کم، تغذیه نامناسب، قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، مصرف دخانیات و... هستند، اما برخی، آلودگی آب را دلیل اصلی سرطان در استان میدانند. به همین خاطر طرح مشترکی با همکاری دانشگاه علوم پزشکی و آب و فاصلاب استان آغاز شده تا جزئیات این موضوع بهصورت دقیقی مورد بررسی قرار گیرد. این طرح در مراحل اولیه بوده و در صورت نهایی شدن اطلاعات آن بهصورت کامل و طبقهبندی شده در دسترس قرار میگیرد.
معاون اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی گیلان با تأکید بر اینکه سونامی سرطان در گیلان نداریم، میگوید: از آنجایی که سالمندی در استان زیاد بوده، لازم است مردم با تغییر سبک زندگی و توجه بیشتر به بدن خود ما را در فرآیند پیشگیری یاری کنند، زیرا با تشخیص و درمان بموقع، کمک بزرگی به خود و روند درمان خواهند کرد. سرطان پستان، سرطان سرویکس (دهانه رحم) و سرطان کولورکتال (روده بزرگ) قابل رصد و غربالگری در مراکز بهداشتی سطح استان هستند و افراد می توانند از این فرصت برای تشخیص بموقع کمک بگیرند. در شرایطی که روزانه 3 نفر در گیلان به تعداد افراد مبتلا به بیماری سرطان اضافه میشوند، اما این میزان در کشور 2.5 نفر است. مردم باید هرگونه تغییر در زندگی روزمره از جمله تغییر در اجابت مزاج، وجود خون در مدفوع، کاهش اشتها، کاهش وزن غیرمعقول، خونریزی های غیرطبیعی در بانوان و... را جدی بگیرند و در صورت مشاهده هر اتفاق غیرروتین به پزشک مراجعه کنند.
سرطان بر حسب جنسیت در استان متفاوت است
وی شایعترین سرطانها در استان را سرطانهای دستگاههای گوارش شامل معده و روده، پستان، پوست، مثانه و مجاری عنوان کرده و میگوید: البته سرطان بر حسب جنسیت در استان گیلان متفاوت بوده اما سرطان سینه در زنان و سرطان معده در مردان از شایعترین نوع سرطانها در این استان است. خوشبختانه در سالهای اخیر در این زمینه اقدامات زیادی در استان انجام شده و در حال حاضر بیش از دوسوم سرطانها در گیلان درمان و یک سوم بهدلیل پیشرفته بودن بیماری و یا دیر مراجعه کردن افراد قابل درمان نیست.
این مقام مسئول خاطرنشان میکند: گیلان در سرطانهای گروه زنان، جزو اولین استانهای با شیوع بالای سرطان است و درواقع رده اول شیوع، شامل استانهای گیلان، اصفهان و یزد میشود. همچنین درمورد سرطانهای روده بزرگ و تیروئید در گروه زنان هم ما در گروه دوم استانهای پرتعداد این بیماری در کشور هستیم. از نظر شیوع سرطان روده بزرگ نیز در آقایان اولین استان کشور هستیم و البته باید گفت، استانهای اصفهان، فارس و گیلان در رده اول بیماری سرطان روده بزرگ کشور قرار دارند. این پزشک با بیان اینکه درمورد سرطان روده بزرگ متأسفانه آمار بسیار نگرانکنندهای در استان داریم، میافزاید: اگرچه آمار ما در این زمینه در گیلان حدود 8 تا 10 نفر در 100 هزار نفر است، اما این آمار در 15 سال گذشته حدود 2 تا 3 نفر در 100 هزار نفر بوده و آمار کنونی زیاد است. درواقع شیب بروز سرطان روده بزرگ در گیلان در سالهای اخیر صعودی بوده است. باید به این نکته توجه شود که سرطانهای گوارشی معمولاً در افراد بالای 50 سال مشاهده میشود و سالمند بودن گیلان در این آمار بسیار تأثیرگذار است./ سلامت نیوز
لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/802761/