نسیم گیلان

آخرين مطالب

کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» منتشر شد اقتصادی

کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» منتشر شد
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا /کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» تألیف «علی‌اکبر عباسی» عضو هیئت‌علمی گروه تاریخ دانشگاه اصفهان است که به تازگی راهی بازار کتاب شده و در آن علاوه‌ بر پرداختن به مباحث مرتبط با دانش تاریخ و ویژگی‌های تاریخ‌نگاری در دوره‌های مختلف، بر شناسایی نقاط عطف در تاریخ‌نگاری تأکید شده است.
علی‌اکبر عباسی، با اشاره به اینکه کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» یک کتاب درسی دانشگاهی است، بیان کرد: من 14 سال است که تاریخ‌نگاری را در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد تدریس می‌کنم و تجربه تدریس و نوشتن مقالات در خصوص تاریخ‌نگاری منجر به نگارش این کتاب شد. همواره از یک ربع قرن پیش تاکنون مقالاتی درخصوص تاریخ‌نگاری را در نشریات گوناگون به چاپ رسانده‌ام و به‌طور اختصاصی تألیف این کتاب در یک سال گذشته انجام شد و آبان‌ماه امسال نیز توسط انتشارات چشمه آفرینش به چاپ رسید.
او تأکید کرد: لازم به ذکر است که قبل از این نیز کتابی با عنوان «درآمدی بر تاریخ‌نگاری» را تألیف کردم که بسیار مختصر بود و پس از اتمام نسخ چاپ اول، انتشارات مورخان با چاپ مجدد آن موافقت نمی‌کرد. برخی از مباحث این کتاب برگرفته از مطالب کتاب «درآمدی بر تاریخ‌نگاری» است و بخش‌هایی از آن نیز با طرح جدیدی در خصوص تاریخ‌نگاری ایران و جهان اسلام در این کتاب مطرح‌شده است. تأکید من در این کتاب بیشتر بر سیر نگارش تاریخ‌ از دوره باستان تا دوره معاصر است.
عضو هیئت‌علمی گروه تاریخ دانشگاه اصفهان ادامه داد: مطالب کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» 50 درصد نسبت به مطالب کتاب «درآمدی بر تاریخ‌نگاری» افزایش داشته است، مسائل تاریخ‌نگاری با تفسیر بیشتری آمده و در این کتاب بر روی تغییر در نگاه مورخان در پیچ‌های تاریخی، دوره‌هایی که سبک نگاه به تاریخ و نگارش تاریخ متفاوت شده و دگرگونی‌های اساسی، تأکید بیشتری شده است. در این کتاب سعی بر شناسایی نقاط عطف در تاریخ‌نگاری شده و روی نقاط عطف تأکید بیشتری شده است. همچنین تفسیر مطالب و مصادیق در کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» نسبت به کتاب قبلی بیشتر است، اگر چه شباهت‌هایی در سیر نگارش با کتاب قبلی دارد و روند توجه به تاریخ و تاریخ‌نگاری در دوره‌های مختلف نیز در هر دو کتاب وجود دارد.
مؤلف کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» در خصوص عناوین فصل‌های این کتاب توضیح داد: این کتاب دارای 16 فصل است؛ فصل اول آشنایی با اصطلاحات و واژگان است که دانش تاریخ، علم تاریخ و تاریخ‌نگاری در آن تعریف‌ شده است. فصل دوم محورهای نقد و بررسی کتاب است که در کتاب درآمدی بر تاریخ‌نگاری به این فصل پرداخته نشده بود که براساس تجربۀ 10 سال تدریس مقطع ارشد، متوجه ضرورت اضافه شدن این فصل به کتاب شدم.
عباسی افزود: فصل سوم، تاریخ‌نگاری در یونان، رم و ایران باستان است. فصل چهارم، تاریخ‌نگاری در قرون نخستین اسلامی است که انواع گونه‌های تاریخ‌نگاری مسلمانان در این فصل مطرح‌شده است. فصل پنجم، تاریخ عمومی و نشان‌دهنده رشد حس جهان‌شمولی تاریخ‌نگاران مسلمان است و به این موضوع پرداخته‌شده که مسلمانان از قرن سوم در تاریخ‌نگاری رشد بیشتری داشته‌اند و تاریخ جهان را نوشته‌اند. همچنین به تاریخ‌های عمومی پرداخته شده است که بسیاری از آن‌ها را ایرانیان نوشته‌اند؛ علاوه بر آن در این فصل به نمونه‌هایی از آن‌ها و ویژگی‌های تاریخ‌نگاری آن‌ها پرداخته‌شده است. فصل ششم نیز تاریخ‌نگاری فرق و مذاهب اسلامی است که اطلاعات مذهبی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی در آن مطرح‌شده است.
این استاد دانشگاه توضیح داد: فصل هفتم کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» تاریخ‌نگاری تاریخ محلی است که مزایا، معایب، انواع و مصادیق آن به‌خصوص قبل از عهد مغول مطرح‌شده است. فصل هشتم نیز تاریخ سلسله‌ای ایران قبل از هجوم مغول است و در آن به مؤلفان کتاب‌هایی درخصوص سلسله‌های طاهریان تا خوارزمشاهیان در ایران پرداخته‌شده است. فصل نهم کتاب، تاریخ‌نگاری تذکره‌ها و کتب مرجع دایره المعارفی است و به ویژگی‌ها و سبک‌های تاریخ‌نگاری در این کتاب‌ها اشاره دارد و نمونه‌هایی از آن‌ها مربوط به دوره‌های مختلف در این فصل نیز مطرح‌شده است.
او ادامه داد: فصل دهم کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» منابع ادبی در تاریخ‌نگاری اسلامی است که فراتر از ایران است و کل جهان اسلام را در بر می گیرد. فصل یازدهم، منابع جغرافیایی مورد استفاده در تاریخ‌نگاری است و به استفاده‌ای که ما از آثار جغرافیایی داریم، اطلاعاتی که در قرون گوناگون به ما می‌دهند، سفرنامه‌ها، مسالک و ممالک و تأثیرپذیری آن‌ها از نمونه‌های باستانی و تأثیرگذاری آن‌ها در حوزه‌های مختلف پرداخته‌شده است.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: فصل دوازدهم کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» تاریخ‌نگاری ایران در عهد مغول و تیموری است و به قرون 7 تا 9 هجری قمری پرداخته‌شده و ویژگی‌های خاصی که تاریخ‌نگاری در این دوران پیداکرده، بسیار متفاوت از دوره‌های قبلی است که این ویژگی‌ها در این فصل موردبررسی قرارگرفته است. فصل سیزدهم، صفویان و تاریخ‌نگاری است که ویژگی‌های تاریخی این دوران مطرح‌ شده است که ویژگی‌های خاصی دارد و کتاب‌های معروف آن دوران نیز در این فصل موردنقد و بررسی قرار داده‌ شده و بررسی انتقادی آن‌ها نیز مطرح‌شده است؛ همچنین انواعی از منابع دوره صفوی از سفرنامه‌ها، تواریخ عمومی و سلسله‌ای و غیره در این فصل مطرح‌شده است.
او ادامه داد: فصل چهاردهم نیز تاریخ‌نگاری از عهد افشاریه تا مشروطه است و فصل پانزدهم، ویژگی‌های تاریخ‌نگاری جدید در ایران مربوط به دوران بعد از مظفرالدین شاه قاجار است که تاریخ‌نگاری در ایران به‌طور اساسی متفاوت، مردمی و ساده و روان می‌شود. فصل شانزدهم کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» تاریخ‌نگاری شفاهی است که به جایگاه آن در تاریخ‌نگاری جهانی، تاریخ مطرح‌شدن آن در ایران، ویژگی‌های آن، ضرورت پرداختن به تاریخ‌نگاری شفاهی و مزایا و رسالت‌های تاریخ شفاهی مطرح شده است.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/788919/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ویدیویی حیرت انگیز از ایستگاه فضایی بین المللی

یک تایم لپسِ زیبا از یکپارچه سازی فضاپیمای Starship

ساخت کریدور ریلی رشت- آستارا تسریع می‌شود

پایان سرشماری زنبورستان‌های گیلان

سفیر ایران در روسیه: بزودی قرارداد نهایی راه آهن رشت-آستارا امضا می‌شود/ روسیه در سوآپ گازی هم با ایران کار می‌کند و مذاکرات در حال انجام است

نامگذاری یک کوچه در لاهیجان به نام شهید آقاجانی

شعر انتخابی محمدرضا نوری در مرحله نیمه‌نهایی رقابت شاعران

شعرخوانی زیبا در برنامه شعر

لحظه روشن شدن موتورهای رپتور بوستر

تست امروز مجموعه استارشیپ

برگزاری اجلاسیه 720 شهید شهرستان رودسر

راهنمای خرید آنلاین بلیط قطار رشت؛ سریع‌ترین روش برای رزرو بلیط

نمایشگاه‌های اسوه عامل انسجام و ارتقای فعالیت‌های بسیج هستند

بزرگداشت هفته بسیج در گیلان؛ برگزاری 9 هزار و 200 برنامه در سراسر استان

اجرای 9370 ویژه‌برنامه به‌مناسبت هفته بسیج در گیلان

چرا انتشار دست‌نوشته‌های نیما یوشیج مهم است؟

چالش نماشعر برای گروه چهارم سرزمین شعر

دورترین کهکشان کشف شده!

شعرخوانی زیبا هوشنگ ابتهاج

راهکارهای تقویت و توسعه ارتباطات بین دانش‌بنیان‌های معدنی و صنایع معدنی

یک رصد از سطح سیاره ی مریخ

توضیح جالب علمی برای تغییر فصل ها

برنامه مسابقات هفته‌های سوم تا پنجم لیگ دسته اول فوتبال بانوان

بسیج در سنگر خدمت حامی جامعه است

حدود 10 هزار برنامه همزمان با هفته بسیج در گیلان اجرا می‌شود

سارق حرفه‌ای در قزوین دستگیر شد

بارندگی از عصر فردا تا چهارشنبه در گیلان

اجرای 9370 ویژه‌برنامه هفته بسیج در گیلان

آغاز کمپین اطلاع‌رسانی بیماری HIV در کیش

شعر اول آرش پورعلیزاده در مرحله نهایی رقابت شاعران

جادوی نوشتن از دید دکتر شکوری

شعرخوانی زیبا دکتر کاکاوند

بومی‌سازی «ساعت اتمی» برای اندازه‌گیری زمان با دقت صدم نانوثانیه

سپردن کنترل ربات‌ها به هوش مصنوعی به همان بدی است که فکرش را می‌کنید!

تنزل رتبه ایران و هشداری برای حوزه حکمرانی هوش مصنوعی

ششمین پرتاب آزمایشی «استارشیپ» فردا انجام می‌شود

پرداخت تسهیلات 7 میلیاردی سپاه شفت به 48 متقاضی

مشارکت مردمی در مدیریت پسماند بسیار حائز اهمیت است

وضعیت تالاب انزلی مناسب نیست

عتیقه به سرقت رفته موزه رشت از لندن سردرآورد!

دستگیری23 نفر توسط یگان حفاظت گمرک گیلان

بازرس کل گیلان از اداره آموزش و پرورش ناحیه 2 رشت بازدید کرد

عتیقه موزه رشت سر از لندن در آورد!

دستگیری 21 سارق و مال‌خر در گیلان

سفر رئیس مرکز خدمات حوزه های علمیه به استان گیلان

کشف بیش 4 تن انواع مواد مخدر در گیلان

کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» منتشر شد

شربت هفت گل با خاصیت امیدواری

با من بی کس تنها شده یارا تو بمان!

شعر انتخابی سمانه خلف‌زاده در مرحله نیمه‌نهایی رقابت شاعران