نسیم گیلان

آخرين مطالب

بخت «هتل ایران» سفید می‌شود اجتماعي

  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا/گیلان بنای تاریخی هتل ایران با معماری نئوکلاسیک روسی در سال 1308 در مجاورت عمارت بلدیه رشت ساخته شد؛ این بنا که پس از انقلاب کاربری اداری پیدا کرد، در حال احیا و مرمت است.
بنای زیبای هتل ایران که تا پیش از این تنها پوسته خارجی آن سالم مانده بود، حالا در میان داربست های فلزی قرار گرفته و قرار است پس از مرمت دوباره با کاربری هتل، پذیرای گردشگران باشد.
از شهریورماه گذشته، شهروندانی که به میدان شهرداری می‌ آیند، یکی از مجموعه بناهای‌ میراثی مرکز رشت را در حال مرمت می بینند و روزانه کارگرهایی را مشاهده می‌کنند که بر داربست ایستاده و درب و پنجره‌های چوبی را در محل خود نصب می‌کنند.

نسیم گیلان

مقابل درب ورودی می ایستم، بلندای مرتفع عمارتی که دو طبقه اصلی و یک نیم طبقه دارد، یادآور روزهایی است که معماری گیلان در آغاز قرن پیش، دچار تحول شد و معماری نئوکلاسیک روسی با آن گنبدهای پیازی شکل‌اش، عرصه را بر معماری سنتی گیلان تنگ کرد. حالا وجود 4 ساختمان تاریخی ساخته شده در دوره پهلوی اول- که معماری نئوکلاسیک روسی دارد- بر زیبایی پیاده راه مرکز رشت افزوده است.
بالای داربست هایی که به بالکن کلاه فرنگی نزدیک است، پرده ای نصب شده و قدردان شکیبایی شهروندانی است که سالهاست انتظار کشیده اند تا بخت هتل ایران مانند نمای ظاهری‌اش سپید شود. روی پرده نوشته شده:«مرمت و احیای هتل ایران رشت، عرصه 1000متر مربع، دوره پهلوی، آغاز پروژه شهریور1403 و پایان مرمت شهریور1404».

نسیم گیلان

از درب چوبی، وارد عمارت می شوم؛ از همان دیوارهای الحاقی ورودی بنا، معلوم می‌شود هتل ایران قرار نیست به شمایل100 سال پیش خود بازگردد. وقتی سفرنامه‌ها را مطالعه می‌کنم، نوشته شده که در طبقه اول هتل ایران؛ پذیرش هتل، رستوران و کافه بوده و اتاق های اقامت در طبقه دوم بوده است. اما اکنون به محض ورود به هتل، باید از پله ها بالا رفت و به طبقه دوم رسید و طبقه اول این بنای تاریخی- که بعد از انقلاب به واحدهای تجاری تبدیل و به افراد غیر واگذار شده- همچنان قرار است تجاری بماند و سرمایه‌گذار بخش خصوصی- که بنای هتل ایران را از طریق صندوق احیا در اختیار دارد- تنها قرار است طبقه دوم را احیا نماید.

نسیم گیلان

«هتل ایران» یا با نام قدیم‌ آن، «هتل اروپا»، زیباترین هتلی بود که در جوار عمارت بلدیه رشت بین سال های 1308 تا 1314خورشیدی ساخته شد. این بنای ارزشمند، به‌خاطر همسانی معماری با دیگر بناهای مرکز شهر، خرداد ماه سال 1356 و به شماره 1516 در فهرست آثار تاریخی ثبت شد. بعد از انقلاب1357، در این ساختمان دخل و تصرف های زیاد از جمله تغییرکاربری طبقه اول به واحدهای تجاری در بنا رخ می دهد. درسال 1377 هتل ایران به اداره میراث فرهنگی واگذار می‌شود و از سال یاد شده تاکنون، مدیران دوره های مختلف میراث فرهنگی وعده تغییرکاربری این عمارت تاریخی را داده‌اند. شهروندان، سال‌ها منتظر تبدیل این ساختمان به «موزه مردم شناسی» بودند که سال گذشته مدیر کل میراث فرهنگی گیلان، اعلام کرد این بنا از طریق صندوق احیا، به بخش خصوصی واگذار شده است.

نسیم گیلان

آخرین مالک هتل ایران قبل از مصادره، فردی به نام «مهدی احمد» بود. اما وقتی سفرنامه ها را می خوانیم، از فردی یونانی هم یاد می‌شود: «عصر روز29 اسفند1320 ناشناس به شهر رشت وارد و در مهمانخانه ایران که سابقا به اسم اروپا بوده منزل کردیم. این مهمانخانه از بهترین مهمانخانه‌های رشت و مدیر آن خانمی است یونانی که پس از فوت شوهرش شخصا آن را اداره می‌کرد. مهمانخانه بسیار نظیف، غذاهایش ماکول و اطاق‌هایش پاکیزه و حتی جزئیات آمورش پاک و مورد توجه کامل شهرداری است.» اینها خاطرات احمد ملکی است، مدیر روزنامه‌ای که خاطرات سفر خود را در نوروز 1321خورشیدی در «روزنامه ستاره» منتشر کرده است.
احمد ملکی، یکبار دیگر و در فروردین 1322 به رشت سفر نموده و در «هتل ایران» اقامت دارد:«روز دوشنبه اول فروردین به رشت وارد و در مهمانخانه ایران منزل نمودیم. شب چهارشنبه سوم فروردین برف شدیدی در رشت بارید و ناگزیر از شدت سرما به اتاق میهمانخانه ایران پناهنده شده و چون هیزم بخاری میهمانخانه کافی نبود از خارج هم خریداری نمودیم و در نتیجه معلوم شد در رشت که چوب قیمت نداشت اکنون بهای زیادی یافته» (نک، هفت سفرنامه شمال)
لازم به ذکر است، شهر رشت از دوره قاجار به دلیل تردد مسافران به اروپا و برعکس، «دروازه اروپا» لقب گرفت. تا پیش از این و در دوره صفویه، سفر به اروپا از طریق «عثمانی» صورت می‌گرفت. پس از رونق آبراه تاریخی پیربازار و ایجاد بندری در حاشیه آن، تردد از پیربازار به سمت بندرانزلی و سپس اروپا صورت می‌گرفت. شاهان قاجار نیز در سفرهای خود به اروپا از همین گذرگاه آبی سفر کردند. بنابراین، یکی از دلایل ساخت هتل‌های متعدد در رشت، به خاطر آمدو شد مسافران بوده است.

نسیم گیلان

سال 1386 هتل ایران به سرپرستی «دکتر نیکروز مبرهن شفیعی» مرمت می‌شود. و او گزارش مرمت خود را در شماره 106 ماهنامه گیله‌وا منتشر می‌کند. این استاد دانشگاه همان زمان، ایجاد «موزه مردم شناسی» را برای کاربری جدید هتل ایران پیشنهاد داده بود.
اما از سال یاد شده نه موزه ای در هتل ایران راه اندازی شد و نه درب هتل ایران به روی بازدیدکنندگان باز شد. و اگر در برنامه‌های مناسبتی همچون برپایی نمایشگاه صنایع دستی، شهروندان پا به هتل ایران گذاشتند، با سالنی وسیع در طبقه دوم مواجه می‌شدند و اذعان داشتند که طبقه دوم، شباهتی به بنای هتل ندارد و تنها جداره خارجی این هتل سالم مانده است.

نسیم گیلان

عمارتی که به دلیل همسانی معماری آن با بناهای مجموعه شهرداری از ارزش والایی برخوردار است، پس از مرمت در سال 1386، عملا بلااستفاده مانده بود. دکتر مبرهن شفیعی، مرمت هتل ایران را اینگونه شرح داده است: «دخل و تصرف‌های نابجایی در حذف عناصر سازه‌ای دیوارهای باربر، ستون‌ها و... رخ داده و بر اثر تخریب بنا در زمین لرزه سال 1369 و مرمت غیر علمی و فنی بخش مرکزی، اصل بنا دچار خدشه شده بود.
تعمیرات انجام شده در زمان‌های مختلف مانند؛ گذاشتن سیمان روی کف چوبی قبلی، کم کردن ارتفاع اتاق‌ها با ایجاد سقف کاذب، اضافه کردن غیر اصولی عناصر الحاقی مانند بالکن سرتاسری در بخش حیاط مرکزی ایجاد تاسیسات گرما و سرما رسانی و تاسیسات بهداشتی حمام و توالت و از همه مهمتر تبدیل و واگذاری بخش هایی از هتل به واحدهای تجاری و رها شدن بنای اصلی از جمله آسیب ها بوده است.»
وی می گوید، تلاش کرده اصل بنا را به شکل نخست خود برگرداند و حفظ پوسته خارجی (نمای جبهه شرقی و جنوبی) هدف اصلی او بوده است. اولین اقدامش برای آسیب شناسی تجزیه و تحلیل‌های معماری و سازه‌ای و تهیه طرح مرمت، برداشت‌های دقیق و مستندنگاری وضع موجود هتل بوده و این امر توسط تیمی متخصص انجام شده است.
حالا که این بنای تاریخی به بخش خصوصی واگذار شده، شهروندان امیدوارند بالاخره بخت هتل ایران سفید شود و درب هتل ایران با کاربری هتل به روی گردشگران باز شود.

نسیم گیلان

انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/783410/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قناعت می‌کنم با درد چون درمان نمی‌یابم

چرا نباید دیگران را قضاوت کرد؟/نگاهی به «24 ساعت از زندگی یک زن»

ایجاد ساختار چابک شرط چرخیدن چرخ هوش مصنوعی در کشور

شناسایی مزایای بی‌شمار یک نوع عسل منحصربه‌فرد برای سلامتی

ارائه روشی که دارو را به بافت هدف می‌رساند

سازمان های تابعه

بازگرداندن کیف حاوی طلا و پول به صاحبش از سوی 2 پاکبان رضوانشهر

آغاز خرید کود کشاورزی یارانه ای از 202 کارگزاری رسمی

تلالوی آفتاب پاییزی بر فراز آسمان گیلان

تقدیر از پاکبانان پاکدست رضوانشهری

اکران «باغ کیانوش» در سالن های سینمای گیلان

استقرار جوی به نسبت پایدار در گیلان

پاییز گیلان آفتابی می‌شود

شعرهای نماز جمعه نصر را با تمام وجود نوشتم و خواندم

«آموزشگاه نقاشی نخودی» در بازار نشر باز شد

ماجرای یک برده فراری

شاید حیات بیگانه به سیاره نیاز نداشته باشد

خفاش فضایی در تصویر روز ناسا

سومین دوره «مسابقه ماهی‌گیری خانوادگی جانبازان» برگزار شد

بخت «هتل ایران» سفید می‌شود

13 آبان روز نمایش اقتدار ملت ایران در اعلام انزجار از رژیم کودک اسرائیل

راهکارهای اکران فیلم سینمایی «باغ‌ کیانوش» در گیلان بررسی شد

◄ کارگران گیت‌ های اخذ عوارض امام زاده هاشم بیکار شدند

آغاز خرید کود شیمیایی یارانه ای در گیلان

سخنگوی شورای شهر: عده‌ای نمی‌خواهند کومله رنگ آرامش بگیرد!

اینفوگرافی/ پرافتخارترین جودوکاران ایرانی در مسابقات آسیایی متولد کدام استان‌ها هستند؟

متوجه شدم که چقدر کم در بدنم زندگی میکنم...

مخترعی که 6 نسخه رباتیک از روی خودش ساخت!

دیدار مدیرکل بنیاد استان کرمان با خانواده‌های معظم شهدای امنیت و ایثارگران شهرستان ریگان

مهلت ارسال آثار به جشنواره هنرهای تجسمی تا 30 آبان تمدید شد

2 هزار و 805 زوج نابارو در گیلان نشان‌دار شدند

رفع تصرف اراضی ملی در رودبار

پرداخت یک ماه حقوق معوقه کارگران شهرداری کومله

ارتباط ضعیف فرهنگ و خیریه در آموزش عالی

ارتباط ضعیف فرهنگ و خیریه در آموزش عالی/ یک قطعه زمین به دانشگاه آزاد گیلان هدیه شد

دانشگاه آزاد به دنبال تحقق شعار «سکوی مبدل دانایی به توانایی» است

مأموریت مهم دانشگاه آزاد در توسعه وقف علمی و فرهنگی

سفر به دنیای انیمه در لاهیجان

سارقان احشام در سیاهکل دستگیر شدند

محکومیت 29 میلیارد ریالی قاچاقچی کالا در گیلان

شعری زیبا از فریدون مشیری با صدای خود این شاعر نامدار

نانوغشایی برای حذف پساب روغنی و نفتی از آب

آنچه درباره قارچ سمی نمی‌دانید

تولدت مبارک خالق مایکروسافت!

نماینده ولی فقیه در استان خراسان شمالی با خانواده شهید "قاسم توافقی" دیدار کرد

جلسه‌ تسهیل‌گری در امر واگذاری زمین به مشمولان ماده 7 قانون جامع خدمات‌رسانی به ایثارگران برگزار شد

پاکسازی آب بندان ملاسرای شفت از سنبل آبی

نکوداشت یاد و خاطره شهدای منا در لنگرود

مهر و موم 3 مطب دندانپزشکان قلابی در گیلان

ساخت اولین پارک دریایی کشور در کیش رقم خورد