نسیم گیلان

آخرين مطالب

یادی از «نجوا» در سالروز نبودنش مقالات

یادی از «نجوا» در سالروز نبودنش
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا / سیدابوالقاسم انجوی شیرازی،سال‌های طولانی با نام مستعار «نجوا» به پژوهش در زمینه فرهنگ مردم ایران پرداخت و به استاد فرهنگ مردم ایران‌زمین مشهور است.
سیدابوالقاسم انجوی شیرازی نهم اردیبهشت‌ سال 1300 در شیراز به دنیا آمد. تحصیلات عالی را در دانشکده حقوق دانشگاه تهران دنبال کرد و سپس به سوییس رفت، در رشته علوم سیاسی و اجتماعی در ژنو تحصیل کرد و به ایران بازگشت.
انجوی شیرازی در سال 1318 با صادق هدایت آشنا شد. این آشنایی سرآغاز پژوهش در فرهنگ مردم (فولکلور) بود. پس از شهریور 1320 و سقوط رضاشاه به فعالیت‌های سیاسی و مطبوعاتی روی آورد. از سال 1322 فعالیت‌های مطبوعاتی خود را آغاز کرد. در سال 1323، سردبیری روزنامه‌ نبرد امروز را عهده‌دار شد که تا سال توقیف این روزنامه در آبان 1325 همچنان این مسؤولیت برعهده‌ او بود.
در سال 1324، مدتی به انتشار روزنامه‌ افق پرداخت و در همین زمان، به جرم سخنرانی‌های تند و ضددولتی در مسجد شاه تهران، گرگان و مشهد، تحت تعقیب فرماندار نظامی تهران قرار گرفت. او در آبان‌ماه سال 1325 پس از توقیف روزنامه‌ نبرد امروز به سوییس رفت و از آن‌جا به قصد دیدار صادق هدایت، راهی پاریس شد. در سال 1326 به تهران بازگشت و مشغول تدریس در دبیرستان دارایی شد. 
در همین زمان، سردبیری روزنامه‌ آتشبار را عهده‌دار شد. در آن روزنامه، با درج مقاله‌های تند به انتقاد شدید از خانواده‌ پهلوی ادامه داد. او که مدتی به جرم سخنرانی‌های ضددولتی تحت تعقیب قرار گرفت، پس از کودتای 28 مرداد 1332 دستگیر و به مدت 14 ماه به جزیره خارک تبعید شد. انجوی شیرازی تا سال 1334 در آن جزیره باقی ماند و خاطرات خود را از آن دوران در کتاب «تبعیدگاه خارک» نوشت.
نخستین کتابش با عنوان «سفینه‌ غزل» که مجموعه‌ای است از غزل‌های گویندگان فارسی‌زبان، با مقدمه‌ دکتر محسن هشترودی منتشر شد. دومین کتاب او «مکتب شمس» نام دارد که منتخبی است از غزل‌های پرشور و حال مولانا جلال‌الدین محمد مولوی. سپس به تصحیح دیوان حافظ روی آورد که شهرت ویژه‌ای دارد. این دیوان، دارای چند فهرست، کشف‌الابیات و کشف‌اللغات است. انجوی شیرازی از آن‌جا که به فرهنگ ایران‌زمین دلبستگی بسیار داشت، کار صادق هدایت را در مورد گردآوری و تدوین فرهنگ مردم، دنبال کرد؛ صادق هدایت در سال 1312 طرحی را برای گردآوری آداب و رسوم و فرهنگ مردم ایران ارائه کرد، انجوی که از دوستان و همدلان او بود، راه هدایت را با جدیت و علاقه و عشقی سرشار دنبال کرد تا آن‌که در سال 1340 در برنامه خاص «فرهنگ مردم» و با نام مستعار «نجوا» در روزهای سه‌شنبه هر هفته در ساعت 9 بعدازظهر در رادیو آغاز کرد و سال 1358 به مدت 18 سال این برنامه را مرتبا اجرا می‌کرد و در آن به بحث و گفت‌وگو درباره فرهنگ مردم و سنت‌ها و آداب و رسوم ایرانی می‌پرداخت.
این برنامه آنچنان مورد توجه و علاقه مردم قرار گرفت که به عنوان یکی از بهترین برنامه‌های رادیویی آن زمان درآمد. انجوی در این برنامه، مردم را برای گردآوری فرهنگ عامه به یاری خواند و به یاری بیش از پنج‌هزار تن از مردم روستاها و شهرهای دور و نزدیک و گروهی همکاران از متخصصان فرهنگ مردم که تربیت‌شدگان خود او بودند، توانستند بیش از 1/387/000 فیش و 93 پرونده مربوط به جلوه‌های فرهنگ مردم را فراهم آورند که گنجینه‌ای از آداب و رسوم مردم به شمار می‌آمد. او در طول سال‌ها توانست مردم ایران را به گردآوری آداب، رسوم، داستان‌ها و قصه‌ها، ضرب‌المثل، جشن‌ها و آیین‌ها و حتا چگونگی طبخ غذا در نقاط مختلف کشور تشویق کنند.
او در همین مدت توانست 10 کتاب درباره فرهنگ عامه تنظیم کند که عبارت بودند از: «فرهنگ مردم سروستان» از صادق همایونی، «بازی‌های نمایشی»، 2 جلد کتاب «جشن‌ها و آداب و اعتقادات زمستان»، 3 جلد «قصه‌های ایرانی»، سه جلد کتاب درباره «مردم و فردوسی»، «مردم و شاهنامه فردوسی»، «مردم و قهرمانان شاهنامه»، «گل به صنوبر چه کرد» و «عروسک سنگ صبور».
همچنین در سال 1351 مرکز فرهنگِ مردم را در سازمان رادیو و تلویزیون تأسیس کرد و گنجینه و موزه‌ای از فرهنگِ مردم با اشیاء اهدایی مردم شهرها و روستاهای کشور تشکیل داد. همچنین آرشیو نوار و صدای مرکز فرهنگِ مردم و کتابخانه تخصصی فرهنگِ مردم را در این مرکز برپا کرد. انجوی از سال 1358 هم در خانه خود به تحقیق و پژوهش درباره فرهنگ مردم و ادبیات پرداخت.
انجوی شیرازی در مصاحبه‌ای در سال 1366، نسبت به کم‌بودن حق تألیف‌ها گله داشته و گفته بود: «الحق با ناشرانی کارکرده‌ام که آدم‌های خوبی بوده‌اند و به گفته ناشران کتاب‌هایم فروش خوبی هم داشته‌اند اما از آن همه زحمت چه نصیبی برده‌ام؟ کتاب «مکتب شمس»، 5 سال از وقت مرا گرفته و جمعا 130 هزارتومان حق تألیف گرفته‌ام. فکر کنید با این حق‌ تألیف اندک نویسنده چه می‌تواند بکند؟ متأسفانه در ایران هنوز کار نویسندگی به هر شکل اعم از ترجمه، تألیف و تصنیف درآمدی ایجاد نمی‌کند که با آن بتوان یک زندگی محقرانه داشت. کسانی که در کار خلق اثر هستند زندگی خود را از راه‌های دیگر تأمین می‌کنند. در حالی که در دیگر نقاط دنیا نویسندگان با پشتوانه‌ی حق تألیف زندگی خوبی دارند. ناشران در ایران به وظائف خود خوب عمل نمی‌کنند. تصور می‌کنند که کار نشر کتاب کاری است در حد سبزی‌فروشی یا جواهر فروشی در حالی که باید حرمت این شغل را نگه‌داشت. ناشران خارجی نویسنده را نگه‌ می‌دارند چون به این حد از شعور رسیده‌اند که اگر نویسنده از نظر مادی و معیشتی آسایش نداشته باشد، نمی‌تواند کار خوبی ارائه دهد. اما برخی از ناشران ما همانطور که گفتم برخوردهای نادرستی دارند.»
محبوبیت بالای تصحیح دیوان حافظ انجوی
به گفته رستگار فسایی، انجوی در احیای سنت‌های شاهنامه‌خوانی، پرده‌خوانی و هنرهای زورخانه‌یی و قهوه‌خانه‌ایی تلاش‌های بسیار کرد.
دیوان حافظ شیرازی با تصحیح انجوی شیرازی به زعم برخی حافظ‌شناسان کامل‌ترین دیوان است زیرا او گونه‌ها و روایات مربوط به اشعار حافظ را گردآوری و ارائه کرده ‌است و منصور رستگار فسایی در این زمینه می‌گوید:انجوی شیرازی 15 سال از عمر خود را صرف مطالعه، تنظیم و تصحیح دیوان حافظ کرد که نخستین چاپ آن در سال 1345 و دومین چاپ آن در سال 46 منتشر شد. بعد از چاپ قدسی شیراز دیوان حافظ، چاپ انجوی شیرازی در نزد مردم از محبوبیت بالایی برخوردار شد. انجوی شیراز با مقایسه‌ نسخه‌های خطی و چاپی دیوان حافظ، غزلیات نزدیک به شواهد و قراین عصر و افکار حافظ را جمع‌آوری کرد و دیوان حافظی منتشر کرد که در نزد مردم بسیار محبوب است.
رستگار فسایی می‌گوید: انجوی شیرازی چنان مقدمه‌ شیوایی درخصوص حکومت عصر حافظ برای دیوان حافظ نوشت که به مزاج حکومت پهلوی خوش نیامد و مانع از چاپ و انتشار آن شد. تا پس از پهلوی مجددا چاپ دیوان حافظ تصحیح انجوی شیرازی از سر گرفته شد.
کتاب‌های «تمثیل و مثل»، «تصحیح دیوان حافظ»، «فرهنگ مردم و طرز گردآوری و نوشتن آن»، «قصه‌های ایرانی»، «گذری و نظری در فرهنگ مردم» و «مکتب شمس» از دیگر آثار باقی‌مانده از انجوی شیرازی هستند.
سیدابوالقاسم اِنجوی شیرازی بیست و پنجم شهریورماه 1372 از دنیا رفت و در گورستان ابن بابویه به خاک سپرده شد.
به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/775809/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سیزدهمین جشنواره «تئاتر شهروند لاهیجان» به کار خود پایان داد

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، 29 شهریور 1403

جشنواره تئاتر شهروند لاهیجان جلوه‌ای کم نظیر از پویایی هنر است

گیلان، مهد هنر و ادب

ماندگاری سامانه بارشی و خنک در گیلان تا هفته آینده

جشنواره «تئاتر شهروند» سبب ایجاد نشاط اجتماعی می شود

کاروان ساحلی تماشاخانه سیار به آستارا رسید

زمین کشاورزی نباید با تغییر کاربری از بین برود

تصادف سه خودرو در رشت و محبوس شدن سرنشینان

من نخواهم ایستاد رو به روی تو!

درخشش چشم‌نواز شهاب‌ها‌‌ در شب‌های بارش شهابی پرساوشی برفراز کوهستان سبلان

گیلان از استان‌های پیشرو در تولید محصولات کشاورزی

لزوم تقویت زنجیره ارزش افزوده در تولید محصولات کشاورزی گیلان

ساخت مجسمه‌های شنی در ساحل رودسر

طرح و پیگیری مشکلات گیلان در حضور مسئولان کشوری

بهره برداری از باغ موزه دفاع مقدس گیلان به زودی

مناظره خسرو با فرهاد

غروب آفتاب زیبا از نمای فضاپیمای کرو-دراگون شرکت اسپیس ایکس

ویدیویی از پرواز هلیکوپترِ ناسا «Ingenuity» در سیاره ی «بهرام»

دستگیری 6 سارق حرفه‌ای در رشت

جشنواره مجسمه‌های شنی در رودسر

انهدام باند سارقان سیم برق در غرب گیلان

شعری شنیدنی از حسین منزوی

گاهی از دور تو را خوب ببینم کافیست

چطور افرادی که ابتلا به عارضه آندومتریوز می‌توانند درمان شوند؟

اجرای پویش ملی «مشق احسان» در شفت

زمین های کشاورزی نباید با تغییر کاربری‌ از بین برود

برپایی میز خدمت دستگاه قضا در شهرستان مرزی آستارا

آخرین ایستگاه اجرای برنامه‌های تماشاخانه سیار در آستارا

کشف جدید چین در ماه / چه چیزی در خاک نیمه تاریک ماه نهفته است؟

تصویری از یخ های قطب شمالِ سیاره ی مریخ

پلمب 9 کارگاه ضایعاتی در رودبار جنوب

پویش جشن عاطفه‌ها به همت کمیته امداد امام خمینی (ره) در گیلان

محدودیت ترافیکی در 2 محور گیلان اعمال می‌شود

مراسم گرامیداشت آیت الله محفوظی در شهرستان املش

فیلم / سیزدهمین جشنواره تئاتر خیابانی شهروند لاهیجان

رحیم سرهنگی : امام جمعه اهل سنت کیش، مظهرعقل و وحدت در این منطقه است

مرا ویرانه کردی!

لوله گذاری پروژه سرریز اضطراری سیلاب شهری آستارا آغاز شد

بزرگداشت هفته دفاع مقدس در گیلان با 4600 عنوان و برنامه

طرح سرشماری عمومی کشاورزی از 12 آبانماه اجرایی می‌شود

2 هزار نوجوان گیلانی در طرح حفظ قرآن کریم شرکت کردند

استاندار گیلان: نیات واقفان امینانه اجرا شود

لزوم رعایت نیات واقف / فرهنگ وقف مردمی سازی شود

زندگی را به عشق بخشیدن!

جزئیات پرونده مربوط به رمز ارز با 2هزار شاکی

جزئیات طرح مجلس برای تعطیلی پنجشنبه ها

افشاگری جنجالی درباره 54 نماینده سابق مجلس

گنج بزرگی که از فضا به زمین رسید

نشست راهبردی نخبگان با نماینده ولی‌فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد