نسیم گیلان

آخرين مطالب

رازی که یوسا نمی‌خواست فاش شود مقالات

رازی که یوسا نمی‌خواست فاش شود
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا / ماریو بارگاس یوسا، نویسنده پرآوازه پرویی و برنده جایزه نوبل ادبیات، پنج سال از عمر خود را در سکوت با بیماری‌ای لاعلاج سپری کرد؛ بیماری‌ای که در تابستان 2020 تشخیص داده شد، اما او تصمیم گرفت آن را از انظار عمومی پنهان نگه دارد.
ماریو بارگاس یوسا در تابستان 2020 به بیماری‌ای جدی مبتلا شد، اما تصمیم گرفت این موضوع را علنی نکند، با این حال دوستان نزدیکش از آن باخبر بودند. او ماه‌های پایانی عمر خود را به بازدید از مکان‌هایی گذراند که الهام‌بخش برخی از مشهورترین رمان‌هایش بودند.
ماریو بارگاس یوسا تقریباً پنج سال می‌دانست که در آستانه مرگ است. پزشکان در تابستان 2020 این موضوع را به او گفتند. بنا به گفته نزدیکانش، یکی از اولین کارهایی که این نویسنده نوبلیست پس از دریافت این خبر انجام داد، نوشتن نامه‌ای به سه فرزندش، آلوارو، مورگانا و گونسالو بود. در این نامه او آن‌ها را از بیماری لاعلاج خود آگاه کرد؛ بیماری‌ای که اگرچه درمان‌پذیر نبود، اما می‌شد روند پیشرفت آن را کند کرد. خانواده‌ بارگاس یوسا، که خودشان را «قبیله» می‌نامند، بلافاصله به ندای پدر پاسخ دادند. این نامه باعث نزدیکی دوباره میان او و فرزندانش شد و اختلافات خانوادگی‌ای که از سال 2015 و پس از جدایی او از همسرش پاتریسیا یوسا و آغاز رابطه با ایزابل پرایسلر شکل گرفته بود، به دست فراموشی سپرده شد.
بارگاس یوسا، آخرین بازمانده از نسل درخشان نویسندگان آمریکای لاتین که ادبیات جهان را دگرگون کرد، تصمیم گرفت خبر بیماری‌اش را عمومی نکند. او نمی‌خواست درباره آن صحبت کند، دست‌کم نه به‌طور مستقیم. در تابستان 2019، یک سال پیش از تشخیص بیماری، در مصاحبه‌ای با بی‌بی‌سی درباره پیری و مرگ تأمل کرد؛ مصاحبه‌ای که بخشی از رویدادی از سوی بنیاد نوبل در مادرید بود. او گفت: «مرگ مرا آزار نمی‌دهد. اگر انسان ابدی بود، زندگی به شدت خسته‌کننده و مکانیکی می‌شد. به نظرم زندگی همین‌قدر زیباست، چون پایان دارد. دلم می‌خواهد مرگ زمانی سراغم بیاید که در حال نوشتن هستم، مثل یک تصادف. آن‌طور که زندگی در جریان باشد و ناگهان قطع شود. این ایده‌آل من است.»
در آن زمان، زندگی‌اش پرشور و در جریان بود. در 83 سالگی، او درگیر عشقی پرشور با ایزابل پرایسلر بود و در آستانه انتشار نوزدهمین رمانش، «روزگار سخت» (2019) قرار داشت. پس از آگاهی از بیماری‌اش، کارهای روزانه‌اش را کنار نگذاشت و هر روز هفته می‌نوشت.
با وجود بیماری، او هیچ‌یک از تعهداتش را لغو نکرد و به عنوان مهمان افتخاری در نمایشگاه کتاب لیما حضور یافت و برای گرامیداشت پنجاهمین سالگرد انتشار کتاب «گفت‌وگو در کاتدرال» به آلاسکا و ماربیا سفر کرد. در ساحل سول، 21 روز در کلینیک بوخینگر روزه‌درمانی گرفت تا برای حضور در جشنواره نویسندگان آمریکای لاتین و تور تبلیغاتی رمانش آماده شود.
در دوران قرنطینه سال 2020، او در خانه پرایسلر در یک منطقه‌ اعیانی در مادرید ماند و در این مدت سوژه دائمی پاپاراتزی‌ها و ستون‌های شایعات بود، اما موفق شد رفت‌وآمدهایش به پزشک را از دید رسانه‌ها پنهان نگه دارد. بیماری او را هر چه بیشتر به خانواده نزدیک کرد.
در آوریل 2022، در کلینیکی در مادرید بستری شد و پسر بزرگش آلوارو اعلام کرد علت آن ابتلا به کووید-19 است. در دسامبر همان سال، رابطه‌اش با پرایسلر پایان یافت. او در گفت‌وگویی با روزنامه ال‌پائیس در فوریه 2023 گفت: «هیچ پشیمانی ندارم. تجربه بود و تمام شد.» و بار دیگر درباره مرگ گفت: «جاودانگی برایم وحشتناک و خسته‌کننده است. نه، بهتر است انسان بمیرد؛ هر چه دیرتر، اما در نهایت بمیرد.»
چند روز پس از آن مصاحبه، او به آکادمی فرهنگ و زبان فرانسه در پاریس پیوست. در این مراسم، همسر سابقش پاتریسیا یوسا و سه فرزندشان حضور داشتند. خوان کارلوس اول، پادشاه سابق اسپانیا و شاهدخت کریستینا نیز از مهمانان بودند. این مراسم، آخرین رویداد مهم عمومی او بود. در ژوئیه 2023، بار دیگر در کلینیک مادرید بستری شد و خانواده‌اش اعلام کردند علت آن دوباره کووید-19 است.
یوسا پس از تابستان، در اکتبر، بازنشستگی‌اش را اعلام کرد؛ آن هم به ساده‌ترین شکل: با یادداشتی کوتاه در پایان آخرین رمانش «تقدیم به سکوت» (2023). در دسامبر همان سال نیز با ستون‌نویسی خداحافظی کرد و آخرین مطلبش را پس از 33 سال در روزنامه ال‌پائیس منتشر کرد.
او پس از آن، سفر و حضور عمومی‌اش را به حداقل رساند. تابستان گذشته را در یونان با خانواده‌اش گذراند و پیش از بازگشت به پرو، چند روزی را در خانه‌اش در مادرید در میان کتاب‌هایش سپری کرد. آنجا، با اسپانیا خداحافظی کرد. پاپاراتزی‌ها تصویری از او در حال خروج از خانه‌اش در چند متری کاخ سلطنتی گرفتند؛ لاغرتر و با ظاهری خسته‌تر از همیشه.
این نویسنده نوبلیست تصمیم گرفت ماه‌های پایانی عمرش را در زادگاهش لیما بگذراند؛ در خانه خودش، در کنار عزیزانش و با مراقبت تیمی از پرستاران حرفه‌ای. همسر سابقش، پاتریسیا یوسا، تا پایان در کنارش ماند. او در سال 2019 در مصاحبه‌ای گفته بود: «دلم می‌خواست زندگی را تا انتها زندگی کنم، نه این‌که پیش از مرگ، در زندگی بمیرم؛ که این غم‌انگیزترین وضعیت برای انسان است.» او موفق شد؛ به خواسته‌اش رسید.
در سال‌های پایانی عمر، او از مکان‌هایی در لیما بازدید کرد که الهام‌بخش برخی از مشهورترین رمان‌هایش بودند: دبیرستان نظامی لئونسیو پرادو و منطقه قدیمی در لیما، که زمینه رمان «شهر و سگ‌ها» بودند؛ زندان سان خوان د لوریگانچو که با رمان «زندگی واقعی آلخاندرو مایتا» (1985) مرتبط است و مکان‌هایی که الهام‌بخش رمان «گفت‌وگو در کاتدرال» بود.
در ماه مارس و در آستانه 89 سالگی، او به محله سینکو اسکیناس که الهام‌بخش رمان «تقدیم به سکوت» رفت. روز 28 مارس، تولدش را در خانه‌اش در لیما، در کنار خانواده‌اش جشن گرفت.
حافظه‌اش ضعیف‌تر شده بود، اما همیشه می‌گفت می‌خواهد به عنوان نویسنده‌ در یادها بماند. اگرچه می‌افزود: «البته کسی نمی‌داند چگونه در یادها خواهد ماند، یا اصلاً خواهد ماند یا نه.» این دغدغه اصلی‌اش نبود؛ بارگاس یوسا می‌گفت برای مرگ نمی‌نویسد، برای زندگی می‌نویسد.
منبع: روزنامه اسپانیایی زبان ال پائیس ( El País )

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/812415/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دانش آموزان دختر مدرسه‌ای در انزلی یک زندانی را آزاد کردند

رئیس جمهور مصوبه کنکور را ابلاغ کرد/ یازدهم مثبت شد

جشن 35 سالگی تلسکوپ «هابل» با یک برج غول پیکر از گاز و غبار

ربات و انسان در چین مسابقه دو دادند

اصالت یک شهاب‌سنگ مریخی در دانشگاه صنعتی اصفهان تائید شد

چشم انسان با تحریک شبکیه رنگ‌های جدیدی می‌بیند

بلندگویی که فقط صاحبش صدایش را می‌شنود

ایستگاه فضایی بین‌المللی همه چیز ماست!

ماموریت «PUNCH» ناسا عکس‌های نور اول خود را گرفت

کاهش ابتلای سالمندان به زوال‌شناختی با استفاده از گوشی

دیدار سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با خانواده‌های معظم شهدا و ایثارگران

پدر شهیدان «ماشاالله و محسن عرب زاده مرقی» به فرزندان شهیدش پیوست

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «ناروئی»

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان گرانقدر «وطنی»

پیکر پاک مادر شهیدان وطنی در رستم کلای بهشهر تشییع شد

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «رخشانی»

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان معظم «پسندی»

هتل چهار ستاره شاد کومله مورد بازدید قرارگرفت

تقویم زراعی کشت برنج در گیلان ابلاغ شد

پروژه افزایش ظرفیت پست GIS لاهیجان یک با ارزش 100 میلیارد تومان به بهره‌برداری رسید

عملیات اجرایی فاز اول شهرک صنعتی یعقوبیه فوراً آغاز شود

آستارا، دروازه تجارت با اورآسیا

چاف و چمخاله در مسیر تحول گردشگری

بندرانزلی میزبان جشنواره کشوری مهارت‌محور «تدریس ماهرانه»

برگزاری مرحله نخست جشنواره سرود آوای هلال در بندرانزلی

رفع تصرف 26807 متر مربع از اراضی ملی در بخش رحیم آباد

جشنواره های برداشت چای و ابریشم در لنگرود برگزار می شود

رفع تصرف بیش از 26 هزار مترمربع اراضی ملی در شرق گیلان

دوره آموزشی روسای شعب جمعیت هلال‌احمر 8 استان کشور در لنگرود

رویداد مد و لباس فرصتی برای نمایش لباس ایرانی اسلامی است

امحای 9 مخزن CNG غیراستاندارد در گیلان

پیوستن «محمدرضا گیلانپور» به تیم ملی کاراته اعزامی ازبکستان

رفع تصرف بیش از 26 هزار مترمربع از زمین‌های ملی در رحیم آباد

گرامیداشت سالروز شهادت خادم‌الشهدا محمد سلیمانی در رودسر

افزایش 8 دستگاه دیالیز در گیلان

گیلان میزبان رقابت 10 گروه سرود برتر از 9 استان کشور شد

بخشی از کتاب/ جدا شدن از تلخی زندگی

روایتی از کلاس‌های درس «آیت‌الله»

ای دهنده ی عقل ها فریادرس

در جست‌وجوی زندگی

دکلمه خوانی زیبا با صدای خسروشکیبایی

نگاهی به ازدواج جلال‌ و سیمین و حاشیه‌هایش

اولین رآکتور هسته‌ای نمک مذاب توریم جهان در چین شروع به کار کرد

نقاشی فضاپیمای ناسا از سیاره مشتری

میدان مغناطیسی زمین یکبار فروپاشیده و انسان‌ها جان سالم به در برده‌اند؛ اما چگونه؟

تعیین سقف مهریه تا 14 سکه؛ نجات اقتصاد خانواده یا نقض حقوق زنان؟

توافق جدید ایران، روسیه و آذربایجان؛ حمل‌ونقل ترکیبی جایگزین تا تکمیل خط ریلی رشت-آستارا

چرا بازار روغن گیلان چرب نمی‌شود؟

درس‌های زندگی از منظر امام رضا(ع)

انسان‌ها 41 هزار سال پیش از ضد آفتاب استفاده می‌کردند!