نسیم گیلان

آخرين مطالب

هانس کریستین اندرسن، پدر ادبیات کودک جهان اقتصادی

هانس کریستین اندرسن، پدر ادبیات کودک جهان
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - مهر / هانس کریستین اندرسن، پسرکی که در دوم آوریل سال 1805 میلادی، در کلبه محقر کفاش فقیر در اودنسه واقع در جزیره فیونن در خانه به دنیا آمد، بعدها پدر ادبیات کودکان لقب گرفت.
پسرکی که در دوم آوریل سال 1805 میلادی، در کلبه محقر کفاش فقیر در اودنسه واقع در جزیره فیونن در خانه به دنیا آمد، بعدها پدر ادبیات کودکان لقب گرفت. پدرش کفاشی تهی‌دست و علیل و رنجور، ولی زحمتکش، با فرهنگ و باسواد؛ و مادرش، زن ساده، خشن و بی سواد بود که رختشویی می‌کرد. اما همین مادر بی سواد و خرافاتی، اولین کسی بود که درهای جهان ادبیات شفاهی و عامیانه را به سوی هانس کوچک گشود.
هانس کریستین اندرسن ، نویسنده مشهور دانمارکی، در خانواده فقیری به دنیا آمد، اما پدرش که به ادبیات علاقه‌مند بود، برای او داستان‌های هزار و یک شب و نمایشنامه‌های شکسپیر را می‌خواند. اندرسن از همان کودکی به تئاتر علاقه نشان داد و با عروسک‌هایش نمایش اجرا می‌کرد.
هانس پدرش را در 11 سالگی از دست داد و با فقر و سختی بزرگ شد. مدت کمی در مدرسه یتیمان و بینوایان به تحصیل مشغول شد، از آن جایی که بسیار حساس و عاطفی بود و از تحقیر و توهین وحشت داشت، مدرسه را رها کرد و با همان اندک سوادی که داشت، مطالعه را رها نکرد. گاهی دچار حمله‌های عصبی و گرفتگی عضلات می‌شد که بسیاری به اشتباه، آن را حمله‌های صرعی و غش می‌پنداشتند. شاگرد بافندگی و خیاطی را تجربه کرد و بعد هم در کارخانه توتون سازی مشغول به کار شد. در تمام این احوال، مادرش او را تشویق می‌کرد تا قصه‌های پریان بنویسد و خیمه شب بازی عروسکی راه بیندازد.
در 14 سالگی به کپنهاگ رفت و به دلیل صدای رسا در تئاتر رویال مشغول به کار شد، پس از آن با حمایت مالی پادشاه فردریک ششم که یک مقرری مسافرتی به او اعطا کرد، از سال 1831 به خارج از کشور و دیگر کشورهای اروپایی سفر کرد. اندرسن کشورهای ایتالیا، فرانسه، اسپانیا، بریتانیا، پرتغال، سوئیس و آلمان را دید، در این سفرها با نویسندگان بزرگی مانند چارلز دیکنز و ویکتور هوگو هم آشنا شد.
او چندین سفرنامه و کتاب نوشت، اما شهرت اندرسن به خاطر داستان‌ها و قصه‌های پریان اوست که آن‌ها را بین سال‌های 1835 و 1872 نوشته است. اولین دوره کتاب قصه‌های پریان او، در سال 1835 در دسترس همگان قرار گرفت. دومین دوره آن، در سال‌های 42-1838 انتشار یافت و سومین دوره آن، در سال 1845 به دست مشتاقان رسید. اندرسن، زمینه جدیدی را هم در سبک و هم در متن عرضه داشت و اصطلاحات و نظم و ترتیب و آرایش وازدهای زبان گفتاری را به طریقی به کار گرفت که در ادبیات دانمارکی تازگی داشت.
برخی از قصه‌های اندرسن، اعتقاد و باور خوشبینانه ای را در پیروزی خوبی‌ها بر بدی‌ها نشان می‌دهد: مانند ملکه برف‌ها و جوجه اردک زشت و بعضی هم پایان غم انگیز و تلخی دارند؛ مثل دخترک کبریت فروش و پری دریایی کوچک. نویسنده در آن‌ها، حسرت و آرزوی دستیابی به یک زندگی عادی و معمولی را بیان می‌کند که خودش هرگز تجربه نکرد. شناخت و آگاهی او از بدبختی و بی خانمانی، فقر و تهی دستی، درد و شوربختی ادمی و انعکاس آن‌ها - در قصه‌هایش، مفهوم و مضمونشان را بسیار قانع کننده، گیرا و جذاب ساخته است.

نسیم گیلان


قصه‌های اندرسن در سراسر اروپا ترجمه شد؛ او بیش از 150 داستان نوشت که به بسیاری از زبان‌های دنیا ترجمه شده‌اند از برجسته‌ترین داستان‌های او می‌توان به این موارد اشاره کرد: دختر کبریت فروش، پری دریایی کوچک، ملکه برفی، فندک جادو، بند انگشتی، جوجه اردک زشت، لباس جدید پادشاه، ملکه گل‌ها، قوهای وحشی، افسانه‌های باغ بهشت، آدمک چوبی، فانوس فرسوده، داستان‌های کوتاه کودکانه، سرباز حلبی، دوشیزه یخ‌ها، اژدهای پنج سر، درخت صنوبر، و شاهزاده و نخود.
در اکثر آثار او، زندگی واقعی با تخیل چنان به هم گره خورده است که خواننده را به شگفتی وامی‌دارد؛ چرا که تفکیک این دو عنصر برای او بسیار دشوار است. تمام شخصیت‌های داستانی و قهرمانان آثار او، اعم از حیوانات، پرندگان، گیاهان، حتی باد و دریا و اشیا و… سخن می‌گویند. اندرسن واقعیت و خیال را با استادی تمام در هم می‌آمیخت. قصه‌های پریان او آمیزه ای است از طنز و امور خارق العاده. آنچه در داستان‌های او می‌خوانیم و می‌شنویم، در اصل خواسته‌های آمال، خصوصیات روحی و مسائل زندگی خود مردم است که با دقت و ظرافت خاصی، در قصه‌ها گنجانده است.
هرچند بعضی از داستان‌هایش را از تاریخ، با قصه‌های شفاهی عوام و ادبیات عامیانه توده مردم دانمارک اقتباس کرده است؛ بیشتر قصه‌ها از خلاقیت و استعداد و قریحه و ذوق خود او و نیز از تجربه‌های شخصیش یا تجارب دوستان و دشمنانش تأثیر پذیرفته که به شکل‌های گوناگون و صورت‌های مختلف، حضور خود را نشان داده‌اند.
جایزه هانس کریستین اندرسن، نوبل ادبیات کودک
این جایزه که به «نوبل کوچک» معروف است، جایزه هانس کریستین اندرسن معتبرترین جایزه بین‌المللی در حوزه ادبیات کودک است که هر دو سال یک بار توسط هیئت بین‌المللی کتاب برای نسل جوان (IBBY) به نویسندگان و تصویرگران اهدا می‌شود. از جمله معیارهای گزینش برندگان می‌توان به کیفیت بالای زیبایی شناختی آثار نویسنده و تصویرگر، در نظر گرفتن مخاطب کودک، خلاقیت و نوآوری و اصالت و مهم‌تر از همه داشتن سهم جاودان در ادبیات کودکان جهان اشاره کرد. برندگان این جایزه مدال طلایی با تصویر هانس کریستین اندرسن و یک دیپلم دریافت می‌کنند.

نسیم گیلان


جایزه نویسندگی از سال 1956 و جایزه تصویرگری از سال 1966 آغاز شد. آثار بر اساس کیفیت هنری و ادبی، توانایی درک دیدگاه کودکان، و ایجاد کنجکاوی و تخیل در آن‌ها ارزیابی می‌شوند.
برخی از نویسندگان و تصویرگران برجسته‌ای که این جایزه را کسب کرده‌اند عبارتند از: هاینز یانیش (نویسنده، اتریش) و سیدنی اسمیت (تصویرگر، کانادا) جودی بلوم (ایالات متحده) جان آگارد (بریتانیا) گوستی (آرژانتین)
تاکنون هیچ نویسنده ایرانی به‌طور رسمی برنده جایزه هانس کریستین اندرسن نشده است. اما فرشید مثقالی در سال 1974 به‌عنوان تنها تصویرگر ایرانی، این جایزه را در بخش تصویرگری دریافت کرد. از بین نویسندگان ایرانی، هوشنگ مرادی کرمانی در سال 1992 مورد تشویق هیئت داوران قرار گرفت و فرهاد حسن‌زاده در سال 2018 لوح سپاس را دریافت کرد.
برخی از نویسندگان ایرانی که نامزد دریافت این جایزه شده‌اند عبارتند از: هوشنگ مرادی کرمانی (1992) محمدرضا یوسفی (2000) فرهاد حسن‌زاده (2018 و 2020)و جمشید خانیان (2024).
توران میرهادی (1976،1978، 1986،1988)، ثریا قزل ایاغ (1992)، منصوره راعی (1998 ،2000)، زهره قایینی (2002، 2004)، پرناز نیری (2006) و سحر ترهنده (2012) عضو هیئت داوران این جایزه بوده‌اند. زهره قایینی سرپرست مؤسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان و عضو شورای کتاب کودک ایران در سال 2008 و 2010 در جایگاه رئیس هیئت داوران این جایزه قرار گرفت و هم‌اکنون عضو هیئت مدیره این دفتر است.
همچنین به پاس خدمات اندرسن به ادبیات کودک، روز تولد او (2 آوریل) به عنوان «روز جهانی کتاب کودک» نامگذاری شده است.
سرانجام پسرک قصه گو
هانس کریستین اندرسن هفتاد سال عمر کرد، و این زمان کافی بود تا زادگاهش اودنسه را _که به افتخار او چراغانی شده بود_ به چشم خود ببیند. او مردی حساس و متفکر بود، این دو خصیصه از کودکی، از همان زمانی که فقر و تنهایی به سراغ او آمده بود، در وجود او جوانه زد. به اعتقاد خودش و بسیاری دیگر، آثار او سرگذشت خودش و بخشی از قصه پریان است: پسر کفاش فقیری که به دنبال شهرت و محبوبیت، خانه را ترک می‌کند و سرانجام، معروف‌ترین پسر کشور دانمارک می‌شود. مثل جوجه اردک زشتی که قوی زیبایی شد.

نسیم گیلان


وقتی در آخرین سال‌های زندگی‌اش، داشتند مجسمه‌ای برایش طراحی کرده می‌کردند که عده‌ای کودک دور او جمع شده بودند، عصبانی شد و اعتراض کرد و در دفتر خاطراتش نوشت: «قصه‌های پریان من، همان اندازه که متعلق به بچه‌هاست، به بزرگ‌ترها هم تعلق دارد. من به همه نسل‌ها وابسته‌ام.»
با این حال او وصیت کرده بود مراسم تشییع‌اش با موسیقی‌ای مناسب قدم‌های کودکان برگزار شود. هانس کریستین اندرسن هرگز ازدواج نکرد، و قصه زندگی اش در 4 اوت 1875 به پایان رسید. پسرک قصه گوی دانمارکی باری گفته بود: «داستان‌ها، چون بذرهای گیاهان هستند که همه جا پاشیده شده‌اند. تمام چیزهایی که برای آن‌ها لازم و ضروری است تا یکباره به گل بنشینند، نفس نسیمی، پرتوی از خورشید، یا اندکی تجربه تلخ است.»

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/810048/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بقایای مأموریت آپولو؛ چه چیزهایی هنوز روی ماه باقی مانده‌اند؟

اختراعات هوشمندانه برای نامرئی‌سازی افراد، هواپیماها و شهرها؛ رویای دیرینه بشر به واقعیت می‌پیوندد؟

با استفاده از چند روبان رنگی؛ گل هایی زیبا بساز

مجموعه تاریخی شیلات کیاشهر ظرف یک ماه تعیین تکلیف شود

توسعه خطوط پروازی فرودگاه رشت در دستور کار قرار دارد

فرودگاه سردار جنگل رشت به هاب منطقه تبدیل می شود

فیلم | کاکایی‌ها نماد زنده بندرانزلی

طبیعت بهاری در باغات گلابی گیلان

سامانه بارشی از روز شنبه وارد گیلان می شود

سفیران خنده را بشناسید؛ راهنمای نوشتن داستان برای فیلم‌های کمدی

دو خط کتاب/ سه‌شنبه‌ها با موری

روسیه شی مرموزی را در مدار زمین رها کرد

تاثیر تجربیات ناخوشایند کودکی بر زندگی عاطفی بزرگسالی

آموزش آرایش چشم ساده و روزانه

برگزاری اولین نشست فصلی معاونین و مدیران بنیاد شهید و امور ایثارگران سیستان و بلوچستان

ورود سامانه بارشی به گیلان

فرودگاه سردار جنگل رشت به هاب منطقه تبدیل می‌شود

«اژدها»؛ علیه توتالیتاریسم در تمام اشکال آن

یک داروی 180 ساله ممکن است سریعترین درمان برای افسردگی باشد

کوچک ‌ترین حرکت دشمن مساوی با نابودی تمام پایگاه‌های آنان در منطقه است

امام جمعه رودسر: بانک‌ها باید از بنگاه داری خارج شوند

بیش از 530 میلیون تردد جاده‌ای در 20 روز ایام نوروز

پلیس: ترافیک در محور رشت-قزوین بسیار سنگین است

کشورهای سلطه‌گر به‌دنبال محروم‌ کردن ایران از فناوری هسته‌ای هستند

آخرین وضعیت ترافیکی آزادراه رشت-قزوین از زبان رئیس پلیس‌راه گیلان

دو خط کتاب/ گاهی اوقات بهتر است...

محلول‌پاشی با باکتری و فلز روی؛ راهی برای بهبود تولید گندم

تولید گرافیت از ضایعات چوب، تایر و کاه

آموزش تنگ کردن یقه های گشاد و کهنه

جانباز 70 درصد گلستانی به یاران شهیدش پیوست

مدیریت ترافیک سنگین در آزادراه رشت-قزوین توسط عوامل راهداری گیلان

ترافیک سنگین در مسیر بازگشت مسافران نوروزی، آزادراه رشت - قزوین

افزایش تورم نتیجه ضعف مدیریتی

ترافیک فوق سنگین در خروجی شهر رشت!

«تنگنا»؛ حکایت یک سرگشتگی روانی

دانشمندان به تولید سلول‌های مصنوعی نزدیک‌تر شدند

ترافیک در محور رشت - امامزاده هاشم سنگین و پرحجم است

تصاویری از وضعیت ترافیک در آزادراه رشت - قزوین

تهدیدات آمریکا عملیات روانی علیه ملت ایران است

نگاهی به کتاب‌های ستایش‌شده از سوی رهبر انقلاب

همیشه با همه آیات زندگی کردیم؛ چرا که معجزه‌ی بی‌زوال قرآن است

بیل مکانیکی برقی هیوندای با یک بار شاژر، 10 ساعت کار می‌کند

پرداخت 90 درصد از خسارت‌های تایید شده سیل شهرستان رشت

مرگ زن 34 ساله بر اثر سقوط از ساختمان نیمه کاره در آستارا

صحبت های شنیدنی سروش صحت درباره نوشتن

گیلان دومین استان پر تردد کشور در نوروز

90 درصد خسارت تایید شده سیل شهرستان رشت پرداخت شد

نشان ماموریت «آرتمیس 2» رونمایی شد

چگونه هورمون‌های ما مُخِل کار دستیارهای صوتی می‌شوند؟

ترافیک سنگین 15 کیلومتری در خروجی گیلان