نسیم گیلان

آخرين مطالب

انتشار «ایران و ایرانیان در کتاب مقدس» و یک کتاب دیگر اقتصادی

انتشار «ایران و ایرانیان در کتاب مقدس» و یک کتاب دیگر
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا /«قصیده اتوبیوگرافیکال امین؛ اعترافات و شطحیات مدرن» نوشته سیدحسن امین در 233 صفحه با شمارگان 300 نسخه و قیمت 300 هزار تومان در نشر دایره‌المعارف ایران‌شناسی منتشر شده است.
در بخشی از مقدمه نویسنده آمده است: کتاب حاضر در اصل، شعری بی‌عنوان و بی‌مخاطب بود که بعد برای چاپ ناچار بدان عنوانی غریب «اتوبیوگرافیکال: اعترافات و شطحیات مدرن» داده شد و هم برای آن که به دست مخاطبانی خاص برسد، توضیحات منثوری در قالب مقدمه و پانوشت (شاید بی‌دلیل در مقام توجیه، استدلال و استناد!» به آن افزوده شد.
همان‌گونه که در دیباچه «دیوان امین» و نیز در مقدمه مجلد اول «شاهنامه امین: دانشنامه منظوم ایران» نوشته‌ام، شعر از شعور و شاعری از اندیشیدن، جدا نیست، بلکه شعر، تصویر بیرونی و تبلور کلامی تأملات و تفکرات درونی انسان و ترسیم شناخت شاعرانه / عارفانه از عوالم هستی، با شگردهای زبانی و کلامی است. بنابراین، یک عارف بزرگ یا یک متفکر بزرگ اگر شعری بگوید، شعرش مخصوص هم‌اندیشان خودش یا خواص است و برای دگراندیشان یا اغیار و عوام جاذبه‌ای ندارد. هر چند در سطح عامیان نیز، با رعایت اصل نسبیت، شاعری از تفکر و اندیشه‌وری از شعر و شعور منفک نیست. شعر آید از شعور آخر، نه از لایشعری!
خداوند این خامه و سراینده این چکامه، به‌عنوان یک متفکر و متفلسف که هم حکمت رسمی و عرفان نظری را بدرسه خوانده است و هم حکمت ذوقی و حالات عرفانی را بنفسه تجربه کرده است، از شعر برای انتقال فکر و توزیع معرفت بهره می‌برد و با جسارت می‌گوید که نسبت فلسفه و شعر قول قدما، «عموم و خصوص من‌وجه» است. ان من الشعر لحکمه وان من البیان لسحرا. نه همه متفکران و فیلسوفان شاعرند و نه همه شاعران و سخنوران، متفکر و فیلسوف. در عین حال، بسیاری از فلاسفه و حکماء، جامع جنبتین و حائز منقبتین بوده‌اند.
این بنده نویسنده در مقام یک انسان ایرانی که پنجاه سال در شرق غرب با فلسفه، حقوق، عرفان، ادیان، انسانیات و اجتماعیات سر و کار داشته است، با داشتن دغدغه‌های فلسفی، معرفتی، اجتماعی و سیاسی، بسیاری از اندیشه‌های فلسفی عرفانی و سیاسی‌ام را به نحوی که برای «خودم» طبیعی یعنی غیرمصنوعی و غیرتصنعی است، در قالب شعر بازتاب می‌دهم، می‌گویم و می‌نویسم شعر من با فلسفه و عرفان مرزهای مشترک دارد ولی صد البته، شعر فلسفه نیست. فلسفه هم شعر نیست.

نسیم گیلان


همچنین کتاب «ایران و ایرانیان در کتاب مقدس» نوشته بهنام دارابی با مقدمه سیدحسن امین در 208 صفحه با شمارگان 500 نسخه و قیمت 300 هزار تومان در نشر یادشده عرضه شده است.
در مقدمه حسن امین بر این کتاب می‌خوانیم: این پژوهش به ایران و ایرانیان در کتاب مقدس پرداخته است؛ اما متقابلاً آشنایی ایرانیان با کتاب مقدس که بیشتر به آن تورات و انجیل می‌گفته‌اند بسیار قدیمی است و همواره مورد توجه آنان بوده است. بازتاب تورات و انجیل و احادیث مرتبط با آن‌ها به‌ویژه قصص الانبیا و اسرائیلیات در ادبیات فارسی و داستانی، دراز است و غور در آن مستلزم تحقیقاتی دامنه‌دار و عمیق از جنس پژوهش حاضر است. به طور عام این بازتاب را می‌توان از مقسم‌های مختلف به چند بخش تقسیم کرد: اول، تقسیم آثار به دست ایرانیان به زبان فارسی یا عربی یا زبان‌های دیگر دوم، تقسیم آثار به دست ایرانیان مسلمان یا اهل کتاب (کلیمی و مسیحی) و سوم، تقسیم آثار به نثر و نظم.
استقرای تام و تمام در هر یک از این مقوله‌ها، بیرون از مجال این مقال و مقدمه محدود است. همین قدر می‌توان گفت که متون کلاسیک قصص‌الانبیا به فارسی و عربی، همه ریشه در تورات و اناجیل دارند و البته اناجیل محدود به اناجیل اربعه نیست، بلکه تکیه مسلمانان گاهی بیشتر به اناجیل متروک از قبیل «انجیل برنابا» است که در آن به ظهور «فارقلیطا» که گفته‌اند پیامبر اسلام (ص) است، تصریح شده.
از طرف دیگر، داستان‌هایی مانند یوسف و زلیخا، یا سلیمان و بلقیس ملکه سبا، یا موسی و شبان، یا خضر و موسی در ادبیات فارسی مخصوصاً به نظم، زمینه را برای «اختیارات شاعرانه» و تصرف در اصل و فرع داستان‌ها و تأویل وقایع به نحو مطلوبی فراهم کرده است و شاعران پارسی‌گوی در این زمینه هر چه خواسته‌اند، به خیال‌پردازی و تصویرپردازی دامن زده‌اند و شاهکارها آفریده‌اند.
جالب‌تر از همه آنکه ایرانیان اهل کتاب مخصوصاً کلیمیان ایرانی در طول تاریخ بخش‌هایی از کتاب مقدس خود را به فارسی به نظم و نثر ترجمه کرده‌اند که بخش منظوم آنها کمتر در دسترس بوده است، جز اینکه دکتر «آمنون نتصر» در سال 1352 گزیده‌ای از اشعار فارسی کلیمیان برابر تورات را در کتابی به نام «منتخب اشعار فارسی از آثار یهودیان ایران» منتشر کرد که از آن جمله «موسی‌نامه» است که در چندهزار بیت با محوریت چهار سفر خروج، لاویان، اعداد و تثنیه اثر شاعری کلیمی با تخلص «شاهین شیرازی» در قرن هشتم هجری، درخشش خاص دارد.
انجیل هم در متون نظم و نثر فارسی بازتابی بیشتر از تورات دارد؛ اما بهترین شعری که در فارسی از بازتاب انجیل در دست داریم همان «قصیده ترسائیه» خاقانی شروانی است که به دلیل مسیحی بودن مادرش، کمتر کسی چون او از باورها، مناسک و اصطلاحات ویژه مسیحیان شناخت داشته است.
در شعر معاصر هم احمد شاملو در «مرد مصلوب» با تلمیح و بلکه تصریح به داستان «یهودا اسخریوطی» اشاره می‌کند که او محل اقامت عیسی مسیح (ع) را به یهودیان مسیحیت‌ستیز و سربازان سزار داد و موجب به صلیب کشیده شدن حضرت عیسی شد. نکته مهم این که بنا بر این روایت، یهودا از کرده خود پشیمان می‌شود و عذاب وجدان او را وامی‌دارد که خودکشی کند آن هم با به صلیب کشیدن خویش. شاملو از زبان عیسی و در مقام داوری یهودا می‌گوید:
«... روشنایی کوچک من،
از فروغ آن مرد اسخریوطی است
که دمی پیش، به سقوط در فضای سیاه بی انتهای ملعنت گردن نهاد.»

نسیم گیلان


لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/809260/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جانباز 70درصد «قهرمان چاکتن» از مازندران به همرزمان شهیدش پیوست

عید نوروز بهترین فرصت برای سفر و کشف زیبایی‌های ایران است

تردد خودرو به سمت اشکورات و سواحل رودسر ممنوع شد

آخزین وضعیت ترافیکی گیلان/ ترافیک در محور رشت-رودبار سنگین و پرحجم است

قطعی آب در آستارا/ علت چه بود؟

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، 13 فروردین 1404

صدای این ماهی کوچک به بلندی صدای هواپیما است!

رازگشایی از یک پاپیروس باستانی/ سندی از معجزات حضرت عیسی (ع)

ربات‌های انسان‌نما با هوش مصنوعی گام‌های طبیعی‌تر برمی‌دارند

هدرا در نقطه حساس؛ کف 0.15 دلاری آخرین سنگر خریداران؟

شهادت در سنگر امنیت

درگذشت امام جمعه اسبق آستانه اشرفیه + حجت الاسلام اسحاق باقری گمنام کیست؟

آغاز عملیات احداث راه‌آهن رشت- آستارا طی 2 ماه آینده

حفظ فرهنگ اقوام؛ زمینه ساز تقویت اقتدار و استحکام ایران

یکی از ویژگی‌های اقوام گیلانی وحدت در میان آنان است

این بود زندگی؟

داستانک/ زندگی دوباره

یادی از نخستین دادستان شهید گیلان

اجرای طرح سواحل با هدف ایجاد فضایی امن

نامهربانی برخی از مسافران و گردشگران با طبیعت

عبور از تحریم‌ها/دستگاه میکرو سی‌تی‌اسکن به دست پژوهشگر ایرانی ساخته شد

اگه بچه داری این کلیپ رو ببین

روز بهار انقلاب اسلامی ، تجلی جمهوریت نظام و عید مردم سالاری دینی

رشد بیش از 71 درصدی اقامت نوروزی گردشگران خارجی در گیلان

امام جمعه اسبق این شهر درگذشت

رشد 71 درصدی اقامت گردشگران خارجی در استان گیلان

مردم طبیعت را مانند خانه خود بدانند

اسرار ازل را نه تو دانی و نه من

استقبال گرم مردم از جشنواره «گیلان جان» در رشت

هوای طبیعت را در روز طبیعت داشته باشیم

طلوع هم‌زمان 2 خورشید

تحقیق جدید ناسا از اثرات نگران‌کننده فضا بر استخوان‌ موش‌ها خبر می‌دهد

هشدار وزش باد گرم در این استان/ در جنگل آتش روشن نکنید

امام جمعه اسبق آستانه اشرفیه درگذشت

پیام تبریک مشترک نماینده ولی فقیه و استاندار گیلان به مناسب روز جمهوری اسلامی

شعرخوانی زیبا از مهران مدیری

دفتر دوم «زندگی با آیه‌ها»؛ کتابی برای اصلاح سبک زندگی مومنان

پدر شهید غلامرضا مجیدزاده آسمانی شد

چرا زنان در برابر استرس‌های فضایی مقاوم‌ترند؟

ایده بامزه ترین هدیه برای کسی که عاشقشی

پیش بینی آب و هوای گیلان و رشت فردا چهارشنبه 13 فروردین 1404

حریق جنگل‌های لاهیجان مهار شد

راهنمای جامع گشت‌وگذار در 50 ساحل جذاب ایران

مهار آتش سوزی اراضی ملی در لنگرود

ترافیک پرحجم در خروجی رشت – قزوین

«اوپن‌ای‌آی» در ماه‌های آینده یک مدل زبانی وزن باز را معرفی می‌کند

همسرم منو با سلبریتی‌ها مقایسه می‌کنه چه‌کنم؟ ‌

رفع تصرف اراضی ملی 14 میلیارد تومانی در آستانه اشرفیه

پیام مدیرکل حفظ آثار دفاع مقدس گیلان به مناسبت روز جمهوری اسلامی ایران

پیام تبریک مشترک نماینده ولی فقیه و استاندار گیلان