نسیم گیلان

آخرين مطالب

کتاب «نظریه پردازی با نظریه و روش ارته» منتشر شد اقتصادی

کتاب «نظریه پردازی با نظریه و روش ارته» منتشر شد
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - مهر / کتاب «نظریه پردازی با نظریه و روش ارته» نوشته علی اکبر علیخانی به‌تازگی توسط مؤسسه انتشارات نگاه معاصر بازار نشر شده است.
این‌کتاب به‌گفته نویسنده‌اش، با هدف ارائه یک «چارچوب نظری» و «روش» جدید برای نظریه‌پردازی در پژوهش‌های کیفی نوشته شده و پاسخ چنین‌سوالاتی در آن وجود دارد؛ نظریه چیست، چه فایده‌ای دارد و چگونه ساخته می‌شود؟
علیخانی می‌گوید همچنان که هر پژوهشی به یک «روش تحقیق» برای طی کردن درستِ مسیر، و به یک «نظریه» به‌عنوان چارچوب نظری نیاز دارد، «نظریه‌پردازی» نیز که خود یک نوع پژوهش با هدف خلق دانش و نظریه است به هر دوی این‌ها نیاز دارد. به عبارت دیگر اگر ساخت نظریه در موضوعات انسانی و اجتماعی روش یا روش‌های خاص خود را دارد و هر نظریه‌ای بر اساس یک روش ساخته می‌شود، ساخت یک نظریه برای نظریه‌پردازی نیز باید از یک روش پیروی کند و این همان روشی است که در این کتاب به تفصیل همراه نظریه آمده و خلاصهٔ آن در فصل دوم ارائه شده است. بنابراین وظیفه این اثر، هم ارائه یک «روش برای نظریه‌پردازی» و هم ارائهٔ یک چارچوب نظری یا «نظریه برای نظریه‌پردازی» در پژوهش‌های کیفی است.
نویسنده کتاب پیش‌رو، اسم این روش و نظریه را «اَرتَه»( Arta) به معنیِ نظم و قانون گذاشته که از نظر گستره مفهومی تقریباً مترادف نظریه در دانش و حکمت ایران باستان بوده است. علیخانی می‌گوید ایرانیان باستان «ارته» را «نظام و مجموعه قوانین و قواعد منسجمی» می‌دانستند که سراسر نظام هستی را به هم پیوند می‌داده، و بر همه امور و اشیاء از نظام خلقت و طبیعت گرفته تا پدیده‌های انسانی و نظام‌های اجتماعی و اخلاقی و رفتاری حاکم بوده است. این معنی، با نظریه به معنای امروزی که عمدتاً در صدد کشف روابط علّی و قواعد حاکم بر کنش‌ها و واکنش‌های انسانی و اجتماعی است قرابتِ ظاهری دارد. تمام تلاش نظریه‌ها و نظریه‌پردازان فهم و کشف همین قواعد در نظام جهان و زندگی فردی و اجتماعی انسان بوده است.
این‌مولف معتقد است با توجه به پیچیدگی و تکثر نظام‌های انسانی و اجتماعی از یک سو، و پیشرفت دانش بشری از سوی دیگر، هر گونه فهم و درکی، به «روش» خاص و تخصصیِ خودش نیاز دارد. فهم اینکه پدیده‌های انسانی و اجتماعی «چرا» و «چگونه» اتفاق می‌افتند؟ چه ارتباط و روابطی با هم دارند؟ و «چرا» و «چگونه» و «چه» تأثیرهایی بر یکدیگر می‌گذارند؟ از طریق نظریه و روش امکان‌پذیر است. روش در هر امری موجب می‌شود کار با سرعت و سهولت بیشتر، خطای کمتر، و دستاورد متقن‌تر به پیش برود. از سوی دیگر پدیده‌ها و رفتارهای انسانی و اجتماعی دارای وجوه پنهان و درهم تنیده هستند، انسان موجودی اجتماعی است و ناگزیر با این پدیده‌ها و رفتارها و در درون آن‌ها و با آن‌ها زندگی می‌کند. شناخت و فهمِ پیچیدگیِ این پدیده‌ها و رفتارها؛ به بینش‌ها، شیوه‌ها، راه‌ها، ابزارها و روش‌های متناسب با خودش نیاز دارد که این بینش‌ها و شیوه‌ها نیز به نوبه خود باید پیچیده و تخصصی باشند که یکی از آن‌ها نظریه و نظریه‌پردازی است.
علیخانی نظریه را راهی عالمانه و نسبتاً قابل اعتماد برای شناخت و فهم بهتر، دقیق‌تر، سریع‌تر و کم‌خطاترِ پدیده‌ها، کنش‌ها، و واکنش‌های انسانی و اجتماعی در هر زمان می‌داند. چون در علوم انسانی و اجتماعی که فاقد شاخص‌های اندازه‌گیری و شناخت مثل علوم دقیقه است، نظریه راه و چارچوبی حیاتی برای شناخت پدیده ها به شمار می‌رود. سایر راه‌های شناختِ پدیده‌ها و رفتارهای انسانی و اجتماعی مثل انواع پژوهش و اندیشه‌ورزی نیز مشابه نظریه و نظریه‌پردازی است یا با آن ارتباط دارد. وی تصریح می کند: مسئله‌ها، موضوع‌ها، مشکل‌ها، بحران‌ها، پدیده‌ها و رفتارهای انسانی و اجتماعی نه از راه غیب‌دانی و پیشگویی قابل فهم و مدیریت هستند، نه با توهمِ دانایی و توانایی، نه از راه ادعا و خودبزرگ بینی، نه از راه شعار و احساسات و هیجانات، نه از طریق غیریت‌سازی و طرد و تخطئه دیگران، نه از راه زور و خشونت، و نه از راه فضاسازی رسانه‌ای و شبکه‌های اجتماعی. فهم و مدیریت این پدیده‌ها، حل مشکل‌ها و مسئله‌ها در تمام عرصه‌ها، و طی کردن راه رشد و پیشرفت و سعادت، فقط راه‌های علمی و عقلی خاص خودش را دارد که از متخصصانِ با تجربه علوم انسانی و اجتماعی بر آمدنی است.
نویسنده «نظریه پردازی با نظریه و روش ارته» هدف از نوشتن این‌کتاب را ارائه یک «چارچوب نظری» و «روش» جدید برای نظریه‌پردازی در پژوهش‌های کیفی می‌داند و می‌گوید هر اثر علمی، عالمانه و تخصصی در علوم انسانی و اجتماعی دو ویژگی بارز دارد، نخست اینکه در قالب یک یا چند روش تحقیق مشخص انجام می‌شود. دوم اینکه دارای چارچوب یا مبانی نظری است و چارچوب نظری یک یا چند نظریه‌ای است که قبلاً متناسب با موضوع تحقیق پرداخته شده و معیار و مبنای نظریِ پژوهش قرار می‌گیرد. پرسشی که این اثر در پی پاسخ به آن برآمده این است که خود نظریه برای به وجود آمدن به چه «روش» و «چارچوب نظری» ‌ای نیاز دارد؟ مفروض این بود که اگر «روش» و «نظریه» برای هر پژوهشی مفید بلکه لازم است ساخت و خلق خودِ نظریه یا نظریه‌پردازی نیز که یک کار پژوهشیِ عمیق‌تر است به طریق اولیٰ به هر دوی این‌ها نیاز دارد.
فصل اول کتاب همزمان به ارائه یک چارچوب نظری یا «نظریه» و یک «روش» به نام ارته برای «نظریه‌پردازی» می‌پردازد. این چارچوب نظری و روشِ ارته درهشت مرحله و در فصل دوم این نظریه و روش به سه صورتِ خلاصه‌شده و تفکیک‌شده است. فصل سوم متفاوت از دو فصل قبلی است و علیخانی می‌گوید مباحثی که در دو فصل قبل نمی‌گنجید در این فصل آمده‌اند که نظریه‌پژوهی و انواع آن و مفاهیم مشابه، فرانظریه، فرانظریه‌پردازی و شبه‌نظریه، و الزامات و اقتضائات نظریه‌پردازی از آن جمله‌اند. در آخرین بخش کتاب هم که در حکم نتیجه‌گیری است، موضوع نظریه و نظریه‌پردازی با برخی دغدغه‌ها و مسائل جامعه علمی ایران پیوند داده شده است.
این‌کتاب با 216 صفحه و قیمت 220 هزار تومان منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/805290/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تأثیر متفاوت زمان استرس در بارداری بر فرزندان دختر و پسر

پلاسما پزشکی؛ انقلاب در استریلیزاسیون و درمان عفونت‌های مقاوم

اگر سال کبیسه نباشد چه اتفاقی می‌افتد؟

کهکشان کمانچه‌سر !

تراشه جدید بدون سیلیکون چین، «اینتل» را مغلوب کرد

هشدار زودهنگام ابتلا به آلزایمر در چشم نمایان شد

این سوسک رباتیک کاری را انجام می‌دهد که انسان قادر به انجام آن نیست

جراحی دندان برای احیای بینایی فراگیر می‌شود

بهینه‌سازی انواع ساختارهای هندسی گرافن‌اکسید و آب

تقویت فرهنگ اسلامی با ترویج فرهنگ ایثار و شهادت

دیدار مشاور و دستیار رهبری با خانواده شهیدان عبداللهی

استاندار گیلان: خدمات موثر در نظام اداری به مردم ارائه شود

بازسازی و تکثیر ذخایر آبزیان در گیلان آغاز شد

بخشی از کتاب/ دنیایی از استعداد برای زندگی محدود

انتشار چند کتاب تاریخی

کشف مکانیزمی جدید برای تولید برق از آب!

بزرگترین راکتور هسته‌ای اروپا دچار نشت مواد رادیواکتیو شد

گره‌گشایی از درهم‌تنیدگی کوانتومی با کمک فرمول‌های جدید

رقابت با غول‌های خارجی؛ ارتقای نرم افزاری ابزار اندازه گیری در صنعت

پیام سرپرست اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اصفهان به مناسبت سالروز 22 اسفند

لینک نظرسنجی برنامه‌های هفته بزرگداشت شهدا منتشر شد

کتاب «چمدان‌های باز» به چاپ پنجم رسید

خواهم آن عشق که هستی ز سرِ ما ببَرد

200 هزار دلار بدهید، پس از مرگ دوباره زنده شوید!

دارویی که از شما در برابر «ایدز» محافظت می‌کند

2 ماموریت ناسا پرتاب شدند

بهبود سرطان پانکراس در موش‌ها با کمک فناوری‌نانو

نشست خبری مدیرکل بنیاد استان کرمان با اصحاب رسانه

گرامیداشت روز شهید، وظیفه‌ای همگانی است

سخنرانی مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان یزد: همگان در برابر خون شهدا مسئولیت دارند

انتصاب مدیرکل دفتر مسکن و تسهیلات رفاهی بنیاد شهید و امور ایثارگران

اینفوگرافی/ پیرترین و جوان‌ترین استان‌های کشور

یک گیلانی سرپرست کمیته فنی فدراسیون شطرنج شد

دکلمه خوانی زیبا با صدای خسرو شکیبایی

آزمایشی جدید برای پیش‌بینی عوارض جانبی خطرناک درمان سرطان

دانشمندان باید شوخی کنند!

جوگیری در نوروز؛ چرا این موقع بیشتر خرید می‌کنیم؟

داستان ضرب المثل " از آن ور بام افتادن "

«نظامی گنجوی» شاعر عشق، حکمت و جاودانگی در ادبیات فارسی

گیلان زیر چتر مه

ماه‌گرفتگی پیش‌ رو بر کاوشگران قمر زمین چه تاثیری می‌گذارد؟

کشف بیش از 100 کیلوگرم اکلیل سرنج در رشت

شیله‌وشت پس از بحران؛ از بازگشایی موقت راه تا تخریب 5 خانه آسیب‌دیده

دو خط کتاب/ جامعه نمایشی

همکاری ربات‌های انسان‌نما با هوش مصنوعی Helix

کاربران، «چت‌جی‌پی‌تی» را مضطرب کرده‌اند!

مشکلات ازدواج فامیلی؛ آیا این انتخاب درسته؟

نشست خبری مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با رسانه‌ها به مناسبت هفته بزرگداشت شهدا

آیین رونمایی از دو محصول بانک دی با حضور مهندس اوحدی برگزار شد

کتاب «امید فرار کرد» برای نوجوانان بالای 15 سال منتشر شد