نسیم گیلان

آخرين مطالب

رودکی مادرزاد نابینا بود یا کور شده بود؟ مقالات

رودکی مادرزاد نابینا بود یا کور شده بود؟
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا / در تقویم رسمی کشورمان روز چهارم دی‌ماه با عنوان «روز بزرگداشت رودکی» که او را پدر شعر فارسی می‌خوانند، نام‌گذاری شده‌است.
تاریخ دقیق ولادت ابو عبدالله جعفربن محمد رودکی، شاعر برجسته سده چهارم روشن نیست؛ به احتمال قوی در حدود سال‌های 250 تا 265 ق/ 242 تا 257 خ در یکی از روستاهای ناحیه رودک سمرقند به دنیا آمد.
آگاهی ما از زندگی شاعران بزرگ بسیار اندک و با داستان‌هایی آمیخته است که معمولا مردم هر روزگاری درباره انسان‌های مهم و مشهور می‌سازند و رواج می‌دهند. آنچه شاید با اطمینانی نزدیک به یقین درباره رودکی می‌توان گفت این است که در سال‌های میانی عمر به دربار سامانی پیوسته و در دوران فرمان‌روایی امیر نصربن‌احمد به اوج بهره‌مندی و شهرت رسیده و در سال‌های پایانی عمر گرفتار درماندگی و نابسامانی شده و در سال 329 قمری(قرن چهارم) در زادگاه خود درگذشته است.
یکی از مشهورات درباره رودکی روایتی است که از قصیده «بوی جوی مولیان» وجود دارد. یکی دیگر از مشهورات درباره رودکی، نابینا بودن اوست که او را برخی نابینای مادرزاد خوانده‌ و برخی هم معتقدند که بر اثر شکنجه، بینایی‌اش را از دست داده است
عبدالرحمان طاهر جانف، در مقاله‌ با عنوان «درباره کوری رودکی» که با ترجمه میرزا ملااحمد که در نامه پارسی در سال 1381 منتشر شده، نوشته است: از معاصران رودکی، ابوزرعه (ابوزراعه) معمری گرگانی، دقیقی، ابوحیان توحیدی و فردوسی، و نیز مؤلفان پس از او، ناصر خسرو و نورالدین محمد عوفی او را کور دانسته‌اند، به‌علاوه ابوحیان توحیدی و عوفی دقیقاً تأیید می‌کنند که او کور مادرزاده بود. این اطلاعات را تقریبا همه آن‌هایی که راجع‌به رودکی نوشته‌اند، تکرار کرده‌اند. درست است که درباره کوری رودکی سمعانی، نظامی عروضی و مؤلف تاریخ سیستان خاموش مانده‌اند ولی سکوت را نمی‌توان تردید به شمار آورد.
بعضی از دانشمندان اروپایی نیز به نابینایی رودکی اشاره کرده‌اند. بار اول هـ.اته و پس از او و.جکسن، بروان، ا. پیزی، ج. دارمستتر و ا. کریمسکی در این امر شک کرده‌اند، زیرا در اشعار رودکی تصویرهای بصری خیلی زیادند. البته نابینایی رودکی را به بد شدن وضعش در دربار مربوط نکرده‌اند. بعدتر فرضیه‌ای راجع‌به کور کردن رودکی به دلیل انتسابش به اسماعیلی‌ها و قرامطه به‌وجود آمد. بروان در خصوص توجه رودکی به اسماعیلی‌ها، مطابق میل ممدوحش نصربن احمد که گرایش اسماعیلی داشت، به شعری از معروفی بلخی شاعر قرن دهم میلادی استناد می‌کند که گفته است: «از رودکی شنیدم سلطان(استاد) شاعران/ اندر جهان به کس مگرو جز به فاطمی»
بعدتر کریمسکی «فلاکت زندگی رودکی» را به سرنوشت ممدوحش نصر دوم که طبق اطلاعات سیاست‌نامه، با جنبش قرمطی‌ها همراه شده و معزول گشته بود، مربوط دانسته‌اند.
سعید نفیسی در کتابش این مباحت را پی گرفت. او اشعاری از رودکی آورده که در آن‌ها تصویر شراب، دلبران، گل‌ها، و امثال این‌ها هست و نتیجه می‌گیرد که رودکی کور نبوده است. عقیده او با تصریح برخی منابع مغایر بود.
وی در توضیح عبارتی در این‌باره که در شرح منینی بر تاریخ عتبی آمده، به نقل از شرح دیگر کتاب با عنوان «بساتین الفضلا و ریاحین‌العقلا» تألیف حمیدالدین ابو عبدالله محمود بن عمر نجاتی نیشابوری- با تاریخ کتابت 760 ق استناد می‌کند که در آن عبارتی آمده است که حاکی از کور کردن رودکی است: «و یخاطب الروذکی شاعر مفلق و مطرب قایق استاد منسوب الی رودک نسف کان ملازم نوح‌بن منصور و قد سمل فی آخر عمره.» وی علت کور کردن را شرکت رودکی در جنبش قرمطی و سرکوب قرمطی‌ها در آخر حکمرانی نصر دوم ذکر می‌کند.
نظر سعید نفیسی را اکثر دانشمندان قبول کرده‌اند: ی. برتلس، م.زند، م، گراسیموف، ا. برتلس، ع. میرزایف، خ. میرزازاده، و دیگران. اینان در تأیید این نظر شعرهایی از رودکی را که شامل تصویرهای بصری است به عنوان شاهد می‌آورند.
م. زند گفته‌های محمد بن احمد دقیقی بلخی، معمری، فردوسی، ناصر خسرو و عوفی را درباره کوری رودکی می‌آورد و با اشعار رودکی نظر آنان را رد می‌کند.
او در کتاب «شش قرن شهرت» می‌نویسد: رودکی در سال 937 م مرثیه غم‌انگیزی در وفات شهید بلخی سروده است. ولی ظاهرا سال بعد (983م) رودکی را از دربار سامانیان می‌رانند و به مجازات سختی محکوم می‌کنند که در شرق قرون وسطی رایج بود، یعنی کور کردن.»
ا. برتلس و ع. میرزایف نظر سعید نفیسی را درباره کور کردن رودکی تأیید می‌کنند. ولی با قرمطی بودن رودکی چندان موافق نیستند. ا. برتلس می‌نویسد که رودکی که «در موارد معین چند قصیده اسماعیلی سروده است، پس از معزول شدن نصر دوم و سرکوبی اسماعیلی‌ها، ممکن بود از طرف حاسدان و ریاکاران، قرمطی اعلان گردیده و به عقوب سخت گرفتار شود.»
عبدالغنی میرزایف سعی می‌کند نظر سعید نفیسی را بهتر مستند سازد و اختلاف‌ها را رفع کند. به‌نظر او شهادت ابوزراعه، دقیقی، فردوسی و ناصر خسرو باید اشاره به ضعف بینایی‌ شاعر در آخر عمر، به سبب پیری، باشد نه نابینایی، و این ضعف پیش‌تر از زمانی که وی مورد بی‌مهری بلعمی قرار گرفته، پیش آمده است، یعنی خیلی پیش از زمانی که رودکی کلیله و دمنه را به‌نظم درآورده بود. طبق اطلاع مؤلف سلم‌السموات در سال 320 ق/932 م نظم کلیله و دمنه به پایان رسیده بود. سپس عبدالغنی میرزایف می‌گوید: «احتمال دارد دشمنان رودکی صرف‌نظر از ضعف بینایی او و پیری‌اش، او را کاملا کور کرده و از دربار رانده باشند.»
فرضیه کور کردن رودکی نزد همه دانشمندان قانع‌کننده نیست، اساس فرضیه کوری رودکی را از پیش از همه به‌طور جدی صدرالدین عینی، بعدتر ذبیح‌الله صفا و بدیع‌الزمان فروزانفر سست کردند. این فرضیه را ا. سمنوف هم قبول نداشت.
قوی ‌رین دلیل بر ضد فرضیه کور کردن رودکی، گواهی معاصران اوست. البته سعید نفیسی می‌پندازد که معاصران درباره اواخر زندگی رودکی سخن می‌رانند. اگر این‌طور بود، دیگر دقیقی و ناصر خسرو رودکی را «تیره‌چشم و روشن‌بین» نمی‌گفتند، ابوزرعه معمری نمی‌گفت: «اگر به کوری چشم، بیافت او گیتی را» و فردوسی نمی‌نوشت: «همه نامه بر رودکی خواندند»، ابوحیان توحیدی او را کور مادرزاد نمی‌نامید و می‌گفت که شاعر روشن‌بین دچار بدبختی شد و در پیری از بینایی محروم گشت. معاصران رودکی او را نابینا، ولی روشن‌بین در خلاقیت دانسته‌اند.
هم‌عصران رودکی، شاعران، و دانشمندان معروف ابوزرعه معمری، دقیقی، ابوحیان توحیدی، فردوسی و نیز ادیبان قرون بعد ناصر خسرو و عوفی، به هیچ وجه نمی‌توانستند در مورد وضع جسمانی شاعر معروفی چون رودکی اشتباه کنند. اگر رودکی در آخر عمر کور می‌شد، آن‌ها حتما در این باره می‌نوشتند، به‌خصوص اگر کورش کرده بود.
در واقع اطلاع نجاتی جنبه روایتی(حکایتی) دارد که سعید نفیسی و دیگران به پیروی از او باورکرده‌اند. نجاتی گفته است: «رودکی... از رودک نسف در خدمت نوح‌بن منصور بود(کان ملازم نوح من منصور)، در آخر عمر کورش کرده‌اند(قد سمل فی آخر عمره)» این نوح بن منصور نوه نصر دوم است که از سال 365 تا 387 ق/ 93_976 م) حکمرانی کرده است. در تاریخ ثبت است که به امر نوح بن‌نصر، ابوجعفر محمد کور شده بود، ولی نه رودکی، بل‌که پسر نصر دوم، برادر نوح‌بن نصر دوم. نام شخص کور شده با نام رودکی (ابو جعفر محمد) شبیه است، به‌نظر می‌رسد که این دو نام و اطلاع تاریخی را خلط کرده‌اند.
در تاریخ، کور کردن شعرا و دانشمندان ثبت نشده است. عادتا شاه‌زادگان را کور می‌کردند تا عصیان نکنند، ولی شاعران و ندیمان را برای گناهان کوچک زندانی می‌کردند و برای گناهان بزرگ به قتل می‌رساندند.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/796145/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لزوم توجه به رفع مشکلات گمرک و پایانه مرزی آستارا

کنسرت بزرگ "گروه موسیقی آوای مهر گیلان"

«بهرام قربانپور» خبرنگار برتر روز رشت شد

پیش‌بینی بارش برف در ارتفاعات گیلان

نظریه‌ی ماهیت فضا و زمان

تمرین فضانورد ناسا

معاون پزشکیان: در حال افزایش اختیارات استانداران به ویژه استان‌های مرزی هستیم/ اگر عنایت مقام معظم رهبری نبود با مشکلاتی در حوزه بودجه مواجه می‌شدیم/ در حال پرداخت 126 میلیارد دلار یارانه پنهان انرژی در کشور هستیم؛ همین منجر به قاچاق سوخت در کشور شده است

لزوم توجه به حل مشکلات گمرک و پایانه مرزی آستارا

تعطیلی مدارس گیلان فردا 8 دی ماه 1403 | مدارس رشت و گیلان فردا شنبه 8 دی ماه 1403 تعطیل است؟

جذب سرمایه‌گذاردرمنطقه آزادانزلی با تخصیص زمین و رفع موانع

لزوم توجه به ساماندهی واردات چای در کشور

رمان «شهر بانو» برازنده عنوان مادر ادبیات ایران

روایت کتاب « شهربانو » روایت زندگی یک مادر با پسر جوانش است

کتاب « مریم » از مجموعه کتاب‌های زنان تاریخ ساز است

هیدروپونیک، کشاورزیِ آینده را ببینید

درمان دژنراسیون ماکولابا یک قطره

بیوگرافی کامل محمدحسن معجونی / از کارنامه کاری تا اختلاف سنی 25 ساله با همسرش!

شعری زیبا از عطار

اگر ادبیات ایران در آینده بخواهد یک مادر داشته باشد، قطعا رمان « شهر بانو » برازنده این عنوان است

توزیع محوری تقارنی پلاسما در اطراف یک سیاه‌چاله

مادر شهیدان «رضی‌پور» از مازندران آسمانی شد

رشت به قطب گردشگری شمال کشور تبدیل می‌شود

عبدالملکی: تحریم‌های اقتصادی طمع نظام استکباری علیه ایران بود

برپایی جشنواره‌ ها منجر به اعتلای فرهنگی و هنری می شود

منطقه آزادانزلی به رویکرد تجاری برنامه هفتم توسعه اضافه شود

امشب تورا به خوبی نسبت به ماه کردم!

سطح سیاره‌ی بهرام و بادهای این سیاره

تبریک کریسمس فضانوردان ناسا از ایستگاه فضایی بین‌المللی

کشف اختروشی که 140 هزار میلیارد برابر زمین آب دارد!

نظر بیل نلسون مدیر فعلی ناسا در مورد موجودات فرازمینی

پسر مورد علاقه دخترم، اقامت فرانسه دارد!

مددکاری خالصانه و با رعایت اصول اخلاقی در بنیاد شهید و امور ایثارگران نوعی انفاق است

معضل پسماند زیبنده شهر زیبای رشت نیست

خون‌چمن، رزمنده دفاع مقدس: حضور ما در جنگ بر اساس وظیفه دفاع بود، نه تبلیغات کاذب

لاهیجان‌زاده: طرح جامع احیای خلیج گرگان و تالاب میانکاله اجرایی شود

عکس/ فاطمه مهاجرانی کنار درخت کریسمس با مادر اولین شهید ارامنه

برگزاری همایش بصیرتی با محوریت واکاوی فتنه‌ها در لنگرود

دیدار مسئولین دانشگاه آزاد با خانواده شهید «تهیدست» در گیلان

سالی 126 میلیارد دلار یارانه پنهان انرژی می‌پردازیم

خلاصه بازی شهرداری آستارا 0 – نفت و گاز گچساران 3

لزوم مطالبه‌گری رسانه‌ها در خصوص اولویت‌های اصلی گیلان

صحبت های دلنشین اردشیر رستمی

معرفی کتاب هنر ظریف بی خیالی

فعالیت های غیر معمول خورشید

اغواگری با روان‌شناسی سیاه!

قهرمانی تیم منتخبین دانشگاه آزاد اسلامی در مسابقات فوتسال دانشگاه آزاد اسلامی رشت

متوسط مقاوم‌سازی واحد‌های مسکونی گیلان بیش از کشور است

پیش بینی آب و هوای گیلان برای فردا جمعه 7 دی 1403 / ورود سامانه بارشی

کسری بودجه به 800 هزار میلیارد تومان رسیده است

نیاز 20 هزار میلیارد تومانی برای اجرای طرح ملی مسکن/51 درصد مردم اجاره نشین اند