نسیم گیلان

آخرين مطالب

حذف کم‌هزینه میکروپلاستیک و نانوپلاستیک ها از آب اقتصادی

حذف کم‌هزینه میکروپلاستیک و نانوپلاستیک ها از آب
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - خبرآنلاین /محققان دانشگاه سائوپائولوی برزیل راه‌حل جدیدی مبتنی بر فناوری نانو برای حذف میکروپلاستیک‌ها و نانوپلاستیک ها از آب پیش رو گرفته‌اند.
غزال زیاری: ذرات ریز پلاستیک امروزه در همه جای جهان وجود دارند و احتمالاً در شرایط فعلی، بعد از شرایط اضطراری آب و هوایی و انقراض سریع گونه‌ها و اکوسیستم، یکی از مهم‌ترین مشکلات زیست‌محیطی هستند.
منبع اصلی آن، آب مورداستفاده برای شستن لباس‌هایی از جنس الیاف مصنوعی است. در حال حاضر امکان تصفیه میکروپلاستیک‌ها از پساب‌ها وجود ندارد و از همین رو، آن‌ها به خاک، سطح آب، رودخانه‌ها، اقیانوس‌ها و جو نفوذ می‌کنند.
میکروپلاستیک‌ها در خاک، هوا، آب و در بدن حیوانات و انسان‌ها یافت شده‌اند و آن‌ها از کالاهای مصرفی روزمره و از فرسودگی مواد بزرگ‌تر ایجاد می‌شوند و در همه‌جا و در هر نوع محیطی دیده‌شده‌اند.


میکروپلاستیک و نانوپلاستیک چیست؟
تعریف میکروپلاستیک‌ها، قطعاتی است تا 1 میلی‌متر تعریف می‌شوند و این روزها مشکلی کاملاً مشخص و قابل‌مشاهده هستند. دراین‌بین، نانو پلاستیک‌ها را هم داریم که هزار بار کوچک‌تر از میکروپلاستیک‌ها هستند و به‌مراتب موذی‌تر؛ چراکه می‌توانند با عبور از موانع بیولوژیکی کلیدی، به اندام‌های حیاتی برسند و نتیجه یکی از مطالعات اخیر، وجود آن‌ها حتی در مغز انسان را تشخیص داده است.
انریکه ایسی توما، پروفسور مؤسسه شیمی و IQ-USP دراین‌باره توضیح داد: «نانو ذرات با چشم غیرمسلح یا میکروسکوپ‌های معمولی قابل‌تشخیص نیستند؛ درنتیجه شناسایی و حذف آن‌ها از سیستم‌های تصفیه آب بسیار سخت است.»
درروش توسعه‌یافته در موسسه USP، از نانو ذرات مغناطیسی که با پلی دوپامین (پلیمر مشتق شده از دوپامین، یک انتقال‌دهنده عصبی موجود در ارگانیسم انسان) عملکردی شده، استفاده می‌شود. این نانو ذرات می‌توانند به زباله‌های میکروپلاستیک و نانو پلاستیک متصل شده و با بهره‌گیری از میدان مغناطیسی می‌توان ذرات ترکیبی را از آب حذف کرد.
توما توضیح داد: «پلی دوپامین ماده‌ای است که خاصیت چسبندگی صدف‌ها که به سطوح مختلف می‌چسبند را تقلید می‌کند. این ماده به قطعات پلاستیک موجود در آب محکم می‌چسبد و به نانو ذرات مغناطیسی این امکان را می‌دهد تا آن‌ها را جذب کنند. البته می‌توان این ماده نامطلوب را با استفاده از یک آهنربا از آب خارج کرد.»
تجزیه میکروپلاستیک‌ها
این فرآیند قبلاً برای حذف میکروپلاستیک‌ها و نانوپلاستیک‌ها از آب به‌ویژه در سیستم‌های تصفیه مؤثر بوده است. بااین‌حال، این گروه تحقیقاتی در نظر دارند تا آن‌ها را با استفاده از آنزیم‌های خاصی مثل لیپاز تجزیه کنند؛ لیپاز می‌تواند پلی‌اتیلن ترفتالات (PET) را به اجزای اصلی خود تجزیه کند. استفاده از آنزیم‌ها باعث تجزیه PET و سایر پلاستیک‌های پرکاربرد به مولکول‌های کوچک‌تر می‌شود که در نهایت می‌توان از آن‌ها برای تولید مواد پلاستیکی استفاده مجدد کرد.
توما توضیح داد: «هدف ما تنها حذف پلاستیک از آب نیست، بلکه کمک به بازیافت آن به شیوه‌ای پایدار است.»
PET ماده خام در تولید بطری‌های پلاستیکی و سایر اقلام است که خودش یک آلاینده اصلی به شمار می‌رود؛ چراکه تجزیه آن باعث تولید اسید ترفتالیک و اتیلن گلیکول که هر دو سمی هستند، می‌شود.
توما ادامه داد: «لیپاز PET را به این اشکال مونومر اولیه تجزیه می‌کند که می‌توان از آن‌ها برای سنتز PET های جدید مجدداً استفاده کرد. مطالعه ما بر روی PET متمرکز بود، اما سایر محققان می‌توانند آنزیم‌های خاص دیگری مثل پلی آمید یا نایلون را برای پردازش پلاستیک‌های مختلف وارد این بررسی کنند.»
در مطالعه‌ای که توسط توما انجام شد، نانو ذرات مغناطیسی اکسید آهن یا اکسید آهن سیاه هم‌زمان با رسوب سنتز شدند و در ادامه، با اکسید کردن جزئی دوپامین در یک محلول قلیایی ملایم با پلی دوپامین (PDA) پوشانده شدند. لیپاز بر روی این بستر، بی‌حرکت شد. میکروسکوپ فرا طیفی رامان هم برای نظارت بر جداسازی و تخریب پلاستیک در زمان واقعی مورداستفاده قرار گرفت.


مشکل پیچیده پلاستیک زیستی
اصطلاح "پلاستیک" به مجموعه وسیعی از پلیمرهای مصنوعی یا نیمه مصنوعی اشاره دارد که بیشتر آن‌ها از سوخت‌های فسیلی به دست می‌آیند. چکش‌خواری، انعطاف‌پذیری، وزن سبک، دوام و هزینه کم، باعث شده تا این مواد در محصولات بی‌شماری در زندگی روزمره مورداستفاده قرار بگیرند؛ از سوی دیگر نگرانی‌های مربوط به پسماندها و زباله‌های تولیدشده توسط پلاستیک‌ها باعث شده تا محققان در جستجوی جایگزین‌هایی مانند پلاستیک‌های زیستی باشند. در این مواد به‌جای استفاده از پتروشیمی‌های تجدید ناپذیر، پلاستیک‌های زیستی از منابع تجدید پذیر و زیست‌تخریب‌پذیر تأمین می‌شوند.
توما دراین‌باره توضیح داد: «این ایده خوبی است، اما پلاستیک‌های زیستی هم قبل از تجزیه کامل، تکه‌تکه می‌شوند و میکروپلاستیک یا نانو پلاستیک‌هایی را ایجاد می‌کنند و از آنجا که زیست سازگار هستند، حتی موذی‌تر هم خواهند بود؛ چرا که مستقیم‌تر با ارگانیسم‌های ما تعامل خواهند داشت و واکنش‌های بیولوژیکی را تحریک خواهند کرد.»

نسیم گیلان

آب‌معدنی بطری شده خطرناک‌تر از آب آشامیدنی معمولی
یکی دیگر از اطلاعات نگران‌کننده ارائه‌شده توسط توما این است که آب‌معدنی بطری شده، ممکن است حتی بیشتر از آب آشامیدنی تصفیه‌شده‌ای که ما در خانه‌هایمان مصرف می‌کنیم توسط پلاستیک‌های زیستی آلوده‌شده باشند. او دراین‌باره گفت: « آب آشامیدنی تصفیه‌شده، تحت فرآیندهایی مثل فیلتراسیون، انعقاد و شناورسازی قرار می‌گیرد تا بیشتر باقی‌مانده‌ها حذف شوند؛ ولی در آب‌معدنی که البته از برخی جهات بهتر و سبک‌تر است، املاح بیشتری وجود دارد و آب، طعم بهتری دارد. البته نه آب آشامیدنی تصفیه‌شده و نه آب‌معدنی، فرآوری نمی‌شوند؛ چرا که ویژگی‌هایشان از بین می‌رود؛ اگر محیطی که آب از آن جمع‌آوری می‌شود توسط پلاستیک‌های زیستی آلوده‌شده باشد، این ذرات به دست مصرف‌کننده می‌رسند.»

نسیم گیلان

درمجموع، این چالش دلهره‌آوری است و هیچ پاسخ واضحی در این رابطه وجود ندارد. نانوتکنولوژی ارائه‌شده توسط توما و همکارانش راه‌حل امیدوارکننده‌ای برای حل مشکلی را ارائه می‌دهد که گستره کامل آن تازه در حال درک است. او از دیگر محققان خواسته تا در جستجوی راه‌حل‌ها پافشاری کنند و از مدیران دولتی می‌خواهد که این مشکل را جدی بگیرند.
منبع: phys

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/790291/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استاندارگیلان: فرهنگ بسیجی، بهره‌وری در نظام اداری را سرعت می بخشد

چالش 3 میلیون دلاری ناسا برای بازیافت در فضا

«ال کاپیتان» قدرتمندترین ابرکامپیوتر جهان

نخستین دسته از قوهای مهاجر وارد تالاب انزلی شدند

فیلم سردار قهرمان گیلان ساخته می‌شود

هواشناسی گیلان 24 ساعت آینده | پیش بینی وضعیت آب و هوا گیلان فردا دوشنبه 5 آذر ماه 1403

آخرین وضعیت تعطیلی مدارس گیلان فردا | مدارس گیلان فردا دوشنبه 5 آذر ماه 1403 تعطیل است؟

بزرگداشت روز ملی زیتون در رودبار

برگزاری رویداد روز ملی زیتون در شهرستان رودبار

برگزاری رویداد گرامیداشت روز ملی زیتون در شهرستان رودبار

رونق اقتصاد زیتون در جنوب گیلان با جذب سرمایه گذاری محقق می‌شود

حریق جنگل‌های رودبار مهار شد

جنگل‌های رودبار همچنان درگیر آتش

کتابی با محوریت روباتیک و هوش مصنوعی

کس تاب نگهداریِ دیوانه ندارد ...

کره جنوبی در صدر جدول جایگزینی نیروی کار با ربات

ابداع زبان یادگیری جدیدی برای مطالعه نانوحفره‌ها

قل هوش مصنوعی افراد ساخته شد

دانلود اپلیکیشن برق من رشت با لینک مستقیم

پیروزی مهم ملوان مقابل چادرملو در جام حذفی

خبرنگار مهر گیلان برگزیده جشنواره «دیده بان رسانه» شد

حریق سوپرمارکت در لیسار یک مصدوم بر جا گذاشت

ملوان بندرانزلی با برتری در پنالتی صعود کرد

حریق سوپرمارکت در لیسار یک مصدوم بر جای گذاشت

قسمتی کوتاه از " کتاب حانیه " به نویسندگی حامد عسگری

او همه عیب تو گیرد تا بپوشد عیب خود

«طبیعت انسانی» در بازار نشر

صحبت های شنیدنی از مهران مدیری

ایجاد سپرهای محافظ دربرابر امواج الکترومغناطیس با چاپ سه‌بعدی

توسعه قدرتمندترین سیستم ارزیابی مدل‌های زبان فارسی در کشور

ساخت ایمپلنت‌های ستون فقرات کودکان از سوی دانش‌بنیان‌ها

استارت‌آپ مهندس ایرانی برنده جایزه یک میلیون یورویی شد

9 انتصاب جدید در استانداری گیلان

مساجد، سنگر‌های انسان ساز ایران اسلامی هستند

کاروان راویان پیشرفت گیلان به رضوانشهر رسید

انجام پروژه‌ها در گیلان بسیار سخت است

اجرای 120 کیلومتر فیبرنوری در مناطق جنگلی و روستایی رضوانشهر

جاده بی نظیر و رویایی ایران در پاییز | ببینید

گردنه‌های پیچ بن و سپارده در الموت قزوین مسدود شدند

برد سپیدرود در خانه پاس همدان و صعود به رده اول لیگ

رسانه‌ها در مدیریت افکار عمومی نقش آفرین هستند

تغییرات استانداری گیلان با آذرماه آغاز شد/ انتصاب 8 مدیر

چاپ روایت یک سفرنامه کوهنوردی به کوه هیمالیا

کتاب حانیه لبریز از جملات عاشقانه است

خواننده کتاب با دل نویسنده به داخل کتاب می‌رود

کتاب «سمفونی مشارکت با ضرب پای مدیر» روانه بازار نشر شد

عینک مخصوص مبتلایان به صرع ساخته شد

رکورد سرعت حرکت یون در یک رسانا شکسته شد

تعجب ستاره‌شناسان از مدار عجیب جوان‌ترین سیاره فراخورشیدی کشف شده تاکنون

ساخت ربات در امر سریع‌تر از انسان توسط دانشمند ایرانی