نسیم گیلان

آخرين مطالب

چگونه مغز انسان تا این اندازه بزرگ شد؟ علمي

چگونه مغز انسان تا این اندازه بزرگ شد؟
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا / درک اینکه نورون‌های انسان چگونه با انرژی مورد نیاز یک مغز بزرگ و فعال کنار می‌آیند، می‌تواند روزنه‌های جدیدی را برای درمان اختلالات عصبی باز کند.
مغز انسان‌ها در مقایسه با مغز خویشاوندان نخستی‌سان آنها طی تکامل خود بزرگ شده اما این ارتقاء عصبی هزینه‌ داشته است. دانشمندانی که در حال بررسی این تغییر هستند، ویژگی‌های ژنتیکی منحصربه‌فردی را کشف کرده‌اند که نشان می‌دهند سلول‌های مغز انسان چگونه استرس ناشی از کارکرد یک مغز بزرگ را کنترل می‌کنند. این پژوهش می‌تواند الهام‌بخش پژوهش‌های جدید برای درک بیماری‌هایی مانند پارکینسون و اسکیزوفرنی باشد.
به نقل از نیچر، این پژوهش روی نورون‌های تولیدکننده انتقال‌دهنده عصبی دوپامین تمرکز دارد که برای حرکت، یادگیری و پردازش هیجانی بسیار مهم است. پژوهشگران با مقایسه هزاران نورون دوپامین پرورش‌یافته در آزمایشگاه از انسان، شامپانزه، ماکاک و اورانگوتان دریافتند نورون‌های دوپامین انسانی نسبت به سایر پستان‌داران، ژن‌های بیشتری را بیان می‌کنند که فعالیت آنتی‌اکسیدان‌های کاهش‌دهنده آسیب را افزایش می‌دهند.
«آندره سوزا»(Andre Sousa) عصب‌شناس «دانشگاه ویسکانسین مدیسن»(UW–Madison) گفت: یافته‌های این پژوهش هنوز مورد بررسی قرار نگرفته‌اند اما گامی به سوی درک تکامل مغز انسان و همه پیامدهای بالقوه منفی و مثبت هستند که با آن همراه می‌شوند. مهم است که واقعا تلاش کنیم تا بفهمیم چه چیزی درباره مغز انسان خاص است و احتمال دارد به توسعه درمان‌های جدید یا حتی اجتناب از بیماری در آینده کمک کند.
«الکس پولن»(Alex Pollen) متخصص علوم اعصاب «دانشگاه کالیفرنیا سن‌فرانسیسکو»(UCSF) گفت: درست همان طور که راه رفتن عمودی به مشکلات زانو و کمر منجر شده و تغییر در ساختار فک و رژیم غذایی به مشکلات دندانی ختم شده، رشد سریع مغز انسان نیز به مرور زمان چالش‌هایی را برای سلول‌های خود ایجاد کرده است. فرضیه ما این بود که همین فرآیند ممکن است رخ داده باشد و نورون‌های دوپامین ممکن است عامل شکل‌گیری مفاصل آسیب‌پذیر باشند.
پولن و همکارانش با استفاده از یک فناوری تصویربرداری نشان دادند که دو ناحیه نیازمند دوپامین در مغز انسان به طور قابل توجهی بزرگ‌تر از همتای خود در ماکاک‌ها هستند. همچنین، قشر جلوی مغز 18 برابر بزرگ‌تر و جسم مخطط تقریبا هفت برابر بزرگ‌تر است.
پولن ادامه داد: با وجود این، تعداد نورون‌های دوپامین انسان‌ها فقط دو برابر خویشاوندان نخستی‌سان آنهاست. بنابراین، این نورون‌ها در مغز بزرگ‌تر و پیچیده‌تر انسان باید بیشتر کشیده شوند و سخت‌تر کار کنند. هر کدام از آنها بیش از دو میلیون سیناپس را تشکیل می‌دهند.
«نناد سستان»(Nenad Sestan) عصب‌شناس رشد «دانشگاه ییل»(Yale University) گفت: نورون‌های دوپامین، ورزشکاران واقعی هستند. آنها دائما فعال می‌شوند.
پولن و همکارانش برای درک این که چگونه نورون‌های دوپامین انسان ممکن است برای برطرف کردن نیازهای یک مغز بزرگ سازگار شوند، نسخه‌هایی را از این سلول‌ها در آزمایشگاه پرورش دادند. آنها سلول‌های بنیادی را که می‌توانند به انواع سلول‌ها تبدیل شوند، از هشت انسان، هفت شامپانزه، سه ماکاک و یک اورانگوتان گرفتند و آنها را به ساختارهای مینیاتوری مشابه مغز به نام «ارگانوئید» تبدیل کردند. پس از 30 روز، این ساختارها تولید دوپامین را آغاز کردند که شبیه به کار مغز در حال رشد است.
پس از این مرحله، این گروه پژوهشی به صورت ژنتیکی نورون‌های دوپامین را تعیین توالی کردند تا مشخص کنند کدام ژن‌ها فعال شده‌اند و چگونه کنترل می‌شوند. پژوهشگران با تحلیل نورون‌های انسان و شامپانزه دریافتند که نورون‌های انسان، سطوح بالاتری را از ژن‌هایی بیان می‌کنند که استرس اکسیداتیو تحت مدیریت آنها قرار دارد. استرس اکسیداتیو نوعی آسیب سلولی است که می‌تواند توسط فرآیند انرژی بر تولید دوپامین ایجاد شود. این ژن‌ها آنزیم‌هایی را رمزگذاری می‌کنند که به تجزیه و خنثی کردن مولکول‌های سمی موسوم به گونه‌های فعال اکسیژن می‌پردازند. این مولکول‌ها می‌توانند به سلول‌ها آسیب برسانند.
پژوهشگران برای بررسی این که آیا نورون‌های دوپامین انسان ممکن است واکنش‌های استرس منحصربه‌فردی داشته باشند یا خیر، از نوعی آفت‌کش استفاده کردند که به استرس اکسیداتیو در ارگانوئیدها منجر می‌شود. آنها دریافتند نورون‌های ایجادشده‌ از سلول‌های انسان، تولید نوعی مولکول را به نام «BDNF» افزایش می‌دهند که در افراد مبتلا به اختلالات عصبی مانند بیماری پارکینسون کاهش می‌یابد. آنها واکنش مشابهی را در نورون‌های شامپانزه مشاهده نکردند.
درک این مکانیسم‌های محافظتی می‌تواند به توسعه درمان‌هایی بیانجامد که دفاع سلولی را در افراد در معرض خطر بیماری پارکینسون تقویت می‌کنند. سوزا گفت: برخی از این محافظت‌ها ممکن است به دلیل جهش، در همه افراد وجود نداشته باشند. این یک آسیب‌پذیری اضافی را در آن افراد ایجاد می‌کند.
ارگانوئیدهای مورد استفاده در این پژوهش، نورون‌های در حال رشد را نشان می‌دهند که معادل نورون‌های موجود در بدن جنین هستند و پیچیدگی نورون‌های بالغ را به ‌طور کامل نشان نمی‌دهند. سوزا گفت: پژوهش‌های آینده باید بررسی کنند که چگونه چنین مکانیسم‌های محافظتی در نورون‌های بالغ و پیر می‌مانند زیرا بیماری‌های دژنراتیو که بر این سلول‌ها تأثیر می‌گذارند، معمولا در سنین پایین وجود دارند.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/789034/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کمک استارلینک به پرواز هواپیماهای مافوق صوت

اعطای نشان ویژه نمایشگاه بین‌المللی فناوری‌های پیشرفته چین به شرکت دانش‌بنیان ایرانی

چرا فلزات گرانبها روی بستر کربنی خواص کاتالیزوری خیلی بهتری دارند؟

بیش از 200 عنوان برنامه همزمان با هفته بسیج در فومن اجرا می شود

روستاهایی که تاریخ را زندگی می‌کنند

اثبات صنعتگری مردم شهر تاریخی ماسوله با کشف شواهد باستانی+فیلم

خبرنگار مهر گیلان نفر نخست جشنواره «حریم رسالت» شد

خبرنگار خبرگزاری مهر گیلان نفر نخست جشنواره «حریم رسالت» شد

هزینه 35 میلیارد ریالی برای دستگاه ام آر آی تالش

دستگیری سارقان مامورنما در گیلان

دستگیری سارقان مامورنما در استان گیلان

دستگیری سارقان مأمورنما در گیلان

دکلمه زیبا خسرو شکیبایی

شعر انتخابی آرش پورعلیزاده در مرحله نیمه‌نهایی رقابت شاعران

سخنان دلنشین دکتر انوشه

کثیف ترین نوع دروغ!

نمای 360 درجه مریخ از منظر مریخ‌نورد «کنجکاوی»

فراخوان برنامه تابستانه دانشمندان جوان در سال 2025

«اسپیس‌ایکس» اولین ماموریت را برای هند انجام داد

بومی‌سازی شبیه‌ساز تزریق وریدی کودک

گیلان یکی از پایه‌های قوی ورزش وزنه برداری در کشور است

فرماندار رشت: تاکنون سرشماری کشاورزی 50 روستای شهرستان رشت انجام شده است

ارسال 7200 اثر به ‌جشنواره بین‌المللی حریم رسالت

کشف 11 ماینر در انبار یکی از ادارات!

عکس/ اینجا اروپا نیست، پاییز زیبای رضوان شهر در گیلان است

پنج نفر بر اثر تصادف در محور صومعه‌سرا ـ پونل مصدوم شدند

کاهش تدریجی دمای هوا در استان گیلان

کشف 11 ماینر در یکی از ادارات رشت!

هیأت فوتبال: مشکلی برای نصب VAR در ورزشگاه انزلی وجود ندارد

هر چه با من اینجاست رنگ رخ باخته است

بازدید عارف از موزه کتاب و میراث مستند ایران

زیبایی انسان عاشق!

ظهور نویسندگان جوان، از نقاط قوت داستان‌نویسیِ امروز است

نویسنده‌ای که رهبر انقلاب مدیون او بود!

کتاب «فرهنگ واژگان مازندرانی ونداد» رونمایی شد

یک ربات جدید برای همکاری با انسان ساخته شد

برنامه «25 اقدام» برای حضور ایران در میان 10 قدرت هوش مصنوعی جهان

چگونه مغز انسان تا این اندازه بزرگ شد؟

اولین سیستم راداری شکار یوفوها راه‌اندازی شد

ترسیم «تاج سیاه‌چاله» برای اولین بار

نخستین انتقال اتم‌ها از طریق تونل‌زنی کوانتومی محقق شد

افتخارآفرینی نخبگان ایرانی در المپیاد نانو؛ مدال طلا برای ایران

با شوهری که قهر میکنه چه برخوردی داشته باشم؟

سامانه بارشی عصر فردا وارد گیلان‌ می‌شود

5 مصدوم بر اثر برخورد 6 خودرو در جاده صومعه‌سرا به پونل + تصاویر

5 نفر بر اثر تصادف در محور صومعه سرا - پونل مصدوم شدند

کشف 25 تن چوب قاچاق در لاهیجان

نزدیک شدن حیوانات به شهرها / وقتی زیست‌بوم دچار تغییر می‌شود

14 نشست بسیج استادی در دانشگاه پیام نور گیلان برگزار می شود

امام جمعه شفت: ولایت‌مداری مهم‌ترین شاخصه بسیج است