نسیم گیلان

آخرين مطالب

از دست رفتن گیاهان دارویی می‌تواند به یک بحران جهانی تبدیل شود گفتگو

از دست رفتن گیاهان دارویی می‌تواند به یک بحران جهانی تبدیل شود
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا /تغییرات آب و هوایی تهدید قابل توجهی برای گیاهان دارویی ایجاد می‌کند و نگرانی‌هایی در مورد در دسترس بودن آنها در آینده و تأثیر آن بر تولید دارو و مراقبت‌های بهداشتی ایجاد شده است.
گیاهان دارویی از دیرباز جزء جدا نشدنی از سیستم‌های مراقبت‌ سلامت و توسعه دارو بوده‌اند. شواهد استفاده از آنها به یک لوح گلی سومری 5000 ساله برمی‌گردد که ریشه‌های باستانی آنها را به نمایش می‌گذارد. در دوران معاصر، ارزش بازار گیاهان دارویی در سال 2023 از حدود 300 میلیارد دلار فراتر رفت که بر اهمیت آنها تاکید دارد.
به نقل از آی‌ای، تغییرات آب و هوایی تهدیدهای قابل توجهی برای این منابع ایجاد می‌کند و نگرانی‌هایی در مورد در دسترس بودن آنها در آینده و تاثیر آن بر تولید دارو و مراقبت‌های بهداشتی ایجاد شده است. از دست دادن این منابع درمانی چه تاثیری خواهد داشت؟ آیا می‌توانیم با این تغییرات سازگار شویم یا جایگزین‌هایی پیدا کنیم؟ این تغییرات چه تاثیری بر هزینه و پایداری تولید دارو خواهد گذاشت؟


فرآیندهای استاندارد کشف دارو شامل جمع‌آوری گونه، استخراج، جداسازی شیمیایی و آزمایش زیستی است. نمونه‌های قابل توجه از این دست عبارتند از داروی پاکلیتاکسل(Paclitaxel) که از گیاه سرخدار غربی(Taxus brevifolia) به دست می‌آید و برای درمان سرطان تخمدان و پستان استفاده می‌شود. همچنین داروی سیلیمارین(silymarin) که از گیاه خار مریم(Silybum marianum) تهیه می‌شود که برای اختلالات کبدی کاربرد دارد و داروی کینین از درخت گنه گنه(cinchona) به دست می‌آید و برای درمان مالاریا ضروری است.


انجمن سرطان آمریکا تقریبا 310 هزار مورد جدید سرطان پستان تهاجمی را در زنان برای سال 2024 پیش‌بینی کرده است که اهمیت پاکلیتاکسل را نشان می‌دهد. انتظار می‌رود بازار جهانی سیلیمارین تا سال 2028 به 110.7 میلیون دلار برسد که نشان دهنده ارتباط اقتصادی داروهای مشتق شده از گیاهان است.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، حدود 40 درصد از محصولات دارویی، وابسته به منابع طبیعی هستند و 70 درصد از مردم در سراسر جهان به داروهای سنتی متکی هستند.
تهدیدات تغییر اقلیمی
استفاده از تقریبا 50 تا 80 هزار گونه گیاهی برای اهداف دارویی در سراسر جهان بر اهمیت آنها تاکید دارد و مطالعه‌ای در ماه دسامبر سال 2023 نشان داد که سالانه بیش از پنج میلیون تُن گیاهان دارویی جمع‌آوری و استفاده می‌شود. تغییرات آب و هوایی از طریق نوسانات دما، تغییر ترکیب خاک و آب و هوای نامساعد، زیستگاه این گیاهان را مختل کرده و می‌تواند بر خواص دارویی آنها تأثیر بگذارد. یک مطالعه در ماه ژوئن سال 2024 بیان کرد که تغییرات آب و هوایی، همراه با افزایش تقاضا برای داروهای گیاهی، فشار بیشتری بر این منابع وارد می‌کند.

نسیم گیلان

تانوی شارما(Tanvi Sharma)، نویسنده اصلی این مطالعه از بخش زیست‌فناوری در موسسه فناوری زیست منبع هیمالیا(CSIR-Institute of Himalayan Bioresource Technology)، تاکید کرد که از بین رفتن بالقوه گیاهان بومی و دارویی به دلیل تغییرات آب و هوایی یک نگرانی مهم است. او توضیح داد: تلاش‌ها با کمک بازسازی و زیست ‌فناوری می‌تواند این خسارات را کاهش دهد، اما سازگاری در جوامع طبیعی ممکن است بسیار بیشتر طول بکشد.
تاثیرات بر رشد گیاه و ترکیبات زیست فعال
دکتر اسپیروس تئودوریدیس(Spyros Theodoridis) از موسسه تحقیقاتی سنکنبرگ(Senckenberg) و موزه تاریخ طبیعی می‌گوید که گرمای بیش از حد و کمبود آب، رشد و تولید مثل گیاهان را محدود می‌کند و باعث رقابت آنها با گونه‌های انعطاف‌پذیرتر و تغییر تولید ترکیبات زیست فعال می‌شود.
وی افزود: تغییرات آب و هوایی بر فرآیندهای متابولیک در گیاهان دارویی تأثیر می‌گذارد که این بر تولید ترکیبات زیست فعال در این گیاهان تاثیر می‌گذارد.
دکتر تئودوریدیس بر درک محدودی که در مورد نحوه تاثیر تغییرات آب و هوایی بر تولید ترکیبات دارویی وجود دارد و تلاش‌ها برای پیش‌بینی و محافظت را با مشکل مواجه می‌کند، تاکید کرد. او خاطرنشان کرد: گیاهان دارویی محصول میلیون‌ها سال تکامل هستند و نمی‌توان آنها را به راحتی جایگزین کرد. ما باید واکنش‌های متابولیکی گیاهان دارویی را بیشتر بررسی کنیم و این همان کاری است که در تلاشیم انجام دهیم.
به هر حال، گیاهان دارویی محصول میلیون‌ها سال تکامل هستند و نمی‌توان آن را به راحتی با داروهای مصنوعی جایگزین کرد. بهتر است منابع بیشتری برای مطالعه واکنش ترکیبات شیمیایی به تغییرات آب و هوایی و نظارت بر جمعیت گیاهان دارویی در طول زمان اختصاص داده شود. البته ممکن است گیاهان دارویی و همچنین بسیاری از گیاهان دیگر پتانسیل سازگاری بالایی داشته باشند، اما نمی‌توان مطمئن بود که خواص دارویی آنها حفظ خواهد شد یا خیر.
آیا صنعت داروسازی برای پیامدهای تغییرات آب و هوایی آماده است؟
هزینه‌های توسعه دارو در حال حاضر از 300 میلیون دلار تا چهار میلیارد دلار متغیر است. انقراض بالقوه گیاهان دارویی می‌تواند منجر به از بین رفتن داروهای آینده شود و برآوردها حاکی از آن است که ممکن است هر دو سال یک بار یک داروی مهم به دلیل از دست رفتن تنوع زیستی از بین برود.

نسیم گیلان

 یک مطالعه کانادایی در سال 2021 گزارش داد که 1445 گونه گیاهی دارویی برای محصولات تجاری برداشت می‌شوند که 1217 گونه بومی هستند و این سوالاتی را در مورد آمادگی صنعت برای تاثیرات آب و هوایی بر گیاهان ایجاد می‌کند.
آیا صنعت داروسازی در کانادا به اندازه کافی برای پیامدهای تغییرات آب و هوایی آماده است؟
پروفسور سوزان مورچ(Susan Murch) از دانشگاه بریتیش کلمبیا گفت که این سوال قابل توجه است. اما پاسخ کوتاه به آن «نه» است. ما داده‌های تحقیقاتی گیاه‌شناسی جدید کافی در مورد گیاهان بومی یا وحشی برای بیشتر مناطق کشور نداریم.
ما نمی‌دانیم کدام گونه‌ها در برابر چالش‌های آب و هوایی مقاوم هستند و کدام گونه‌ها آسیب پذیر خواهند بود. گاهی اوقات محصولات تجاری رایج می‌شوند و گیاهان وحشی بیش از حد برداشت می‌شوند.
در مطالعه‌ای که 20 سال پیش منتشر شد، دانشمندان هشدار دادند که تخریب جنگل‌های آمازون برزیل، دسترسی به برخی از گونه‌های گیاهان دارویی را کاهش داده است. محققان هشدار دادند که بسیاری از این گیاهان فاقد جایگزین‌های گیاهی هستند. همانطور که اشاره شد، این ضرر برای صنعت داروسازی و همچنین برای جمعیت روستایی که به این گیاهان متکی هستند، مشکل مهمی ایجاد می‌کند.
گیاهان دارویی سنتی چینی
طب سنتی چینی(TCM) منبع ارزشمندی برای کشف دارو است. از سال 1999 تا 2021، بیش از 3000 کارآزمایی بالینی انجام شد. یک نمونه از این داروها ACT001 است که از بابونه گاوی (Tanacetum parthenium) مشتق شده است و پتانسیل آن در درمان سرطان شناخته شده و به عنوان یک داروی نادر توسط سازمان غذا و دارو تایید شده است.

نسیم گیلان

به گفته لینفانگ هانگ(Linfang Huang)، محقق آزمایشگاه کلیدی حفاظت از منابع پزشکی چین، تغییرات آب و هوایی، گونه‌های حساسی مانند شیرین بیان، مشک، قارچ سرچُماقی‌ و جینسنگ را تهدید می‌کند. این تهدیدها بر اثربخشی، ایمنی و در دسترس بودن منابع طب سنتی چینی تاثیر می‌گذارد و صنعت داروسازی را با چالش‌هایی مواجه می‌کند.
تغییرات آب و هوایی، شمشیری دولبه برای گیاهان دارویی
تغییرات آب و هوایی ممکن است اثرات مثبتی بر روی برخی گیاهان نیز داشته باشد، مانند افزایش دامنه رشد یا افزایش تولید متابولیت‌های ثانویه که ترکیباتی است که برای خواص دارویی حیاتی هستند. پیشرفت‌های فناوری، مانند روش‌های ویرایش ژن CRISPR/Cas، پتانسیل افزایش تولید متابولیت ثانویه را ارائه می‌دهد. با این حال، چالش‌ها، از جمله تنوع در کارایی هدف‌گیری ژن، همچنان باقی می‌مانند.
شارما می‌گوید: با این حال، این تاثیرات مشروط به گونه‌های گیاهی خاص و شرایط محیطی است و انتظار می‌رود تاثیر کلی تغییرات آب و هوایی تا حد زیادی برای تنوع زیستی جهانی مضر باشد.

نسیم گیلان

هوانگ از قوانین محکم‌تری برای حفاظت از گیاهان دارویی وحشی و استانداردسازی شیوه‌های کشت حمایت می‌کند. فناوری‌هایی مانند کشت بافت گیاهی، ویرایش ژن، و سنجش از راه دور می‌توانند به تلاش‌های حفاظتی کمک کنند. رویکردهای بین رشته‌ای که ترکیبی از نوآوری‌های زیست‌فناوری، حفاظت و شیوه‌های پایدار است برای کاهش اثرات تغییرات آب و هوایی و تضمین آینده گیاهان دارویی ضروری است.
بدون انجام اقدامات پیشگیرانه، صنعت داروسازی و سلامت عمومی با چالش‌های مهمی روبرو خواهد شد. از دست رفتن تنوع زیستی می‌تواند در دسترس بودن ترکیبات طبیعی ضروری را محدود کند و نیاز به اقدام فوری برای حفاظت از این منابع ارزشمند را نشان می‌دهد.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/788440/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کشف فصل‌هایی ناشناخته از ماه در بررسی نمونه‌های آپولو 16

تصاویری از آخرین ابرماه سال 2024 در سراسر دنیا

کاوشگر «هرا» در راه رسیدن به مریخ است

جوشکاری لیزری با منبع لیزر فیبری 20 کیلو واتی در کشور میسر شد

تخمین مدل‌های الاستیک زیرسطحی با استفاده از داده‌های ژئوفیزیکی و هوش مصنوعی

ترمیم استخوان‌های شکسته با خون بیمار!

زمین فوتبالی از ایران اینفانتینو را به وجد آورد +عکس

واکنش رئیس فیفا به زمین مسابقه فوتبال در لاهیجان + عکس

تصویر بی‌نظیری که رئیس فیفا از ایران منتشر کرد

وضعیت کاربری زمین بیمارستان رسول اکرم(ص) رشت تعیین تکلیف شود

اینفانتینو این تصویر بی‌نظیر از ایران را منتشر کرد

نوشته جالب رئیس فیفا درباره یک زمین فوتبال در لاهیجان! + عکس

عکس جالبی که رییس فیفا از لاهیجان منتشر کرد

آغاز اردوی تیم ملی تپانچه با حضور 2 تیرانداز گیلانی

حیرت رئیس فیفا از زمین فوتبال در لاهیجان + عکس

جهاد آبرسانی به 631 روستای گیلان/ 80 روستا آبرسانی شد

لاهیجانی‌ها با این عکس رییس فیفا را ذوق‌زده کردند!

ماسالی ها بیش از یک میلیارد تومان به «جبهه مقاومت» اهدا کردند

سرانه آرد رشت بر اساس جمعیت شناور دیده شود

فاجعه آتش سوزی در شهرک صنعتی رشت/ انبار قطعات خودرو در آتش سوخت

اینفوگرافی/ 10 استان رکوددار تولید گندم در کشور

«کتابدار گیلانی» برگزیده کشور شد

سرانه مطالعه در ایران؛ 30 دقیقه در روز

دلم اطمینان می‌خواهد و اندکی آرامش

ماجرای تأسیس اولین حسینیه در تایلند!

در کتابگردی خانوادگی رئیس‌جمهور چه گذشت؟

دیدار پزشکیان و وزیر فرهنگ با محمدعلی موحد

در جلسه استماع کنگره آمریکا درباره آدم فضایی‌ها چه گذشت؟

از دست رفتن گیاهان دارویی می‌تواند به یک بحران جهانی تبدیل شود

بطری‌های پلاستیکی سبک‌تر و مقاوم‌تر می‌شوند

واکنش جالب رئیس فیفا به تصویری از زمین فوتبال در لاهیجان+عکس

علی شمخانی داخل سنگر با لباس نظامی+ عکس

کتابدار رشتی برگزیده کشور شد

ورود سامانه بارشی به گیلان

تصویر زمین فوتبال روستایی از ایران اینفانتینو را به وجد آورد

پست جالب اینفانتینو از یک زمین فوتبال در لاهیجان!

چشم رئیس فیفا زمین فوتبال گیلان را گرفت + عکس

هفته‌ای بارانی پیش روی گیلانیان

مناسبت روز/ شنبه، 26 آبان

کتاب خادم الرضا منتشر شد

«نیما یوشیج»؛ بنیان‌گذار شعر نو در ایران / شاعری با نظریه شعر مدرن

چگونه جان ندهد عاشقی که دلتنگ است...

معرفی برترین‌های مسابقات شطرنج در مراغه

خلاصه سریال «سوجان» که در شبکه یک غوغا کرده/ بازیگران

پست اینستاگرامی جالب رئیس فیفا با تصویری از زمین فوتبال لاهیجان: ایران عاشق فوتبال است +تصویر

ایران عاشق فوتبال است +تصویر

پست اینستاگرامی جالب رئیس فیفا با تصویری از زمین فوتبال لاهیجان: ایران عاشق فوتبال است / عکس

2 دسته ماهواره اینترنتی به فضا رفتند

تولید سامانه عیب یابی جعبه دنده های صنعتی درکشور

شناسایی 10 ثانیه‌ای تومورهای مغزی قسر در رفته توسط هوش مصنوعی