نسیم گیلان
واردات چای با ارز آزاد شد تا تولید داخلی جان بگیرد
شنبه 6 ارديبهشت 1404 - 08:20:13
نسیم گیلان - محمدمهدی برومندی، معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی در جشنواره چای روستای لیسه رود کومله، با اشاره به ظرفیت‌های مطلوب و برنامه‌ریزی منسجم برای حمایت از تولید داخلی چای گفت: خوشبختانه با همکاری نزدیک دولت و مجلس شورای اسلامی، زمینه برای یک سال پربار در حوزه تولید چای فراهم شده است.
وی با قدردانی از دعوت نمایندگان استان گیلان، به ویژه دکتر لاهوتی و دکتر علیجانی، برای حضور در این بازدید، افزود: با هماهنگی انجام‌شده در شورای قیمت‌گذاری، نرخ برگ سبز چای به نحوی تعیین شد که هم به نفع تولیدکننده باشد و هم صنعت چای کشور متضرر نشود.
برومندی خاطرنشان کرد: انبارهای بیش از 160 کارخانه چای در استان گیلان کاملاً خالی و آماده خرید برگ سبز هستند و با برنامه‌ریزی صورت‌گرفته، 25 درصد بهای برگ سبز چای توسط دولت پرداخت و باقی‌مانده توسط کارخانه‌داران تأمین می‌شود.
وی از اختصاص اعتبارات جدید به صندوق تخصصی چای خبر داد و گفت: در این سفر تأکید شد که تسهیلات کم‌بهره بیشتری در اختیار باغداران و کارخانه‌داران قرار گیرد تا بتوانند در مسیر تقویت تولید و تجهیز صنعت گام بردارند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به مشکلات مطرح‌شده توسط چای‌کاران در این بازدید افزود: یکی از دغدغه‌های مهم کشاورزان، تأمین کود و تغذیه باغات بود که برای نخستین بار با دستور وزیر جهاد کشاورزی، یارانه کود به باغات نیز اختصاص یافته است. توزیع این کودها توسط سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان و سازمان چای در دستور کار قرار دارد.
برومندی تصریح کرد: همانند سال گذشته، واردات چای مشروط به خرید محصول داخلی شده است تا هم تولید داخلی حمایت شود و هم صنعت چای کشور جان بگیرد.
وی با اشاره به نام‌گذاری سال توسط مقام معظم رهبری تحت عنوان “سال سرمایه‌گذاری برای تولید” گفت: ما در دولت و مجلس با تمام توان در کنار تولیدکنندگان ایستاده‌ایم و به‌ویژه در حوزه چای، حمایت‌ها با قدرت بیشتری دنبال خواهد شد.
برومندی با بیان اینکه در سال گذشته 120 میلیارد تومان تسهیلات با نرخ بهره 4 درصد به چای‌کاران اختصاص یافت، افزود: امسال نیز با افزایش این اعتبارات و ارائه تسهیلات مکانیزاسیون، در خدمت کشاورزان و صنعت چای خواهیم بود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: تلاش دولت بر این است که ضمن افزایش تولید در واحد سطح، باغات رهاشده و غیرفعال را نیز مجدداً وارد چرخه تولید کند تا نیاز داخلی از محل تولید ملی تأمین و واردات کاهش یابد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی: با پیگیری نمایندگان گیلان، گره 25 ساله چای سنواتی باز شد
به گزارش دیارمیرزا، معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی، در مراسم جشن برداشت برگ سبز چای در استان گیلان، ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع مردم و چای‌کاران این دیار، از حمایت‌های مستمر نمایندگان استان گیلان، به‌ویژه دکتر مهرداد لاهوتی، قدردانی کرد و گفت: وظیفه خود می‌دانم از تلاش‌ها و پیگیری‌های دلسوزانه جناب آقای دکتر لاهوتی و سایر نمایندگان محترم مجلس در گیلان برای پشتیبانی از بخش کشاورزی و باغداران صمیمانه تشکر کنم. امیدوارم این حمایت‌ها همچون گذشته استمرار یابد.
برومندی با ابلاغ سلام گرم و صمیمی دکتر نوری، وزیر محترم جهاد کشاورزی، افزود: ایشان علاقه‌مند به حضور در این جمع صمیمی بودند، اما به دلیل برخی جلسات ضروری در تهران، امکان حضور پیدا نکردند. ان‌شاءالله در آینده نزدیک، حضور ایشان را در استان شاهد خواهیم بود.
وی با اشاره به حضور گسترده مسئولان استانی، اعضای شورای اداری و شورای تأمین، امام جمعه محترم، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان، رئیس سازمان چای کشور و سایر مسئولان محلی و ملی، افزود: خوشحالم که امروز شاهد همراهی و همدلی مردم و مسئولان در این نقطه از کشور هستم. این حضور همزمان نشانه‌ای روشن از اهمیت محصول چای در سطح ملی است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه بیش از 55 هزار خانوار در استان گیلان معیشت خود را از محل چای تأمین می‌کنند، گفت: محصول چای نه‌تنها یک کالای استراتژیک برای امنیت غذایی کشور است، بلکه محصولی فرهنگی و هویت‌ساز برای شمال ایران نیز به شمار می‌رود.
برومندی افزود: چای تنها محصول باغبانی است که دولت به صورت مستقیم از آن حمایت می‌کند و 25 درصد از قیمت خرید برگ سبز چای توسط دولت پرداخت می‌شود. این حمایت با پیگیری نمایندگان گیلان، به‌ویژه در شورای قیمت‌گذاری، برای سال 1404 نیز ادامه پیدا کرده است.
وی با اشاره به گذشته پر فراز و نشیب صنعت چای در کشور گفت: زمانی در گیلان بیش از 36 هزار هکتار باغ چای وجود داشت که به دلیل برخی سیاست‌های نادرست، به حدود 16 هزار هکتار کاهش یافت. اما خوشبختانه امروز با کمک نمایندگان محترم، به‌ویژه دکتر لاهوتی، و سایر نهادها، توانسته‌ایم گره 25 ساله پرونده چای سنواتی را باز کنیم.
برومندی ادامه داد: امروز از سراوان تا ماکو، تنها محصولی که دولت این‌چنین گسترده از آن حمایت می‌کند، چای است. در یکی دو سال گذشته نیز واردات چای تنها با ارز آزاد ممکن شده است تا از تولید داخل به‌طور جدی حمایت شود.
برومندی با قدردانی از هنرمندان و دست‌اندرکاران برگزاری این جشن بزرگ، ابراز امیدواری کرد این رویداد فرهنگی و اقتصادی بتواند انگیزه‌ای مضاعف برای حمایت از چای‌کاران و رونق دوباره این صنعت دیرینه باشد.
امسال سهم دولت برای چای به 750 میلیارد تومان می‌رسد
به گزارش دیارمیرزا، معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی، در ادامه سخنان خود در جشن برداشت برگ سبز چای، با اشاره به گام‌های حمایتی مهم دولت در حوزه چای کشور گفت: در دو سال اخیر، واردات چای صرفاً با ارز آزاد انجام می‌شود؛ این یعنی دولت اجازه نمی‌دهد واردکنندگان با بهره‌گیری از ارز دولتی، با تولیدکننده داخلی رقابت ناعادلانه داشته باشند. این تصمیم یک گام مهم و جدی در راستای حمایت از تولید ملی است.
وی ادامه داد: با هماهنگی کامل وزیر محترم جهاد کشاورزی، نمایندگان گیلان به‌ویژه جناب آقای دکتر لاهوتی و با پیگیری‌های مستمر، محدودیتی در واردات اعمال شد تا واردات سالانه از سقف 40 هزار تن فراتر نرود؛ در حالی که طی یک دهه گذشته بین 65 تا 75 هزار تن چای وارد کشور می‌شد.
برومندی با اشاره به اقدام مهم دیگری افزود: از این پس هر واردکننده‌ای به ازای هر یک کیلو چای خارجی که وارد می‌کند، موظف است یک کیلو چای داخلی از کارخانجات گیلان خریداری کند. همین اقدام سبب شد سالانه حدود 15 هزار تن چای انبارشده در کارخانجات گیلان به بازار بازگردد.
او با بیان اینکه دولت در سال گذشته 540 میلیارد تومان بابت سهم خود از قیمت برگ سبز چای پرداخت کرده، گفت: امسال این عدد با افزایش قیمت خرید به 750 میلیارد تومان خواهد رسید. این نشان از عزم جدی دولت در حمایت از چای‌کاران دارد.
معاون وزیر همچنین از وجود 140 میلیارد تومان موجودی در صندوق تخصصی حمایت از چای خبر داد و افزود: برای افزایش سرمایه صندوق، 150 میلیارد تومان دیگر نیز تصویب شده که بخشی از آن پرداخت شده است. از این محل، سال گذشته 112 میلیارد تومان وام با نرخ 4 درصد به باغداران پرداخت شد که برنامه داریم امسال این رقم را افزایش دهیم.
وی افزود: تعیین‌تکلیف پرونده چای سنواتی که سال‌ها معضل بزرگی برای صنعت چای بود، با همکاری نمایندگان مجلس به نتیجه رسیده است. اکنون بدهی‌های معوق به حساب دولت منتقل شده و به زودی کارخانه‌ها از این بند رها خواهند شد. همچنین 26 هزار تن چای سنواتی موجود در انبارها به مراکز تحقیقاتی منتقل و به کمپوست تبدیل خواهد شد.
برومندی با اشاره به برنامه مکانیزاسیون گفت: نخستین کمباین برداشت مکانیزه چای در گیلان راه‌اندازی شده و چهار رقم جدید نهال چای نیز با یارانه دولتی وارد شده که بخشی از آن‌ها توزیع شده و مابقی نیز به‌زودی در اختیار باغداران قرار می‌گیرد.
در پایان، برومندی تأکید کرد: به عنوان مسئول باغبانی کشور، قول می‌دهم هرچقدر تولید چای داخلی افزایش یابد، از آن سو واردات کاهش پیدا خواهد کرد. باید تلاش کنیم تا چای کشور، مانند گذشته، تنها از استان‌های شمالی تأمین شود و دیگر شاهد باقی‌ماندن محصول روی دست کشاورزان نباشیم.

http://www.gilan-online.ir/fa/News/813834/واردات-چای-با-ارز-آزاد-شد-تا-تولید-داخلی-جان-بگیرد
بستن   چاپ