نسیم گیلان
پرونده ثبت جهانی ماسوله در اولویت قرار گرفته است
چهارشنبه 7 آذر 1403 - 20:19:55
نسیم گیلان - علی دارابی شامگاه چهارشنبه در جریان سفر به گیلان در بازدید از در جمع خبرنگاران گفت: پیش تر هیاتی از ایکوموس برای ارزیابی جهانی به این شهر تاریخی سفر کردند.
وی ادامه داد: همچنین هیاتی از باستان شناسان در زمانی 10 روزه به انجام کاوش های باستانی در این منطقه پرداختند .
دارابی اظهار امیدواری کرد: پرونده ثبت جهانی ماسوله هر چه زودتر برای ثبت جهانی آماده شود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
وی بازدید از شهرتاریخی ماسوله و پیشرفت پروژه های در حال مرمت و حفاظت را از جمله برنامه های سفر 2 روزه خود به گیلان اعلام کرد.
ماسوله در 25 کیلومتری جنوب غربی شهرستان فومن در کنار رودخانه‌های جاری بر پهنه صخره سنگ‌ها، اراضی شالی و باغ‌های چای و معماری پلکانی گِلین منحصر به فرد در دل کوهستان همراه با پنجره‌های چوبی و گلدان‌های شمعدانی رنگینش، سال 1354 با شماره 1090 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید و ثبت جهانی آن از سال 1390 در دستور کار قرار گرفت.
شهرک تاریخی ماسوله سال 2007 در میراث تاریخی یونسکو به طورموقت ثبت شد تا مسیرهرگونه تغییر و آسیب به آن بسته شود.در گذر سال‌ها این شهر رفت و آمد مدیران، کارشناسان بین‌المللی، ملی و استانی بسیاری را به خود دید که بررسی‌ها و گزارش‌های متعددی را از این قطعه تاریخی به همراه داشت.
همچنان پرونده جهانی شدن ماسوله اندرخم یونسکو باقی مانده بود تا اینکه آبان 1400 ماسوله عنوان شهر کامل از نگاه ارزیابان بین المللی را از آن خود کرد که به اعتقاد کارشناسان گامی مهم در مسیر ثبت جهانی آن محسوب می‌شد و ارزیاب یونسکو سرانجام پس از گذشت 11 سال از آغاز فرایند ثبت جهانی منظر فرهنگی ماسوله، ششم مهر 1401 وارد این شهر تاریخی شد و فرآیند اولیه ثبت جهانی ماسوله را آغاز کرد و قرار شد نتیجه شهریور 1402 در چهل و پنجمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو اعلام شود.
26 شهریور (17 سپتامبر 2023)، چهل‌ و پنجمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو (UNESCO) برگزار شد و خبر ثبت جهانی کاروانسرای تی تی گیلان در قالب پرونده کاروانسراهای ایران به همراه 53 کاروانسرای تاریخی کشور بررسی و با تصویب اعضای کمیته به عنوان بیست و هفتمین میراث فرهنگی ملموس ایران در فهرست جهانی یونسکو ثبت شد اما از ثبت جهانی ماسوله خبری نشد.

فرصت ثبت جهانی شهرک تاریخی ماسوله از سوی یونسکو باقی ماند لذا برای مردم این سرزمین شوق جهانی شدن کاروانسرای 600ساله با ثبت جهانی شهر تاریخی پلکانی‌شان تمام می‌شود.
ولی جهانی باستان‌شناس ایرانی و مدیرکل میراث‌فرهنگی استان گیلان اظهار کرد: باستان‌شناسان ایرانی با همکاری باستان‌شناسی متالورژی دانشگاه آکادمی علوم چین در حال انجام تحقیقات جدید در زمینه محوطه‌های متالورژی باستانی کشف شده قبلی در هسته و مناطق حایل ماسوله هستند. این اکتشافات مربوط به فعالیت‌های صنعتی مربوط به ذوب آهن اسفنجی و فلزکاری در دوره تاریخی و اسلامی است.
به گفته جهانی، شواهد باستان‌شناسی نشان می‌دهد که منطقه ماسوله شهرک صنعتی مهمی در منطقه برای تولید آهن اسفنجی و ابزارآلات آهنی بوده و شهر تجاری و صنعتی ماسوله تحت تأثیر این فعالیت های صنعتی از دوران ایلخانان در این منطقه شکل گرفته است.
در زمان حاضر باستان‌شناسان به همراه دیگر متخصصان، طی سلسله پژوهش‌هایی در حریم منظرشهر تاریخی ماسوله به منظور درج در پرونده ثبت جهانی به شواهد جدیدی از فعالیت‌های صنعتی مربوط به دوران میانی اسلامی دست یافته‌اند؛ این پژوهش‌ها برای تکمیل و پذیرش پرونده ثبت جهانی ماسوله بسیار حائز اهمیت است.
علاوه بر کشف کارگاه صنعتی ، تاریخی با شواهد فلزگری در ارتفاع 2 هزار و 500 متری شهر ماسوله در روزهای اخیرماه گذشته نیز در بررسی‌های جدید باستان شناسی شواهدی ارزشمند از صنعتگری ذوب آهن اسفنجی ( ماده‌ای است که از احیای سنگ‌آهن بدون ذوب کردن به دست می‌آید) در دوره پارتی در شهر تاریخی ماسوله کشف شده بود.
منبع: ایرنا

http://www.gilan-online.ir/fa/News/791290/پرونده-ثبت-جهانی-ماسوله-در-اولویت-قرار-گرفته-است
بستن   چاپ