نسیم گیلان
نزدیک شدن حیوانات به شهرها / وقتی زیست‌بوم دچار تغییر می‌شود
سه شنبه 29 آبان 1403 - 11:24:41
نسیم گیلان - نزدیک شدن حیوانات وحشی به حریم شهرها و حضور آن‌ها در محیط شهر طی سال‌های گذشته به ویژه در فصل سرد سال یکی از معضلات پیش‌روی مدیریت شهری در شهرهای بزرگ است، این مشکل در شهرهای کوچک‌تر از جمله لاهیجان که ارتباط نزدیک‌تری با طبیعت دارند بیشتر به چشم می‌خورد.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از گیلان، هر ساله با آغاز فصل سرما گونه‌هایی از حیات‌وحش به دلیل گرسنگی و یافتن غذا وارد مناطق شهری، روستایی، زمین‌ها و مزارع کشاورزی می‌شوند و هر از چندگاهی گزارش‌هایی از حمله حیوانات وحشی به دام‌ها و حتی انسان در مناطق مختلف کشور می‌شنویم، از این رو توسعه مناطق مسکونی به سمت مناطق جنگلی و قلمروی حیات وحش می‌تواند علاوه بر ایجاد خطر برای انسان برای حیوانات حفاظت شده نیز خطرناک باشد.
عواملی همچون توسعه نامتوازن شهر، ورود به قلمرو و حریم حیوانات و دست‌اندازی انسان به محیط زندگی گونه‌های جانوری با اقداماتی همچون تغییر کاربری زمین‌های کشاورزی و دیوارکشی باغات و ساختمان‌سازی، عرصه را برای زندگی گونه‌های جانوری تنگ کرده و موجب برهم خوردن چرخه طبیعت، کاهش طعمه گونه‌های وحشی، عجین شدن زندگی این جانوران با جوامع شهری و حضور حیوانات غیراهلی در مناطق مسکونی شده است.
مدیریت غیراصولی پسماند و دسترسی آسان به غذا توسط حیوانات وحشی نیز موجب عادت آن‌ها برای ورود به مناطق روستایی و شهری شده است، از سوی دیگر مدیریت اصولی و صحیح پسماند و جمع‌آوری به موقع زباله‌ها به طور قطع موجب کاهش چشمگیر حضور این جانوران در مناطق مسکونی می‌شود.

نسیم گیلان

سال گذشته بود که حضور روباه و بچه‌هایش در معابر شهری تهران خبرساز شد، طی روزهای اخیر نیز ورود چندین قلاده گُراز وحشی با جثه‌های کوچک و بزرگ به بعضی معابر شهری لاهیجان بازتاب گسترده‌ای در فضای مجازی داشته و باعث حیرت بسیاری از شهروندان و گردشگران شده است.
گُرازها به طور معمول در فصول سرد سال برای یافتن غذا از جنگل‌های اطراف شهر، وارد محلات حاشیه جنگل می‌شوند و بیشتر به سراغ سطل‌های زباله می‌روند.
توسعه لاهیجان و نزدیکی شهر به مناطق جنگلی و کوهستانی باعث شده است تا گُرازها که وحشی هستند به دلیل گرسنگی و پیدا کردن غذا به آسانی وارد شهر شوند، البته بی‌توجهی برخی از شهروندان در قرار ندادن زباله‌ها در سطل‌های زباله در بازه زمانی تعیین شده از سوی شهرداری، غذا رسانی گروهی از شهروندان به گُرازها و اعتماد این حیوانات به انسان از دیگر دلایل ورود به محیط شهری لاهیجان عنوان شده است.
این نخستین بار نیست که گُرازها وارد حاشیه شهر لاهیجان می‌شوند اما در سال‌های قبل به صورت گروهی وارد شهر نمی‌شدند، از این‌رو رفتار این حیوانات نشان می‌دهد که به احتمال بسیار زیاد زیستگاه آن‌ها دچار مشکل شده است.
معراج محمدی از شهروندان گیلانی به خبرنگار ایمنا می‌گوید: فیلم گشت‌وگذار گُرازهای وحشی در معابر شهری لاهیجان را در شبکه‌های اجتماعی مشاهده کردم و بسیار شگفت زده شدم.
وی می‌افزاید: دیدن صحنه‌هایی از حضور حیوانات وحشی در مناطق مسکونی بسیار تلخ و ناراحت‌کننده است، معتقدم در سال‌های گذشته حیات وحش جنگل‌های هیرکانی دچار تخریب و آسیب شده و بسیاری از گونه‌های جانوری از بین رفته است.
این شهروند گیلانی خاطرنشان می‌کند: زندگی ما انسان‌ها به محیط زیست وابسته است و همه در برابر محیط زیست مسئول هستیم و باید برای حفظ زیستگاه نباید از هیچ تلاش و کوششی دریغ کنیم.
محمدی تصریح می‌کند: حضور گُرازها در محیط شهری خنده‌دار نیست و زنگ خطر و تلنگری جدی برای ما انسان‌ها، دوست‌داران محیط زیست و مسئولان است که حیات وحش کشورمان دچار مشکل شده است و باید هر چه سریع‌تر به داد آن برسیم.
این نخستین بار نیست که گُرازها وارد حاشیه شهر لاهیجان می‌شوند اما در سال‌های قبل به صورت گروهی وارد شهر نمی‌شدند از این‌رو رفتار این حیوانات نشان می‌دهد که به احتمال بسیار زیاد زیستگاه آن‌ها دچار مشکل شده است
نوید هاشمی یکی دیگر از شهروندان گیلانی عنوان می‌کند: فیلم حضور گُرازها در شهر لاهیجان را در شبکه‌های اجتماعی مشاهده کردم؛ این موضوع برای من و خانواده‌ام بسیار عجیب بود که این حیوانات تا این اندازه به انسان نزدیک می‌شدند.
وی می‌افزاید: دیدن حیوانات وحشی در محیط شهری خوشایند نیست زیرا می‌تواند برای انسان‌ها و حیوانات خطرات جدی داشته باشد؛ با توجه به اینکه در فصول سرد سال منابع غذایی کمتری در مناطق جنگلی و کوهستانی وجود دارد، طی این مدت سازمان حفاظت محیط زیست باید در زیستگاه حیات وحش به گونه‌های مختلف جانوری غذا رسانی کند تا حیوانات برای یافتن غذا وارد مناطق مسکونی نشوند.
این شهروند می‌گوید: امیدوارم گُرازهای وحشی از شهر لاهیجان هرچه سریع‌تر توسط محیط‌بانان جمع‌آوری و به طبیعت بازگردانده شوند.

نسیم گیلان

زیست‌بوم گُرازهای وحشی دچار تغییر شده است روح‌الله بخشی‌نژاد، فرماندار شهرستان لاهیجان در این خصوص خاطرنشان می‌کند: مدتی است که تعدادی از گُرازهای وحشی وارد مناطق شهری در خیابان کارگر و شیخ زاهد لاهیجان شده‌اند.
وی با اشاره به عوامل حضور گُرازهای وحشی در شهر لاهیجان می‌افزاید: نزدیکی شهر به کوه و مناطق جنگلی، سرمای هوا و غذاررسانی برخی از شهروندان باعث شده تا این حیوانات وارد محیط شهری شوند.
فرماندار شهرستان لاهیجان یکی از دلایل ورود گُرازهای وحشی به محیط شهری را وجود اشکالاتی در زیست‌بوم این حیوانات می‌داند و اضافه می‌کند: برای رفع این مشکل جلساتی در لاهیجان برگزار شد تا راهکارهای مناسب برای انتقال گراز وحشی به زیست‌بوم اصلی مورد بررسی قرار گیرد.
گرازها به مناطق جنگلی دوردست بازگردانده می‌شوند بخشی‌نژاد با بیان اینکه گُرازهای وحشی در گذشته وارد محیط شهری نمی‌شدند، خاطرنشان می‌کند: بر اساس نظرات کارشناسی ارائه شده و با توجه به تعداد محدود گرازها، این حیوانات با همکاری شهرداری و محیط زیست به صورت اصولی زنده‌گیری و در مناطق جنگلی دوردست، رهاسازی خواهند شد، تا خطری متوجه شهروندان و این جانوران نشود.
وی تصریح می‌کند: به منظور انتقال به موقع زباله به محل اصلی مدیرت پسماند، شهرداری لاهیجان اعلام کرده است که شهروندان زباله‌های خودشان را در بازه زمانی 9:00 تا 23:00 در سطل‌های زباله مقابل در منزل قرار دهند، این اقدام از ورود حیوانات از جمله گرازها به محیط شهری و سطل‌های زباله تا حدود زیادی جلوگیری می‌کند.
فرماندار شهرستان لاهیجان با بیان اینکه تاکنون آسیبی از سوی گُرازهای وحشی در محیط شهری لاهیجان متوجه شهروندان نشده است، می‌افزاید: باید قفس‌هایی برای حمل گرازها تهیه و با برنامه‌ریزی مناسب، این حیوانات بدون کوچک‌ترین آسیب به سرعت به زیست‌بوم اصلی خودشان بازگردانده شوند.
حسین علی‌نژاد، رئیس اداره نظارت بر حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان نیز غذارسانی به گُرازها را عامل اعتماد این حیوانات وحشی به انسان و ورودشان به محیط شهری لاهیجان می‌داند و تاکید می‌کند: از شهروندان درخواست داریم در محیط شهری تحت هیچ شرایطی به گرازها غذا ندهند و در صورت مشاهده گرازها، با فاصله از این حیوانات عبور کنند زیرا حرکات ناگهانی همچون دویدن و سروصدا کردن باعث تحریک آن‌ها می‌شود.
وی اضافه می‌کند: گرازها از بینایی خوبی برخوردار نیستند و دید خوبی نسبت محیط اطراف خود ندارند، اگر انسان در فاصله 20 متری این حیوانات قرار گیرد، دید آن‌ها 50 درصد کاهش پیدا می‌کند.
رئیس اداره نظارت بر حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان عنوان می‌کند: گرازها بر خلاف ضعف بینایی، حس شنوایی و بویایی قوی دارند، از این‌رو به شهروندان توصیه می‌کنیم با مشاهده گرازها نکات ایمنی را رعایت و از غذارسانی به این حیوانات اجتناب کنند.
سرمای هوا ساماندهی نشدن زباله‌ها، غذا دادن شهروندان به گرازها سبب شده است تا این حیوانات وارد خیابان‌ها و معابر شهری لاهیجان شوند
علی‌نژاد تصریح می‌کند: بر اساس اصول مدیریت حیات وحش با همکاری شهرداری لاهیجان، جمع‌آوری گرازه‌ای وحشی را به زودی آغاز می‌کنیم تا این حیوانات را به زیستگاه اصلی خودشان بازگردانیم.
علی امیری، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان لاهیجان نیز عنوان می‌کند: هر ساله به دلیل نزدیک بودن کوه (زیستگاه‌های حیات وحش) به بعضی مناطق مسکونی شهر لاهیجان گُرازهای وحشی به حریم زندگی برخی شهروندان نزدیک می‌شوند.
وی ادامه می‌دهد: سرمای هوا، ساماندهی نشدن زباله‌ها، غذا دادن شهروندان به گرازها سبب شده است تا این حیوانات وارد خیابان‌ها و معابر شهری لاهیجان شوند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان لاهیجان خاطرنشان می‌کند: با توجه به حضور همیشگی گرازها در حاشیه شهر و به منظور آرامش شهروندان و پیشگیری از هر نوع حوادث و آسیب‌های احتمالی، هفته گذشته، جلسه‌ای در محل فرمانداری شهرستان لاهیجان با حضور فرماندار، شهردار و مسئولان و ادارات مرتبط همچون دامپزشکی، بهداشت، نیروی انتظامی، منابع طبیعی و آتش‌نشانی، رئیس اداره نظارت بر حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان، معاون و کارشناسان محیط طبیعی اداره حفاظت محیط زیست لاهیجان و تعدادی از فعالان و تشکل‌های محیط زیست برگزار شد و به زودی گرازها زنده‌گیری و در مناطق جنگلی رهاسازی خواهند شد.
وی اضافه می‌کند: در این نشست اطلاع‌رسانی و نصب بنر در خصوص ممنوعیت غذا رسانی به گرازها توسط شهروندان و نزدیک نشدن به این حیوانات وحشی از مواردی بود که مصوب شد.
به گزارش ایمنا، حضور جانوران و گُرازهای وحشی در محیط‌های شهری می‌تواند خطراتی برای عموم شهروندان به همراه داشته باشد؛ ورود این حیوانات به سطل‌های زباله و پخش پسماند و فضولات جانوران در معابر، باعث آلودگی محیط شهری می‌شود و از سوی دیگر این مسئله نشان دهنده وجود مشکلات جدی و کمبود منابع غذایی در زیستگاه این حیوانات است که باید به عنوان یک هشدار جدی تلقی شود و مورد توجه متولیان از جمله سازمان حفاظت محیط زیست قرار گیرد و برای رفع این مشکل از سوی کارشناسان چاره‌اندیشی شود.
گزارش از محمدرضا رشیدی، خبرنگار ایمنا
کد خبر 810923

http://www.gilan-online.ir/fa/News/789022/نزدیک-شدن-حیوانات-به-شهرها---وقتی-زیست‌بوم-دچار-تغییر-می‌شود
بستن   چاپ