نسیم گیلان

آخرين مطالب

جایزه‌هایی که بی‌فایده می‌مانند اقتصادی

جایزه‌هایی که بی‌فایده می‌مانند
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا / صمد طاهری می‌گوید: تا زمانی که ادبیات معاصر به آموزش و پرورش راه پیدا نکند، همه جوایز و جشنواره‌ها عملا بی‌فایده خواهد بود.
این داستان‌نویس که با کتاب «آن پری‌زاد سبزپوش» به‌عنوان برگزیده جایزه ادبی «جلال آل‌احمد» شناخته شد و سال‌ها پیش هم در بخش داستان کوتاه این جایزه شایسته تقدیر شده بود، در گفت‌وگو با ایسنا درباره جایزه جلال به عنوان «گران‌ترین جایزه ادبی ایران» و این‌که چه تأثیری بر زندگی حرفه‌ای یک نویسنده و سرنوشت کتاب می‌گذارد، گفت: این جایزه و اصولاً جایزه‌ها برای نویسندگان جوان مفید هستند و باعث تشویقشان می‌شوند؛ بنابراین باید تمرکز جشنواره‌ها بر نویسندگان جوان باشد. نویسندگانی که مانند من کار خود را کرده‌اند، نیازی به تشویق و این‌جور کارها ندارند و جایزه نمی‌تواند تأثیری بر زندگی حرفه‌ای آن‌ها داشته باشد؛ بلکه جوان‌ها هستند که جایزه‌ها بر زندگی و نوشتنشان تأثیر دارد و تشویق می‌شوند؛ زیرا کتابشان دیده و خوانده می‌شود.
او با بیان اینکه به‌نظر تأثیر جایزه بیشتر بر روی کتاب است، گفت: البته تأثیر در میان مردم کتابخوان است، وگرنه مردم عادی کاری به این چیزها ندارند و گرفتار زندگی و معاش خود هستند. تأثیر جایزه‌ها معرفی کتاب در میان قشر کتابخوان است که کتاب دیده و خوانده می‌شود و به چاپ‌های مجدد می‌رسد. ازاین‌جهت جایزه مؤثر است.
طاهری در ادامه درباره تأثیر گرایش‌های سیاسی در جوایز ادبی نیز توضیح داد: طبعاً هر گرایش سیاسی که بیاید سعی می‌کند کتاب‌هایی را از منظر خود انتخاب کند، البته این موضوع به داورها نیز بستگی دارد که چقدر به ادبیات اهمیت دهند و چقدر به سیاست‌های روز.
او تأکید کرد: آنچه اهمیت بیشتری دارد، این است که بایستی ادبیات‌ معاصر به آموزش‌ و پرورش و دانشگاه‌ها راه پیدا کند؛ بچه‌ای که در دوران تحصیل خود چیزی از ادبیات معاصر کشور خود نمی‌خواند و آن را نمی‌شناسد، طبیعی است زمانی که بزرگ شود، رغبتی به خواندن کتاب نخواهد داشت، مگر اینکه در خانواده کسانی باشند که اهل مطالعه باشند یا معلمانی باشند که آن‌ها را به کتاب خواندن تشویق کنند و برایشان داستان و شعر بخوانند و به این شکل اهل کتاب‌خواندن شوند وگرنه تا زمانی که ادبیات معاصر به آموزش‌وپرورش راه پیدا نکند، همه این جوایز و جشنواره‌ها عملاً بی‌فایده خواهد بود.
نویسنده «زخم شیر»، «برگ هیچ درختی» و «شکار شبانه» خاطرنشان کرد: از طرف دیگر به‌نظرم بایستی خود وزارت ارشاد به جوایز خصوصی کمک کند تا آن‌ها هم بتوانند فعال باشند و فقط یک دیدگاه نباشد. بایستی دیدگاه‌های متکثر وجود داشته باشد تا از دید اشخاص مختلف و دیدگاه‌های گوناگون کتابی انتخاب شود. اگر 10 جایزه با نگاه‌های متفاوت وجود داشته باشد کتاب‌های بیشتری دیده می‌شود و کتاب‌های بیشتری به جامعه کتاب‌خوان معرفی می‌شود. اگر قرار باشد جوایز خصوصی تعطیل شوند و فقط یک جایزه باقی بماند، این صورت جالبی ندارد و یک دیدگاه محدود و بسته برای معرفی کتاب‌ها باقی می‌ماند.
این داستان‌نویس درباره مجموعه «آن پری‌زاد سبزپوش» نیز توضیح داد: این داستان‌ها در طی دو سال نوشته شده‌اند و هر کدام موضوع متفاوتی دارند؛ اما به‌طورکلی، داستان‌ها به مسائل اجتماعی و عواطف انسانی می‌پردازند؛ مثلاً داستانی درباره مادرانی است که فرزندان خود را گم‌ کرده و یا از دست ‌داده‌اند یا در داستان دیگری پدر و مادری فرزند خود را در روز اول جنگ ازدست‌ داده‌اند اما آن‌ها در خیال خود فرزندشان را به آلمان فرستاده‌اند و او در آلمان زندگی موفقی دارد و صاحب زن و فرزند است. داستان «زندگی شخصی آقای حجت‌زاده» شخصیتی واقعی در شهر شیراز است؛ اما داستانش تخیل بوده و واقعی نیست؛ منوچهر آتشی، شاعر هر سال تابستان یک‌هفته‌ای در خانه سیداحمد حجت‌زاده مهمان می‌شد و اهل ‌قلم شیراز به دیدار او می‌رفتند. این جنبه از داستان واقعی و باقی قضایا تخیل است. داستان «کلاه برفی» داستان چند سرباز است که در جبهه غرب و در لب مرز هستند و سرباز جدیدی که خجالتی و کم‌روست به آن‌ها می‌پیوندد.
او سپس درباره داستان «آن پری‌زاد سبزپوش» که عنوان کتاب نیز از این داستان گرفته شده است گفت: ماجرای داستان به قحطی و خشکسالی بعد از شهریور 1320 که کل کشور را در برمی‌گیرد مربوط است. در جنوب هم اشغال کشور توسط قوای متفقین به قحطی دامن زده است و مردمان گرسنه با پای پیاده به سمت دریا حرکت می‌کنند تا بتوانند در شرکت نفت که تازه ‌تأسیس شده بود، کاری پیدا کنند. پدر من هم یکی از افرادی بوده که در جوانی، حدود 19 سالگی در دوران قحطی و خشکسالی از روستای بریز در منطقه لارستان فارس با پای پیاده به سمت جنوب راه می‌افتد تا خود را به بوشهر رسانده و بعد سوار لنج شود و بعد هم به آبادان برود تا در شرکت نفت استخدام شود.
این داستان‌نویس ادامه داد: پدرم آدم کم‌حرفی بود، گاه به‌صورت پراکنده، چیزهایی از آن مهاجرت اجباری به سمت جنوب تعریف می‌کرد. شاید پنج درصد از داستان حرف‌های ایشان باشد، بقیه‌اش را با تخیلم ساختم. البته از اشخاص دیگری هم راجع‌به آن زمان که اصطلاحاً به آن «سال سیاه» می‌گفتند، پراکنده چیزهایی شنیده بودم و چیزهای در نشریات خوانده بودم. تصور کنید زمانه‌ای که مردم از شدت گرسنگی علف می‌خوردند و باد می‌کردند و در کنار راه می‌مردند، از آن میان عده‌ای جان به در بردند و توانستند به دریا برسند و بعد به سمت آبادان بروند و در شرکت نفت استخدام شوند. «آن پری‌زاد سبزپوش» داستان مهاجرت است و اینکه کار چقدر موفق است باید مخاطبان نظر دهند.
صمد طاهری یادآور شد: دو نمایشنامه تک‌پرده‌ای که در پایان کتاب آمده، مربوط به سال 1363 است. آن زمان در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران مشغول تحصیل بودم؛ اما به‌خاطر فشار مالی و زندگی ناچار شدم تحصیل را نیمه‌کاره رها کنم و عطایش را به لقایش ببخشم. آن زمان برای کار کلاسی، هفت ‌هشت نمایش تک‌پرده‌ای نوشته بودم که سال‌ها در کمد مانده بودند و خاک می‌خوردند، من هم دیگر اهل نمایشنامه نوشتن نبودم و به داستان و رمان رغبت داشتم؛ اما تصمیم گرفتم تکلیف این نمایشنامه‌ها را مشخص کنم، همه را خواندم و دیدم این دوتا ارزش انتشار دارند و بقیه کارهای به‌دردبخوری نیستند، پس این دو را در پایان کتاب گنجاندم.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/802798/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کمک گرفتن از بازوی رباتیک با تراشه مغزی «نورالینک»

این شبکه رایانه‌ای، سرطان را معکوس می‌کند

«شب علم» شریف، 24 بهمن‌ماه برگزار می‌شود

سلامت روده خود را با ماشین حساب محاسبه کنید!

جلسه ستاد شاهد آموزش و پرورش استان اصفهان برگزار شد

انتصاب مدیرعامل سازمان فرهنگی، هنری، ورزشی و سیاحتی کوثر

انتقال فرهنگ ایثار و شهادت یکی از رسالت‌های اصلی بنیاد است

نماینده ولی فقیه در بنیاد بر حل مشکلات نخبگان شاهد و ایثارگر تاکید کرد

نهمین جشنواره آموزشی، تحصیلی جایزه ملی ایثار برگزار می‌شود

بارگیری، حمل و تخلیه مصالح خاکی در راه‌آهن شمال٢ از سرگرفته شد

رکابزنی پدر و پسر دوستدار محیط زیست دور تالاب انزلی

خورشید صفات است

سخنان شنیدنی دکتر قمشه ای

ساده از دست ندادم دل پر مشغله را !

شعر انتخابی مهدی نظارتی‌زاده

سیگنالی عجیب از کهکشان مرده پژوهشگران را سردرگم کرد

اندازه گیری فوق دقیق میدان‌های مغناطیسی با استفاده از اتم‌های قطب نما

ممنوعیت برداشت شن و ماسه از رودخانه‌های گیلان

فرماندار رشت: پاسداران حافظان امنیت کشور هستند

تولید انرژی از زباله؛ راهکاری برای حل چالش‌های زیست‌محیطی

آغاز به کار بیستمین جشنواره ملی «ره آورد سرزمین نور» در گیلان

بهره‌برداری از25 پروژه گردشگری گیلان در ایام‌ دهه فجر

سوختگی 95 درصدی جوان رشتی بر اثر انتشار گاز

بیستمین جشنواره ملی ره آورد سرزمین نور در گیلان

قهرمانی شایسته گیلانی‌ها در مسابقات کاراته وان دختران

شعرخوانی زیبای باران نیکراه

سخنان دلنشین دکتر کاکاوند در مورد امید داشتن

شاعرانه/گفتم ای دوست مرا بی‌خبر از خود مگذار

3 ماهواره بومی ایرانی امروز رونمایی می‌شوند

عکس روز ناسا؛ دنباله‌دار بدون سر!

روایتی از پیشرفت‌ها و چالش‌های صنعت فضایی نهمین کشور صاحب چرخه فضایی

کشف ارتباط بین یک باکتری دهانی و خطر سکته

ماهواره‌های جدید استارلینک به مدار رسیدند

دیدار مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جانبازان به مناسبت روز جانباز

دهه فجر، یادآور رشادت‌ها و ایثارگری‌های ملتی است که ظلم را به زانو درآورد

جانباز یعنی مدال افتخار هم نام علمدار کربلا حضرت عباس (ع) را بر سینه نهادن

انتصاب مدیرکل دبیرخانه شورایعالی طرح و برنامه و دبیر ستاد برنامه ریزی شاهد و ایثارگر

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان والامقام «عزیزی»

سپیدرود رشت مدافعان جدید جذب کرد + تصاویر

توقف تولید در فولاد خزر؛ بیکاری 300 کارگر و درخواست کمک از مسئولان

131 طرح توزیع برق در صومعه‌سرا به بهره‌برداری رسید

وضعیت روستای امام‌زاده ابراهیم شفت 300 رو‌ز پس از آتش‌سوزی

داوران مسابقه بین المللی «آسیای ادبی 2024» قزاقستان معرفی شدند

2 تقاطعِ غیرهمسطح در رشت آماده افتتاح است

رفتار جدیدی باید در زمینه مدیریت مصرف برق ایجاد کنیم

گردشگری مذهبی در آستانه اشرفیه تقویت می‌شود

سپاه پاسداران‌؛ سنگر مستحکم انقلاب

گاز بیش از 33 هزار باغ ویلا در گیلان قطع شد

شگفتانه‌های انقلاب اسلامی در حوزه مسکن روستایی؛ صدور 175 هزار سند روستایی در گیلان

یک گیلانی سرپرست سازمان شیلات ایران شد