نسیم گیلان

آخرين مطالب

شبیه‌سازی‌های ابررایانه‌ای برای پیشرفت فضاپیماها علمي

شبیه‌سازی‌های ابررایانه‌ای برای پیشرفت فضاپیماها
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا /پیشرانه الکتریکی یک جایگزین کارآمدتر برای موشک‌های شیمیایی سنتی است و کاربرد زیادی در ماموریت‌های فضایی دارد. کاربرد نمونه‌های اولیه پیشرانه الکتریکی در فضاپیمای «دیپ اسپیس1»(Deep Space 1) ناسا و «اسمارت 1»(SMART-1) آژانس فضایی اروپا در سال‌های 1998 و 2003 آغاز شد و پس از آن نیز در ماموریت‌های علمی شاخص مانند ماموریت‌های «داون»(Dawn) و «سایکی»(Psyche) ناسا به کمربند سیارکی مورد استفاده قرار گرفت. حتی برنامه‌هایی نیز برای استفاده از پیشرانه الکتریکی در ایستگاه فضایی «دروازه ماه»(Lunar Gateway) ناسا وجود دارد. به نقل از اسپیس، ایده پشت پیشرانه الکتریکی این است که یک جریان الکتریکی، اتم‌های گاز خنثی مانند زنون یا کریپتون را که در فضاپیما ذخیره شده‌اند، یونیزه می‌کند (یعنی الکترون را از آن خارج می‌کند). فرآیند یونیزاسیون، ابری از یون‌ها و الکترون‌ها را تولید می‌کند. سپس، یک اصل موسوم به «اثر هال»(Hall effect) را ایجاد می‌کند. اثر هال یک میدان الکتریکی را به وجود می‌آورد که به یون‌ها و الکترون‌ها شتاب می‌دهد و آنها را هدایت می‌کند تا به شکل یک ستون آبی‌رنگ با سرعت بیش از 60 هزار کیلومتر در ساعت از فضاپیما خارج شوند. از این رو، یک سیستم پیشرانه الکتریکی به عنوان «موتور یونی» نیز در نظر گرفته می‌شود.
بر اساس قانون سوم حرکت نیوتن، هر عملی یک عکس‌العمل برابر و در جهت مخالف دارد. بنابراین، توده یون‌هایی که از فضاپیما به بیرون پرتاب می‌شوند، برای ایجاد نیروی رانش عمل می‌کنند. با وجود این، مدتی طول می‌کشد تا تکانه ایجاد شود؛ زیرا با وجود حرکت با سرعت بالا، ستون یونی بسیار پراکنده است. ضربه تولیدشده به اندازه موشک‌های شیمیایی قوی نیست، اما موتورهای یونی به سوخت کمتر و در نتیجه جرم کمتری نیاز دارند. این ویژگی، هزینه‌های پرتاب را کاهش می‌دهد و به موتورهای یونی امکان می‌دهد تا همه سوخت را به سرعت موشک‌های شیمیایی مصرف نکنند.
انرژی میدان‌های الکترومغناطیسی اغلب توسط آرایه‌های خورشیدی تامین می‌شود و از این رو، این فناوری گاهی اوقات به عنوان پیشرانه الکتریکی خورشیدی شناخته می‌شود اما برای ماموریت‌های دورتر از خورشید که نور خورشید در آنها ضعیف‌تر است، می‌توان از نیروی هسته‌ای به شکل «ژنراتورهای ترموالکتریک رادیوایزوتوپ» برای به حرکت درآوردن نیروی محرکه الکتریکی استفاده کرد.
اگرچه پیشرانه الکتریکی اکنون در حال بلوغ است و در ماموریت‌های گوناگون مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما هنوز یک فناوری کامل نیست. یک مشکل ویژه این است که ستون یونی می‌تواند به فضاپیما آسیب برساند. اگرچه ستون به سمت فضاپیما قرار گرفته است، اما الکترون‌های موجود در ستون یونی می‌توانند مسیر خود را تغییر دهند، خلاف جهت حرکت ستون به حرکت درآیند، با فضاپیما برخورد کنند و به آرایه‌های خورشیدی، آنتن‌های ارتباطی و سایر اجزای در معرض خطر آسیب برسانند. درباره این شرایط کافی است بگوییم که برای فضاپیما خوب نیست.
«چن کوی»(Chen Cui)، پژوهشگر «دانشگاه ویرجینیا»(UVA) گفت: برای ماموریت‌هایی که ممکن است سال‌ها طول بکشند، پیشرانه‌های الکتریکی باید به ‌طور روان و پیوسته در دوره‌های زمانی طولانی کار کنند.

نسیم گیلان


پیش از ارائه راه حل برای محافظت از فضاپیما در برابر این الکترون‌های پراکنده، ابتدا باید رفتار آنها در یک ستون یونی-موتوری درک شود. کوی و «جوزف وانگ»(Joseph Wang)، پژوهشگر «دانشگاه جنوبی کالیفرنیا»(USC) همین کار را انجام دادند. آنها با کمک ابررایانه به شبیه‌سازی اگزوز یک موتور یونی، مدل‌سازی رفتار ترمودینامیکی الکترون‌ها و نحوه تأثیر آنها بر ویژگی‌های کلی ستون یونی پرداختند.
کوی گفت: این ذرات ممکن است کوچک باشند، اما حرکت و انرژی آنها نقش مهمی را در تعیین پویایی ماکروسکوپی ستون ساطع‌شده از پیشرانه الکتریکی دارد.
آنچه کوی و وانگ دریافتند، این بود که الکترون‌های موجود در ستون، بسته به دما و سرعت خود رفتار متفاوتی دارند. کوی گفت: الکترون‌ها بسیار شبیه به تیله‌هایی هستند که در یک لوله قرار گرفته‌اند. الکترون‌های موجود در پرتو، داغ هستند و به سرعت حرکت می‌کنند. اگر حرکت در جهت پرتو باشد، دمای آنها تغییر چندانی نمی‌کند، اما اگر از وسط لوله بیرون بیایند، شروع به خنک شدن می‌کنند. خنک شدن بیشتر در یک جهت خاص اتفاق می‌افتد که عمود بر جهت پرتو است.
به عبارت دیگر، الکترون‌هایی که در هسته پرتو سریع‌تر حرکت می‌کنند، دمای کم و بیش ثابتی دارند، اما الکترون‌هایی که بیرون هستند، سریع‌تر سرد می‌شوند، سرعت آنها کاهش می‌یابند، از پرتو بیرون می‌روند، به عقب پراکنده می‌شوند و به فضاپیما ضربه می‌زنند.
اکنون که دانشمندان رفتار الکترون‌ها را در ستون یونی بهتر درک می‌کنند، می‌توانند آن را در طرح‌ موتورهای پیشرانه الکتریکی آینده بگنجانند و به دنبال راه‌هایی برای کاهش پراکندگی الکترون‌ها یا محدود کردن بیشتر آنها به هسته پرتو باشند. این کار در نهایت می‌تواند به ماموریت‌هایی که از نیروی محرکه الکتریکی نیرو می‌گیرند، کمک کند تا با کمک ستون یونی خود، دورتر و طولانی‌تر پرواز کنند.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/801775/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مقایسه‌ی جالب خورشید و زمین

سیستم ستاره‌ای Eta Carinae

بارش برف در 2 محور گیلان به 30 سانتی‌متر رسید

تعطیلی ادارات گیلان چهارشنبه 10 بهمن ماه 1403 | اخبار تعطیلی ادارات رشت فردا چهارشنبه 10 بهمن 1403

بخشی از کتاب/ تجربه، عشق را باطل می‌کند

شاعرانه/ چه شد که بی‌خبرت را ز خود خبر نرساندی؟

تایم‌لپسی زیبا از گذر دنباله دارِ C/2024 G3 ATLAS

فیلم منتشر شده از دوربین کناری بوستر14 هنگام فرود

ساخت گل سر بافتنی زیبا به روشی ساده

رونمایی از پوستر «بیستمین جشنواره ره‌آورد سرزمین نور» در گیلان

بازخوانی پیام رسالت پیامبراکرم (ص) برای آینده‌سازان ایران در رشت

گیلان آماده برگزاری جشن سالروز «پیروزی انقلاب اسلامی»

تشکیل 129 پرونده برای متخلفان ارزی در گیلان؛ حدود 90 میلیارد ریال محکوم شدند

2 مجوز برداشت مصالح از سپیدرود متوقف شد

شعری زیبا از اخوان ثالث

یک نانوموتور با سرعتی نزدیک به موتورهای زیستی طبیعی ساخته شد!

بارش برف در محورهای کوهستانی گیلان/ مردم از سفرهای غیرضروری خودداری کنند

دستگیری کلاهبردار با شیوه فروش سکه طلای تقلبی در گیلان

انهدام باند سارقان از ساختمان‌های نیمه‌کاره در رشت

دروازه‌ای به بهشت شمال ایران

تو که آمدی تنها شدم!

سحابی جذاب کارینا

تصویری از محلِ حفاری کاوشگرِ perseverance در سیاره ی بهرام

نحوه صحیح آویزان کردن لباس بلند در کمد

نخستین نشست سیاست‌گذاری کنگره ملی شهدای غریب در اسارت برگزار شد

وضعیت زیرساخت‌های پزشکی قانونی گیلان مطلوب نیست

شهرداران پیشانی حاکمیتی هستند؛ لزوم پیشگیری از تخلفات

وضعیت آب و هوای رشت فردا سه شنبه 9 بهمن ماه

«گیلان» میزبان رویداد ملی جامعه‌پرداز

تغییر مدیران و سنگر خدمت امری طبیعی است

اسکورت عجیب از هادی چوپان وایرال شد + فیلم

اسکورت هادی چوپان سوژه مردم شد + فیلم

فوت 2 نفر بر اثر تصادف شدید در محور پونل به ضیابر

جنجال در مسابقات فیتنس کاپ رشت + فیلم

خواندن غزلی از سید حسن حسینی توسط خانم شریفی مقدم

متن ادبیات سید حسن حسینی مانند شعرهایش عجیب است

چگونه در خواب «می‌شنویم»؟ / راز شگفت‌انگیز مغز

میز خدمت مشاور رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

46 برنامه فرهنگی و مذهبی در بقاع آستانه اشرفیه برگزار می شود

تاریخچه ورود چای به ایران

اعضای مجمع کانون‌های فرهنگی و تبلیغی گیلان مشخص شد

پیش بینی وضعیت آب و هوا گیلان فردا سه شنبه 9 بهمن ماه 1403 | اخبار پیش بینی هواشناسی گیلان طی 24 ساعت آینده | هواشناسی رشت

محور‌های کوهستانی گیلان برفی است

خواندن چند بیت از شعر سید حسن حسینی

روشنی خانه تویی!

ربات آتش‌نشان با توانایی پاشش 2000 لیتر آب در هر دقیقه

نزدیک شدن به سیاره سرخ از دل آشپزخانه

دهه فجر و اعیاد شعبانیه فرصت مناسبی برای تبیین و ترویج ارزش‌های انقلاب اسلامی و معارف دینی است

فرزندان شهدا جایگاه خاصی بین ورزشکاران دارند

انتقاد نماینده شفت در مجلس از هجمه دلواپسان علیه ظریف