تور صیادان گیلانی رونق ندارد
گفتگو
بزرگنمايي:
نسیم گیلان - به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه ایران، بر اساس برآوردها در سالهای اخیر صید غیرمجاز در دریای خزر سبب کاهش جدی ظرفیت این ماهیان شده است. نگاهی به آمار پرههای صیادی (تورهای بسیار بزرگی که صیادان به صورت تعاونی در صید با آن سهیم هستند) و نیز حجم ماهیان صید شده طی یک دهه اخیر نشان میدهد، این شرایط تا سال 99 روندی کاهشی داشته، اما از زمانی که برنامههای بازسازی ذخایر ماهیان استخوانی پیگیری شده، روند اصلاح و ذخیره ماهیان استخوانی رو به افزایش بوده است.
با وجود این، امسال هم دریا و شرایط آب و هوایی دست به دست هم دادهاند تا تورهای صیادان گیلانی رونقی نداشته باشد. بر اساس اعلام شیلات گیلان، از آغاز فصل صید تا کنون صیادان این استان تنها 100 تن ماهیان استخوانی از دریای خزر صید کردهاند؛ رقمی که از کاهش60 درصدی صید نسبت به سال قبل خبر میدهد. در کنار همه این مشکلات، صیادان گیلانی از بالا بودن حق بیمه، عدم قرار گرفتن شغل صیادی در فهرست مشاغل سخت و زیانآور و... گلهمند هستند و امیدوارند دولت جدید نگاه ویژهای به این شغل داشته باشد و چارهای برای رفع مشکلات آنها بیندیشد.
توسعه اشتغال دریامحور و اقتصاد دریایی
«هادی حقشناس» استاندار گیلان در گفتوگو با «ایران»، ارتقای معیشت صیادان را از برنامههای اولویتدار استان اعلام کرده و اظهار داشت: درآمد و اشتغال بخش زیادی از مردم استان با صید و دریا آمیخته است، از این رو توسعه اشتغال دریامحور و اقتصاد دریایی مورد تأکید بوده و برای رفع موانع موجود در این بخش با تمام توان پیگیریهای لازم انجام خواهد شد.
وی با بیان اینکه بنا بر اظهارات مسئولان این حوزه، صید ماهی در روزهای اخیر با کاهش مواجه بوده است، افزود: در سالهای اخیر با اجرای طرحهای بازسازی ذخایر ماهیان استخوانی و فعالیتهای صیادان زحمتکش، تلاش شده ذخیرهگاهها احیا شود. خوشبختانه این طرحها جواب داده و در چند سال گذشته شاهد افزایش این ذخیرهگاهها بودهایم، اما در تلاشیم با بهرهگیری از ظرفیتهای علمی و نخبگان استان احیای ذخیرهگاههای ماهیان استخوانی را به صورت جدیتر پیگیری کنیم.
حقشناس با اشاره به مشکلات حوزه صیادی از جمله مشکل سوخت، بیمه، برق و... تصریح کرد: گیلان به جهت وجود 300 کیلومتر پهنه آبی خزر و نوار ساحلی یکی از استانهای اثرگذار و مهم در بخش تولیدات شیلاتی و آبزیپروری است. صیادی از مشاغل اصلی استان و مورد حمایت دولت است به همین جهت لازم است همه دستگاههای اجرایی استان به صورت هماهنگ با وفاق و همدلی برای رفع مشکلات این حوزه و توسعه آن اقدام کنند.
استاندار گیلان با تأکید بر تداوم برنامههای دولت برای توسعه فعالیتهای حوزه شیلات بیان کرد: مجموعه اقدامات صورت گرفته در فصل صیادی در استان گیلان مناسب بوده اما باید تلاش شود از طریق کاهش آلودگیهای محیطزیست و رهاسازی بموقع بچهماهیان به افزایش صید و رضایتمندی بیشتر فعالان این عرصه، در فصل صیادی سال جدید کمک شود.
بالاترین مقام اجرایی استان گیلان با تأکید بر اینکه مجموعه تاریخی شیلات کیاشهر باید ظرف 6 ماه در راستای طرح مولدسازی تعیینتکلیف و واگذار شود، افزود: مدیریت امور ماهیان خاویاری و شیلات استان مکلف است به دلیل ارزش تاریخی مجموعه یادشده سرمایهگذاری آن را عهدهدار شود، در غیر این صورت باید مالکیت مجموعه را منتقل کند.حقشناس پیشنهاد کرد: اداره امور ماهیان خاویاری شیلات گیلان ظرف 3 ماه زمین دولتی مناسبی را در استان برای نگهداری ماهیان خاویاری تعیین کند و ظرف 6 ماه کل مجموعه در راستای مولدسازی باید تعیینتکلیف شود.
آب و هوا به کام صیادان نیست
«کوروش خلیلی»، مدیرکل شیلات گیلان هم در این زمینه اظهار داشت: امسال بیش از 4 هزار صیاد در قالب 46 شرکت تعاونی پره، کار صید را در استان انجام میدهند.وی با اشاره به شروع زودتر از موعد صید در سواحل استان افزود: قرار بود بر اساس مصوبه کمیته مرکزی مدیریت صید سازمان شیلات، صید از 25 مهر آغاز شود اما باتوجه به همکاری مناسب پرههای صیادی استان در تولید بچهماهی برای افزایش ذخایر خزر این سازمان در طرحی تشویقی اجازه داد صید در گیلان از 22 مهر آغاز شود.
وی با اعلام اینکه میزان صید از ابتدای فصل تا کنون نسبت به مدت مشابه سال گذشته 60 درصد کاهش داشته است، افزود: در این مدت تنها 100 تن ماهی صید شده که روند آن کاهشی بوده است. از ابتدای سالجاری تا قبل از شروع صید بیش از 70 میلیون بچهماهی استخوانی در رودخانههای استان رهاسازی شده به همین دلیل انتظار داشتیم با روند افزایشی صید مواجه باشیم اما شرایط آب و هوایی کار را سخت کرده است.
تنها 50 درصد از ظرفیت پرهها استفاده شده است
مدیرکل شیلات گیلان خاطرنشان کرد: شرایط نامطلوب آب و هوایی از ابتدای فصل تا کنون از مهمترین دلایل کاهش میزان صید بوده است. در واقع در این شرایط نامناسب پرهها تنها 50 درصد از فرصت صیادی بهره بردهاند و نیمی از وقتشان به هدر رفته است.وی با اشاره به بارشهای شدید در ماه اول صید امسال گفت: از آنجا که گیلان روزهای پرباران بیشتری را در ماه اول صید در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته داشته، صیادان در یک ماه اول تنها 13 روز برای صید ماهی راهی دریا شده و بقیه روزها نظارهگر بودهاند که همین موضوع سبب کاهش صید شده است. البته امیدواریم در روزهای پیش رو این مشکل بر طرف شود و شاهد رونق تورهای صیادان زحمتکش باشیم.
خلیلی با تأکید بر اینکه تعداد مزارع شیلاتی استان از حدود 70 مزرعه در سال 1400 به 150 مزرعه در سالجاری رسیده است، گفت: از سال 1402 تاکنون توانستهایم تأمین نهاده زیادی را انجام و وضعیت استخرها را در شرایط بهینهای قرار دهیم. سرمایهگذاران استان باید بیش از دورههای دیگر به کمک این بخش بیایند، زیرا اگر حوزه پرورش رونق بگیرد منافع آن به نفع خود مردم است.
بیمه صیادان پیگیری میشود
مدیرکل شیلات گیلان درخصوص وضعیت بیمه صیادان نیز اظهار داشت: صیادانی که از طریق شرکتهای خصوصی استخدام شدهاند طبق قوانین 6 ماه فعالیت دارند و در این مدت بیمه آنها ضروری است. البته چون در نیمه اول سال صیادی انجام نمیشود بیمهگر ضرورتی برای بیمه آنها ندارد و در این مدت صیادی شغل در نظر گرفته نمیشود. به همین خاطر باید سازکاری برای رفع این مشکل در نظر گرفته شود.
ضرورت حرکت شرکتهای صیادی به سمت اقتصاد ترکیبی
خلیلی با تأکید بر ضرورت حرکت شرکتهای صیادی به سمت اقتصادهای ترکیبی افزود: دریا ظرفیت بینظیری را برای استان فراهم کرده به همین خاطر باید با همکاری بخش خصوصی و توسعه فعالیتهای جانبی در زمانی که صیادی انجام نمیشود، فعالیتهای مشابه برای صیادان در نظر گرفته شود تا مشکل بیکاری 6 ماهه اول سال برای این قشر حل شود.
-
پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ - ۱۵:۵۳:۲۰
-
۳۸ بازديد
-
-
نسیم گیلان
لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/788266/