نسیم گیلان

آخرين مطالب

مدار خورشیدآهنگ برای 3.5 سال میزبان دو مهمان ایرانی«هدهد» و«کوثر» شد اقتصادی

مدار خورشیدآهنگ برای 3.5 سال میزبان دو مهمان ایرانی«هدهد» و«کوثر» شد
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا / با دریافت سیگنال‌های ماهواره‌های ایرانی هدهد و کوثر، مدار خورشید آهنگ 500 کیلومتری، به مدت 3.5 سال میزبان این دو ماهواره شد.
در ساعت 2 و 48 دقیقه بامداد روز گذشته سه شنبه 15 آبان پرتاب دو ماهواره هدهد و کوثر ایرانی با پرتابگر سایوز از پایگاه فضایی وستوچنی روسیه صدر اخبار قرار گرفت. هر دو ماهواره هدهد و کوثر با موفقیت در مدار تزریق شدند و سیگنال خود را به زمین مخابره کردند.
«سایوز» که یکی از معتبرترین و بادوام‌ترین سیستم‌های فضایی جهان به شمار می‌رود، نقشی کلیدی در پیشبرد برنامه‌های فضایی کشورهای مختلف از جمله ایران داشته است.
در این پرتاب 53 ماهواره همراه فضاپیمای سایوز بودند که دو مورد آن مربوط به ماهواره های ایرانی هدهد و کوثر است. این ماهواره ها با نسخه 2.1B سایوز همراه هستند که تاکنون 1900 پرتاب را داشته است.
سایوز به عنوان یکی از موفق‌ترین فضاپیماهای تاریخ، بیش از نیم‌قرن است که در مأموریت‌های فضایی به کار گرفته می‌شود. این فضاپیما در پایگاه فضایی بایکونور، واقع در قزاقستان، تحت اجاره بلندمدت روسیه قرار دارد. طراحی سایوز که شامل سه بخش مداری، فرود و سرویس است، آن را به یک فضاپیمای امن و قابل اعتماد تبدیل کرده که در مواقع اضطراری جان فضانوردان را نجات داده است.
ماهواره «خیام» یکی از تجربیات ایران برای پرتاب ماهواره بومی با ماهواره‌بر بین‌المللی بود. «خیام» یک ماهواره سنجش از دور است که به سفارش سازمان فضایی ایران توسط یک شرکت روسی ساخته شده‌ است و در 18 مرداد 1401 توسط موشک روسی سایوز از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان به مدار نزدیک زمین ارسال شد.
عملیات کنترل ماهواره در ایران و در مرکز کنترل فضایی سازمان فضایی ایران در ماهدشت کرج انجام می‌شود.
ماهواره ایرانی «پارس 1» نیز روز جمعه، دهم اسفند سال قبل از روسیه پرتاب شد؛ این ماهواره سه نوع کاربرد داده‌برداری از سطح زمین دارد.
ماهواره ایرانی «پارس 1»، ماهواره سنجش از دور ساخت پژوهشگاه فضایی ایران است که سه نوع کاربرد داده‌برداری از سطح زمین را دارد، محموله اول طیف رنگی با دقت 15 متر، محموله دوم با دقت 150 متر جهت تصویربرداری حرارتی و محموله‌ای با دقت 300 متر برای تصویربرداری با طیف‌های مادون قرمز موج کوتاه است که در شناسایی آفات گیاهی و جنگل‌داری مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ماهواره روز جمعه، دهم اسفندماه سال گذشته از روسیه به فضا پرتاب شد.
مشخصات فنی هدهد و کوثر
ماهواره «کوثر» که در سال 2019 توسط بخش خصوصی توسعه‌یافته است، به‌عنوان یک ماهواره سنجش از دور با وضوح تصویری بالا طراحی شده و قابلیت تصویربرداری با کیفیت 3.5 متر در هر پیکسل را دارد. این ماهواره به منظور استفاده در بخش‌های کشاورزی، مدیریت منابع طبیعی، پایش محیطی و نقشه‌برداری دقیق ساخته شده است و می‌تواند به پایش تغییرات زیست‌محیطی و مدیریت بلایای طبیعی کمک کند​.
عمر عملیاتی این ماهواره در مدار حدود دو سال پیش‌بینی شده و از فناوری‌های پیشرفته تصویربرداری و انتقال داده بهره می‌برد.
این ماهواره برای استفاده در کشاورزی دقیق، مدیریت منابع طبیعی، پایش محیط زیست و مدیریت بحران توسعه یافته است.
ماهواره «هدهد» نیز به عنوان یک ماهواره ارتباطی با قابلیت پشتیبانی از اینترنت اشیاء (IoT) طراحی شده و برای برقراری ارتباطات در مناطق دورافتاده و کم‌دسترسی به شبکه‌های زمینی به کار خواهد رفت. این ماهواره می‌تواند در حوزه‌هایی مانند کشاورزی هوشمند، حمل‌ونقل و مدیریت بحران کاربرد داشته باشد.
پرتو اعلم، عضو تیم طراحی و ساخت ماهواره «کوثر» وزن ماهواره کوثر را 30 کیلوگرم و عمر مداری آن را 3.5 سال ذکر کرد و گفت: ارتفاع مداری این ماهواره 500 کیلومتر و مأموریت آن در حوزه کشاورزی و نقشه‌برداری است و محدوده رنگی آن 15 کیلومتر تعریف شده است.
وی ادامه داد: نرخ تصویربرداری کوثر 6 فریم در ثانیه است و زمان تناوب مداری این ماهواره 5677 ثانیه خواهد بود.
پرتو اعلم خاطر نشان کرد: ما نگاه فرآیندی به توسعه ماهواره‌ها داریم که از آن جمله می‌توانیم به ایجاد همکاری‌های بین‌المللی در بالادست و پایین دست صنعت فضایی، ورود جدی خصوصی‌ها برای انجام پروژه‌های سطح سامانه، کاهش جدی هزینه‌ها در انجام پروژه‌های کشور، ایجاد همکاری جدی با پرتابگر، ایجاد فضای امید و اعتماد به نفس میان فعالان این حوزه و شکل‌گیری کنسرسیوم‌هایی از بخش‌های خصوصی اشاره کرد.
مهندس حمیدی نیز از دیگر اعضای تیم این شرکت در ساخت ماهواره هدهد، گفت: این ماهواره یک ماهواره کیوب‌ست با ماموریت در حوزه اینترنت اشیاء است.
وی ادامه داد: مزیت استفاده از ماهواره در زمینه ارائه خدمات اینترنت اشیاء، یکپارچگی و عدم وابستگی به مرزها و پوشش‌دهی بین‌المللی است و توانایی ارائه این خدمات به مناطق دور افتاده، جنگلی و کوهستانی را دارد.
حمیدی اظهار کرد: ماهواره هدهد یک ماهواره با استاندارد ماهواره‌های مکعبی است که در مدار خورشید آهنگ و ارتفاع 500km تزریق می‌شود.
به گفته وی بیشترین کاربرد ماهواره هدهد در بخش‌های کشاورزی، حمل و نقل و تدارکات و محیط زیست خواهد بود.
حمیدی خاطر نشان کرد: معیارهای موفقیت هدهد شامل مواردی چون قرارگیری ماهواره هدهد در مدار، دریافت اولین سیگنال از ماهواره و تثبیت ارتباط مخابراتی با ایستگاه کنترل است.
وی تثبیت عملکرد توان ماهواره در مدار، انجام ماموریت اینترنت اشیاء، ذخیره و ارسال، انجام ماموریت اینترنت اشیاء برخط، انجام ماموریت اینترنت اشیاء بدون رمز و انجام ماموریت ناوبری را از دیگر معیارهای موفقیت این ماهواره نام برد.
این محقق ادامه داد: عمده ماموریت این ماهواره به این صورت است که پس از دریافت پیام از کاربر زمینی آن را ذخیره می‌کند و در موقعیت مناسب برای کاربر ارسال می‌کند و همچنین نرم افزار آن همانند نرم‌افزارهای پیام‌رسان است و می‌توان در آن پیام را رد و بدل کرد.
حمیدی کاربرد آتی این ماهواره را ناوبری دانست و گفت: برنامه آینده ما ساخت منظومه ماهواره‌های پرتعداد و اتصال پهپادهای کشاورزی به ماهواره است.
پایان نگرانی های تیم طراحی با دریافت اولین سیگنال ها
با دریافت سیگنال‌های ماهواره‌های هدهد و کوثر تیم سازنده این ماهواره‌ها سلامت عملکرد این دو ماهواره را تایید کردند.
دکتر حسین شهرابی، مدیر عامل شرکت امید فضا از دریافت موفقیت آمیز اولین سیگنال‌ها از ماهواره هدهد خبر داد.
وی افزود: دریافت این سیگنال به معنای آن است که اولا پرتاب ماهواره موفقیت آمیز بوده، ضمن آنکه عملکرد محفظه و جدایش ماهواره‌بر نیز با موفقیت انجام شده است. محفظه ماهواره دارای فناوری‌های خاصی است که در این شرکت طراحی و ساخته شده است.
شهرابی به مکانیزم‌های آنتن ماهواره اشاره کرد و یادآور شد: آنتن‌های ماهواره هدهد باز شده و عملکرد موفقی را از خود نشان داده است.
مدیر عامل این شرکت دانش بنیان همچنین از دریافت سیگنال ماهواره کوثر خبر داد و یادآور شد: دریافت این سیگنال به معنای باز شدن کامل آنتن‌های ماهواره و خروج موفق ماهواره از محفظه است.
وی خاطر نشان کرد: تفاوت ماهواره کوثر نسبت به ماهواره هدهد این است که ماهواره کوثر 8 برابر سنگین‌تر از ماهواره هدهد است، ضمن آنکه کوثر دارای بانک‌های خورشیدی است؛ از این رو خروج آن از محفظه ماهواره از پیچیدگی‌های خاصی برخوردار است‌.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/784807/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برگزاری هفتادوچهارمین اجلاس مجمع مشورتی روسای شورای کلانشهرها به میزبانی رشت

تداوم پایداری هوا در گیلان

رئیس کل دادگستری گیلان: احیای 2 واحد تولیدی ریسندگی از اهداف قوه‌قضاییه در گیلان است

تایم‌لپس زیبا از ایستگاه فضایی بین المللی

صحبت های دلنشین دکتر قمشه ای

تا زدن یک تیشرت توسط ربات تسلا

خورشید در فضا ثابت نیست!

جملاتی که پزشکان نباید بگویند

یک جوهر روشن است جان من و تو

سفر ناسا به عمق جهنم

در مهربانی هم اصراف نکنید!

کشف 106 فقره پرونده سرقت در گیلان

برداشت مرکبات از باغات املش آغاز شده است

مادران شهیدان «رضایی» و «محمدی» در گیلان آسمانی شدند

ضرورت رفع دغدغه های خبرنگاران، هنرمندان و تکمیل پروژه های نیمه تمام فرهنگی گیلان

دانه های دلشان پیدا بود!

صحبت های جالب هوشنگ ابتهاج در مورد مرگ

فرض کن آتش به فرمان پر پروانه باشد!

کمک گرفتن عربستان از ربات‌ها برای تکمیل پروژه «نئوم»

نمایی نزدیک از سنگ و خاک سیاره ی بهرام

راز آتشفشان‌های مهیب قمر مشتری کشف شد‌

تخریب یا خدمت؟

پژوهشگران و فناوران نظام سلامت گیلان در کرسی های ملی میدرخشند

جام حذفی: پرسپولیس به سپاهان خورد، استقلال به شمس‌آذر

برپایی موفق بزرگترین رویداد و نمایشگاه کافه، رستوران و صنایع وابسته

در دیدار هیات روسی با مسعود پزشکیان چه گذشت؟

عزم دولت ایران برای تکمیل راهگذر شمال-جنوب جدی است

اعلام رقبای سرخابی ها در قرعه کشی جام حذفی

دیدار فرمانده سپاه رشت با مادر شهید مدافع‌حرم سیرت‌نیا

پرداخت 42 هزار میلیارد ریال تسهیلات ازدواج در گیلان

عزم دولت ایران برای تکمیل راهگذر شمال جنوب جدی است/وزیر راه و شهرسازی پیگیر اجرای توافقنامه خط آهن رشت آستارا است

پزشکیان: عزم دولت ایران برای تکمیل راهگذر شمال-جنوب جدی است

قاچاق 9 میلیارد ریالی دارو در گیلان

ضرورت تکمیل پروژه‌های نیمه تمام فرهنگی گیلان

به شادی مردم اعتماد مکن برف!

شعری زیبا از حافظ

بیچاره ندانست که یارش سفری بود

معرفی نامزدهای جایزه «غزل پارسی»

خودروی پرنده با بدنه فیبرکربنی ساخته شد

یک آب‌نبات کیهانی در مرکز کهکشان راه شیری

محققان چینی با الهام از مورچه صحرایی تراشه حسگر نور ساختند

«ایرپاد پرو» به حسگر ضربان قلب و دمای بدن مجهز می‌شود

فسیل 47 میلیون ساله یک «گیاه بیگانه» در یوتا کشف شد

«اپل» برای خانه‌ها زنگ هوشمند می‌سازد

تولید دستگاه جمع‌آوری‌کننده آلاینده‌های بیولوژیک هوا با یک سوم قیمت نمونه مشابه خارجی

دستیابی محققان دانشگاه تهران به فناوری بهره‌برداری از مخازن شِیل نفتی

یکی از زیباترین شراره های خورشیدی

بهبود عملکرد سیستم‌های مخابرات فیبر نوری

تجلیل از بانوان همکار استان سمنان به مناسبت سالروز ولادت حضرت زهرا (س) و روز زن

جامعه ایثارگری مهمترین کانون وفاق و همدلی در کشور است