بزرگنمايي:
نسیم گیلان - مدیرکل موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه منطقه فسیلی مراغه جزء مناطق منحصربفرد جهان است و ایران جزء گروه 20 کشور همفکر دارای تنوع زیستی بالاست، گفت: این تنوع زیستی از سرمایههای ملی کشورمان محسوب میشود و باید از آنها حفاظت و در جهت اشتغال و درآمدزایی پایدار مطابق اصول حفاظتی برای کشور استفاده شود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست؛ محمد مدادی روز دوشنبه در آیین روز ملی فسیلشناسی که در محل احداث مرکز دیرینهشناسی کشور در مراغه برگزار شد،با اهمیت بر شمردن ذخایر دیرینه شناسی کشور گفت : تکمیل پروژه مرکز تحقیقات دیرینهشناسی کشور در مراغه که بیش از 2 دهه نیمهتمام مانده است اکنون با تشکیل کارگروهی و تامین اعتبارشاهد تکمیل و بهرهبرداری این مرکز باشیم .
مدادی با توجه به نزدیک شدن فصل بودجه ریزی خاطر نشان کرد : امیدواریم با همکاری مجلس شورای اسلامی و تامین اعتبار جهت تکمیل این مرکز ، در قالب یک پروژه در برنامه هفتم و قانون بودجه 1401 تعریف شود .
توجه سازمان حفاظت محیط زیست به حفاظت از ذخایر دیرینهشناسی
رئیس انجمن دیرینهشناسی ایران که از طریق ویدئوکنفرانس در این آیین شرکت کرده بود اظهار داشت: اکنون نگاه سازمان حفاظت محیط زیست به سمت دیرینهشناسی است و این حوزه در اولویت کاری این سازمان قرار دارد که جای تشکر دارد.
عباس قادری افزود: طی 15 سال اخیر و با تاسیس انجمن دیرینهشناسی شاهد توجه ویژه به این حوزه در کشور بودهایم و در چهار تا پنج سال اخیر نیز در برنامههای مختلف شاهد معرفی روز سوم آبان به عنوان روز فسیل در ایران هستیم.
وی تاکید کرد: این روز با هدف ترویج و آشنایی بیشتر مردم با فسیل نامگذاری شده است تا همگان بدانند که ذخایر قابل توجهی در کشور وجود دارد و میتوان از آن به صورت بهینه استفاده کرد.
منطقه فسیلی مراغه جزو مناطق منحصربفرد جهان است
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجانشرقی، با اشاره به اینکه 13 درصد از مساحت این استان جزء مناطق حفاظت شده است، بیان کرد: منطقه فسیلی مراغه از جمله مناطق دارای اهمیت بالا در حوزه حفاظت به شمار میرود و جزء مناطق منحصر به فرد در سطح جهان شناخته میشود.
عباسنژاد اظهار داشت: بر همین اساس احداث مرکز تحقیقات دیرینهشناسی کشور در مراغه از سال 1385 آغاز شده و تلاش برای تکمیل و شناساندن آن در عرصه ملی و جهانی کلید خورده است که امیدواریم با تزریق اعتبارات لازم، هرچه زودتر به بهرهبرداری برسد.
وی بیان کرد: شناساندن مرکز دیرینهشناسی کشور و استفاده از ظرفیتهای آن ، از جمله اهداف ادارهکل حفاظت محیط زیست استان بوده و راهاندازی آن از اولویتهای سازمان و استان محسوب میشود واین بهشت فسیلی، تنها متعلق به شهر مراغه و استان نیست.
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجانشرقی این موضوع را هم مورد تاکید قرار داد که «بهرهبرداری از این مرکز موجب شکوفایی و تحرک علمی و فنی در منطقه خواهد شد.
بهرهبرداری از مرکز دیرینهشناسی کشور، گردشگری طبیعی را متحول میکند
رییس اداره حفاظت محیط زیست مراغه گفت: گردشگری طبیعی ایران با بهرهبرداری از مرکز دیرینهشناسی کشور در مراغه و گسترش مطالعات در خصوص مناطق فسیلی متحول میشود.
غلامرضا زارع افزود: مرکز تحقیقات دیرینهشناسی کشور پس از شروع فعالیت، رکوردهای جهانی فسیلهای مهرهداران را به نام ایران ثبت خواهد کرد اما ساختمان آن اکنون 48 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
وی با ابراز امیدواری نسبت به تکمیل هرچه سریعتر مرکز تحقیقات دیرینهشناسی کشور در مراغه، بیان کرد: این مرکز 9 هزار و 200 مترمربع زیربنا دارد و پس از بهرهبرداری، بیشتر مناطق فسیلی ایران از طریق کارشناسان آن کاوش و نمونههای شاخص فسیلی نگهداری خواهد شد.
وی شناسایی، بازسازی و مدلسازی فسیلهای کشور را از جمله مهمترین اقدامات برای بالندگی روزافزون این ظرفیت بینالمللی دانست و اظهار داشت: موزههای تاریخ طبیعی ایران و دیگر کشورهای جهان باید با ماکتهایی که بر اساس فسیلهای حقیقی استخراج شده است ساخته خواهد شد، تا این ظرفیت بیش از پیش به جهانیان معرفی شود.
همچنین در این مراسم از لوگو و مرکز تحقیقات دیرینهشناسی و تنوع زیستی دیرینهای ایران و پوستر همایش ملی دیرینهشناسی و تنوع زیستی دیرینه کشور که قرار است در سال 1401 برگزار شود ، رونمایی شد.
راهاندازی سایت اختصاصی مرکز تحقیقات و موزه دیرینهشناسی و تنوع زیستی دیرینهای ایران و تجلیل از فعالان حوزه محیط زیست مراغه از دیگر بخشهای این مراسم به شمار می آمد.